Çullama köfte tarifi

Katılım
2 yıl 2 ay 19 gün
Mesajlar
17,932
Çözümler
1
Tepkime puanı
6,190
Cinsiyet
bPg20e
Köfte harcı için:

  • 500 gram dana kıyma
  • 1 çay bardağı ince bulgur
  • 1 adet kuru soğan
  • ¼ demet maydanoz
  • 3 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı yenibahar
Kaplaması için:

  • 3 adet yumurta
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 3 yemek kaşığı un
  • ½ çay kaşığı karbonat
  • ½ çay kaşığı tuz
Çullama köftesinin detaylı tarifi


Kızartmak için:


  • 1,5 su bardağı sıvı yağ
Domates sos için:

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1,5 su bardağı domates rendesi
  • ½ çay kaşığı tuz
  • ½ çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı kuru nane
Sunum için:

  • 2 su bardağı süzme yoğurt
  • ½ çay kaşığı tuz

ÇULLAMA KÖFTE HAZIRLANIŞI​

Öncelikle köfte harcını hazırlamak için maydanozları ince şekilde kıyıyoruz. Soğanı rendenin kalın tarafından geçiriyoruz.

Geniş ve derin bir kabın içerisine kıyma, soğan, bulgur, maydanoz ve baharatları ilave ediyoruz. Bulgurlar biraz şişene kadar yaklaşık 7-8 dakika kadar iyice yoğuruyoruz.

Hazırladığımız harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıyoruz ve elimizi hafif ıslatarak eti sıkıca yuvarlayarak bastırıyoruz. Harcın tamamını bu şekilde köfte yaptıktan sonra bir tepsiye diziyoruz ve buzdolabında 30 dakika kadar dinlendiriyoruz.

Bu süre içerisinde diğer bir yandan yayvan bir tencerenin içerisinde 2 litre su ve az miktarda tuz atarak kaynamaya bırakıyoruz.

Çullama köfte tarifi


Sonra da köfteleri buzdolabından çıkartıyoruz ve suyun içerisinde yaklaşık 3 dakika boyunca sertleşene kadar pişiriyoruz. Köfteleri süzgeç yardımıyla suyun içerisinden alıyoruz ve ılımaya bırakıyoruz.

Suyun içerisinden çıkarttığımız köfteler dinlenirken diğer yandan kaplamasını hazırlıyoruz. Bir kabın içerisinde yumurta ve yoğurdu çırpıyoruz ve yavaş yavaş un ilave ediyoruz. Tuz ve karbonatı da ekleyerek pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştırarak akışkan bir harç hazırlıyoruz.

Şimdi de geniş yüzeyli bir tavayı ocağa alıyoruz ve içerisine sıvı yağ ekleyerek orta ateşte ısıtıyoruz.

Köfteleri biraz önce hazırladığımız harca batırıyoruz ve çatal yardımıyla fazlasından arındırarak yağın içerisinde önlü arkalı kızartıyoruz. Sonrasında kağıt havluya alıyoruz.

Köftelerin sosu için de ufak bir tavada tereyağı eritiyor ve domates püresiyle baharatları ilave ediyoruz. Bu malzemeleri 1-2 taşım kadar kısık ateşte kaynatıyoruz.

Köftelerimizi bu sos ve yoğurtla birlikte servis ediyoruz. Afiyet olsun…
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt