Yağlı Balığın Faydaları Nelerdir?

Katılım
2 yıl 2 ay 18 gün
Mesajlar
17,923
Çözümler
1
Tepkime puanı
6,190
Cinsiyet
bPg20e
Yağlı balıklar, omega 3 yağ asitleri bakımından zengin olan balık çeşitleridir. Omega 3 yağ asitleri vücut için önemli bir kaynaktır. Çünkü vücut bu yağları doğal olarak üretemez ve besinlerden alınması gerekir. Yağlı balıklarda iki ana omega 3 yağ asidi bulunur:


  1. DHA (dokosaheksaenoik asit)
  2. EPA (eikosapentaenoik asit)
Somon, orkinos, hamsi, sardalye, alabalık ve ringa balığı yağlı balık türleri arasında kabul edilir.

uskumru


Yağlı Balığın Faydaları Nelerdir?

  1. Kalp hastalıklarına karşı koruma sağlar
Omega 3 yağ asidinin alınması, yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol düşürülmesine yardımcı olabilir. Bu da kalp hastalıklarına yakalanma riskini önemli ölçüde azaltır.

  1. Sinir koruması sağlar
Omega 3, beyin gelişimi ve fonksiyonu için gereklidir. Alzheimer gibi hastalıklara karşı yağlı balık tüketmek, nörolojik koruma sağlayabilir.

  1. Eklem sağlığını korur
Omega 3 yağ asitlerinin, anti-inflamatuar etkisi vardır. Yapılan çeşitli çalışmalarda omega 3 asitlerinin eklemlere koruma sağladığı ve romatoid artritin önlenmesine yardımcı olduğu gözlemlenmiştir.

somon


  1. Akıl sağlığını destekleyebilir
Omega 3 asitleri, anksiyete ve depresyon dahil olmak üzere zihinsel sağlık üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Bu yüzden zihinsel sağlığı etkileyen hastalıklara karşı koruma sağlayabilir.

  1. Bazı kanser risklerini azaltabilir
Yağlı balık yemek, kolon, meme ve prostat gibi kanser türlerine karşı bir miktar koruma sağlayabilir. Ancak kesin sonuçlar için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

  1. Bilişsel ve motor gelişimini destekler
Hamileliğin son aylarında, doktor önerisine göre yağlı balık tüketmek, bebeğin duyusal, bilişsel ve motor gelişimi üzerinde olumlu etkiler yaratabilir.

  1. Çocuklarda astım riskini azaltabilir
Bir bebeğin diyetine erken dönemde balık eklenmesi, daha düşük astım riski ile ilişkilendirilmiştir.

ringa balığı


  1. Görüşünüzü koruyabilir
Araştırmacılar, diyete eklenen DHA asitleri sayesinde yaşlı bireylerde daha düşük görme kaybı riski oluştuğunu gözlemlemiştir. Yağlı balıklar, görme sorunlarını azaltabilir.

  1. Demans riskini azaltabilir
Kalp ve beyin sağlığı üzerine yapılan bir araştırmada, yağlı balık tüketiminin APOE4 genine sahip kişilerde demans riskinin azalmasıyla ilişkili olduğunu bildirdi. Bunun sebebi, APOE proteinin kolesterol ve diğer yağların kan dolaşımında taşınmasına yardımcı olması olabilir.


  1. ağlı balık tüketmek, tip 1 diyabet başta olmak üzere otoimmün hastalıklara yakalanma riskini azaltmasıyla ilişkilendirilmiştir.

    sazan


    Ne Kadar Yağlı Balık Yemeliyiz?

    NHS, her hafta beslenmenize en az iki porsiyon balık eklemenizi tavsiye ediyor. Diyete ekleyeceğiniz iki porsiyon balıktan en az biri yağlı balık olmalıd��r. Çoğu insan için haftada bir porsiyondan fazla yağlı balık yemek iyidir, ancak bunun tavsiye edilmediği bazı gruplar da vardır. Bunun nedeni yağlı balıkların vücutta birikebilecek cıva gibi düşük düzeyde kirletici maddeler içermesidir. Yağlı balık tüketimini sınırlandırması gereken kişiler; Hamilelik planlayan kadınlar, hamile kadınlar ve emziren kadınlardır.

    Yağlı Balıklardaki Cıva Seviyesi

    Hemen hemen tüm balıklar ve kabuklu deniz ürünleri, eser miktarda cıva içerir. Ancak büyük balıklar, küçük balıklara göre daha fazla cıva içerir. Çoğu kişi için küçük miktardaki cıva, sağlık sorunu teşkil etmez. Ancak hamile ve emziren kadınlarda sağlık sorunları yaratabileceği için, yağlı balık tüketimi sınırlı tutulmalıdır. Ayrıca düşük cıva seviyesine sahip olan sardalya ve hamsi varken, daha fazla sıva içeren kral uskumrudan kaçınmak daha doğru olacaktır.
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt