Mangalda tavuk nasıl kızartılır?

Katılım
3 yıl 7 ay 15 gün
Mesajlar
5,534
Tepkime puanı
1,099
Yaş
27
Konum
İzmir/35
Memleket
İzmir
Meslek
Grafiker
Cinsiyet
bPg20e
Medeni Hal
Yağı üstünde cızır cızır parlayan bir parça mangalda pişmiş tavuğu sevmeyen pek azdır. Siz de tam bir usta gibi mangalda tavuk kızartabilir, dışını çıtır çıtır içini ise sulu ve lezzetli durumda pişirebilirsiniz. Bunu nasıl yapacağınızı öğrenmek, kendinize, ailenize ve sevdiklerinize tam bir mangalda tavuk ziyafeti vermek için işte yapmanız gerekenler ve dikkatinizi açmanız gerekli olan püf noktalar.

Doğru et seçimi​

Mangalda tavuk kızartırken, seçeceğiz et de büyük önem taşımaktadır. Daha lezzetli ızgaralar için tavuğun daha yağlı olan but, incik, baget ve kanat bölgelerini tercih etmelisiniz. Bu bölümleri, zevkinize göre ister iseniz derili, ister iseniz de derilerini yüzerek pişirebilirsiniz. Eğer derili pişirecekseniz, derilerin yanmamasına ek olarak özen göstermelisiniz. Açık ateş üstünde fazla pişerek yanan etlerin kanser riski taşıdığını da aklınızdan çıkarmamalısınız.

Ön hazırlık aşaması​

Tavukları istediğiniz büyüklükte parçalara ayırın ve bol su ile tam olarak temizleyin. Bir iliştir (süzgeç) kullanılarak fazla sularının süzülmesini sağlayın. Tavukları ızgaraya atmadan önce ister iseniz soslayabilirsiniz. Soslama işlemi için; zeytinyağı, kekik, tuz ve pul biber kullanabilirsiniz. Dilerseniz bu karışımı bir yumurta fırçası kullanılarak etlerinizin üstüne sürebilir, ister iseniz de bu karışımın içerisinde etlerinizi bir saat dinlendirebilirsiniz.



Pişirme aşaması​

Tavuğunuzu kızatacağınız mangaldaki kömürlerin, maksimum ısıya ulaştığından emin olun. Bunu anlamak için de şu yöntem izlenebilir; kömürlerin üstü ince bir kül tabakasıyla kaplanmaya başladığı zaman kömür köz durumuna ulaşmış demektir ve etleri atmaya uygun olur. Eti mangala attığınızda her iki tarafını de birer dakika kadar pişirip mühürlenmelerini sağlamalısınız. Bu mühürleme işlemi vesilesiyle, et suyunu tümüyle salmayacak, çok çok yumuşak ve lezzetli olabilecektir. Mangaldaki etlerinizi çevirirken çatal değil de maşa kullanın. Çünkü çatalı batırdığınız deliklerden etin suyu süzlecek ve etiniz kuruyarak lezzetsiz bir duruma gelecektir. Tavuğunuzun üstü kızarıp çıtır çıtır olunca, içi de sulu ve pişmiş bir duruma gelecektir. Mangalda kızarttığınız tavuğu servis ederken yanında, mangalda domates biber ve soğan da ikram edebilirsiniz. İster iseniz de, domates, soğan ve biberi alüminnyum folyoya sararak mangalın az ateş alan kenar bölümlerine dizebilir, kendi buharlarıyla pişmelerini sağlayabilirsiniz.
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt