- Katılım
- 2 yıl 9 ay 4 gün
- Mesajlar
- 18,707
- Çözümler
- 1
- Tepkime puanı
- 6,357
- Cinsiyet
Yağlı balıklar, omega 3 yağ asitleri bakımından zengin olan balık çeşitleridir. Omega 3 yağ asitleri vücut için önemli bir kaynaktır. Çünkü vücut bu yağları doğal olarak üretemez ve besinlerden alınması gerekir. Yağlı balıklarda iki ana omega 3 yağ asidi bulunur:
- DHA (dokosaheksaenoik asit)
- EPA (eikosapentaenoik asit)
Yağlı Balığın Faydaları Nelerdir?
- Kalp hastalıklarına karşı koruma sağlar
- Sinir koruması sağlar
- Eklem sağlığını korur
- Akıl sağlığını destekleyebilir
- Bazı kanser risklerini azaltabilir
- Bilişsel ve motor gelişimini destekler
- Çocuklarda astım riskini azaltabilir
- Görüşünüzü koruyabilir
- Demans riskini azaltabilir
- ağlı balık tüketmek, tip 1 diyabet başta olmak üzere otoimmün hastalıklara yakalanma riskini azaltmasıyla ilişkilendirilmiştir.
Ne Kadar Yağlı Balık Yemeliyiz?
NHS, her hafta beslenmenize en az iki porsiyon balık eklemenizi tavsiye ediyor. Diyete ekleyeceğiniz iki porsiyon balıktan en az biri yağlı balık olmalıd��r. Çoğu insan için haftada bir porsiyondan fazla yağlı balık yemek iyidir, ancak bunun tavsiye edilmediği bazı gruplar da vardır. Bunun nedeni yağlı balıkların vücutta birikebilecek cıva gibi düşük düzeyde kirletici maddeler içermesidir. Yağlı balık tüketimini sınırlandırması gereken kişiler; Hamilelik planlayan kadınlar, hamile kadınlar ve emziren kadınlardır.
Yağlı Balıklardaki Cıva Seviyesi
Hemen hemen tüm balıklar ve kabuklu deniz ürünleri, eser miktarda cıva içerir. Ancak büyük balıklar, küçük balıklara göre daha fazla cıva içerir. Çoğu kişi için küçük miktardaki cıva, sağlık sorunu teşkil etmez. Ancak hamile ve emziren kadınlarda sağlık sorunları yaratabileceği için, yağlı balık tüketimi sınırlı tutulmalıdır. Ayrıca düşük cıva seviyesine sahip olan sardalya ve hamsi varken, daha fazla sıva içeren kral uskumrudan kaçınmak daha doğru olacaktır.