MALZEMELER
- 2 su bardağı köftelik bulgur
- 250 g çiğ köftelik kıyma (dana döşten yağsız iki kere çekilmiş et)
- yarım çay bardağı irmik
- 1 adet orta boy kuru soğan
- yarım su bardağı sıcak su
- 2 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kırmızı biber
- 1 yemek kaşığı biber salçası (sosu için)
- 2 yemek kaşığı tereyağı (sosu için)
- 1 yemek kaşığı kuru nane (sosu için)
- 1 yemek kaşığı pul biber (sosu için)
SÖMELEK KÖFTE NASIL YAPILIR?
- 1.Köfte için bulguru ve irmiği derin bir kabın içine koyup, üzerine sıcak suyu gezdirin. 5 dakika kadar hafif yumuşayıp, kabarmasını bekleyin.
- 2.Soğanı rendeleyip sıkın ve suyunu atıp kıymaya ilave edin.
- 3.Tuz ve biberleri de ekleyip 7-8 dakika kadar yoğurun. Dilerseniz karışımı mutfak robotuna aktarıp malzemeler macun kıvamına gelene kadar çekebilirsiniz.
- 4.Tekrar yoğurma kabına alıp iyice yoğurun.
- 5.Karışımdan, elinizi bir kâseye koyduğunuz zeytinyağına batırarak küçük parçalar koparıp parçaları ister oval yani sömelek şekline, ister yuvarlak şekline getirin. Köfteleri bir tepside biriktirin.
- 6.Diğer taraftan, 10 bardak sıcak suyu ve 1 çay kaşığı tuzu büyükçe bir tencereye aktarın. Kaynamaya başlayınca köfteleri aktarıp 12-15 dakika pişirin.
- 7.Öte yandan sosu için bir tavaya tereyağını koyup eritin. Salçayı, nane ve pul biberi katıp 2-3 dakika karıştırarak pişirin.
- 8.İçine köfteleri aktarıp haşlama suyundan 1 bardak katıp 2-3 dakika pişirip ocaktan alın.
- 9.Bir servis tabağına aktarıp sarımsaklı yoğurtla servis edin.
- Afiyet olsun.