Domates bitkinizin üzerindeki “fışkın” olarak da bilinen ufak yeni yaprakları ya da dalları fark ettiğinizde budama zamanının geldiğini anlayabilirsiniz. Buna rağmen dikkat edilmesi gereken başka noktalar da vardır.
- Çok sıcak havalarda budama yapılmamalıdır.
- Günün en sıcak saatleri budama için uygun değildir.
- Güneşin çok yükselmediği, sabahın erken saatleri budama zamanı için uygundur.
- Budama işlemini öğlen saatlerine kadar bitirmiş olmalısınız.
Evinizde, bahçenizde, balkonunuzda ya da sera domates yaprak budaması yapmak istediğinizde direkt olarak ellerinizle bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Çiftçilere göre özel bıçaklar ve makaslar kullanmaktansa elle yapmak daha sağlıklı sonuçlar doğuruyor. Çünkü bu yolla bitkinin zarar görme ihtimali azalıyor. Fakat yine de dikkatli olmanız öneriliyor.
Budama işlemi sırasında bitkiyi hırpalamama konusunda dikkatli olmak gerekiyor. Domateslerin dayandığı ve güç aldığı dalları budamaktan kaçınılmalı, bunun aksine bitkinin gücünü çalan dalları budamaya özen gösterilmelidir. Bu nedenle budama işlemi sırasında seçtiğiniz yaprak, fışkın ya da dalları dikkatli seçmeniz gerekir. Eğer bitkinin dayandığı bir dalı budarsanız, bitkiniz artık dikliğini kaybedecek ve zamanlar eğilip bükülecektir.
Domates budama işlemi sırasında ayrıca eldiven kullanmayı ihmal etmemelisiniz. Böylece hem ellerinizi hem de bitkinin zarar görmesini engellemiş olursunuz. Budama işlemi için ellerinizin kullanılması önerilse de eğer sert dallar ile karşılaştıysanız araç gereç kullanmaktan çekinmemelisiniz. Burada dikkat etmeniz gereken tek nokta her budanan dal sonrasında bıçakların güzelce temizlenmiş ve arınmış hale geldiğinden emin olmalısınız.