Son Kullanma Tarihi Geçmiş Salça Kullanılır mı?

Katılım
2 yıl 2 ay 27 gün
Mesajlar
17,958
Çözümler
1
Tepkime puanı
6,193
Cinsiyet
bPg20e
Ekli dosyayı görüntüle 12259
Yemekler için salça şart olsa da çoğu tarif için yalnızca bir veya iki kaşık gereklidir. Bu nedenle, satın alınan salçaların tamamını tüketmeden son kullanma tarihinin geçmesi çoğu mutfağın ortak sorunudur. Neyse ki, uygun şekilde saklanan ve bozulma belirtisi göstermeyen salçalar tarihi geçmiş olsa bile yemek için genellikle güvenlidir.
Salça, yemeklere renk verir ve lezzet katar. Ayrıca, cildi koruyan, kardiyovasküler hastalıkları ve bazı kanser türlerini önleyen bir antioksidan olan likopen açısından zengindir. Bununla birlikte, çoğu tarif için kullanılan salça miktarı bir veya iki yemek kaşığından daha fazlası olmadığından tenekelerde veya kavanozlarda satılan salçaların tamamı bitirilmeden tarihi geçebilir. Güzel haber, domates ve biber salçaları uygun şekilde muhafaza edilmesi şartıyla tarihi geçmiş olsa bile çöpe atılması gerekmez.


Tarihi Geçen Salça Yenir mi?

Domates ve biber salçaları genellikle iki tip kapta satılır; cam kavanozlar ve teneke kutular. Hangisi olursa olsun, ağzı hiç açılmamış olması şartıyla son kullanma tarihinden itibaren 1 yıl ila 18 ay arasında iyi şekilde kalabilir. Aslında, salçaların üzerine basılan son kullanma tarihleri, (diğer pek çok üründe olduğu gibi) üretici tarafından salçanın en iyi kalitede olabileceği zaman aralığını gösterir. Bu, son kullanma tarihinden sonra her geçen gün salçanın kalitesinin veya tazeliğinin azalacağı anlamına gelse de bozulma belirtileri yoksa yemeklerde kullanmak için genellikle güvenlidir.


Öte yandan, salçanın kapağını bir kez açtığınızda havayla temas eder ve oksitlenme süreci başlamış olur. Yani, salça için artık geri sayım başlamıştır. Buzdolabınsa saklasanız bile ağzı açık bir şekilde bekliyorsa 7 ila 10 gün içinde küflenme dahil olmak üzere diğer bozulma belirtileri ortaya çıkmaya başlar. Genel bir kural olarak, küflenen ve tadında, kokusunda değişiklik olan herhangi bir gıdayı tüketmek asla güvenli değildir, çöpe atılması gerekir. Bu nedenle, ağzı açılmış salçalar için en iyi seçenekler, kısa sürede tüketmek, kapaklı cam bir kavanoza aktarmak veya buzlukta dondurmaktır.

Salça Nasıl Saklanır?

Salçaların kısa sürede bozulmasına neden olan birincil suçlu havayla tamasıdır. Kapağı açık şekilde bekletilen salçalar buzdolabında saklansa bile kısa süre içinde küflenmeye başlar. Bozulma sürecini geciktirmek ve salçanın ömrünü maksimum seviyeye çıkarmak için yapabileceğiniz birkaç şey vardır.

  • Teneke kutu salçaları açtıktan sonra geri kalan kısmını kapaklı cam kavanoza aktarın.
  • Sıvı yağ küfe karşı bir bariyer olarak çalıştığından salçanın üzerine 1 ila 2 yemek kaşığı sıvı yağ ekleyin.
  • sıvı yağ dışında koruyucu olarak çalışan bir diğer malzeme tuzdur. Salçanın üzerine biraz tuz serpiştirebilir veya tuz atıp karıştırabilirsiniz. Ancak, salça tuzlu olacağından yemeğe atacağınız tuz miktarını da buna göre ayarlamak isteyebilirsiniz.
  • Salça kabını direkt güneş görmeyen serin bir yerde saklayın. Buzdolabı iyi bir seçenektir.
Kutusu açılmış salçadan artanı uzun vadede saklamak için en iyisi dondurmaktır. Yani evet, salça dondurulabilir ve bu şekilde saklanarak bir yıldan daha uzun süre bozulmadan kalabilir. Salçayı buzluğu atmak cazip geldiyse aşağıdaki adımları izleyin.


  1. Salçayı kaşık kullanarak buz küpü oluşturduğunuz kalıplara aktarın.
  2. Buzluğa atıp küpler katılaşana kadar birkaç saat donmasına izin verin.
  3. Kalıbı dondurucudan çıkarıp küpleri bir dondurucu poşetine aktarın. İsterseniz tarih yazılı bir etiket yapıştırın.
  4. Küplerin olduğu poşeti buzluğa atın.
  5. Salçayı yemeklerde kullanacağınız zaman ayrıca çözdürmeye gerek kalmadan ihtiyacınız kadar salça küpünü tencereye ekleyin.
Salçayı dondurmanın tek dezavantajı, çözdükten sonra kalitenin biraz düşmesidir. Ancak, salça genellikle pişen yemeklerde kullanıldığından bu küçük değişiklik pek fark edilmez.

Bozulmuş Salça Nasıl Anlaşılır?

Salçanın kötüye gittiğinin en yaygın işareti küf oluşumudur. Küf ilk olarak yüzeyde başlar ve kısa süre içinde genele yayılan bir istilaya dönüşür. Salçanın geneli küflenmişse ve tadında, kokusunda rahatsız edici bir değişiklik varsa çöpe fırlatmanız en iyisidir. Ancak, küf oluşumu yeni başladıysa ve yalnızca yüzeysel olarak küçük bir alanı kapsamışsa, küflü kısmı atıp geri kalanı kullanabilirsiniz.

Son kullanma tarihi geçmiş olsa bile bozulma belirtisi olmayan salça tüketilebilir. Aslında, yenilmesi güvenli olmayan bozulmuş yiyecekleri anlama konusunda insanları oldukça iyi bir sezgiye sahiptir. İçinizden bir his size salçanın bozulduğunu söylerse, içgüdünüze güvenin ve çöpe fırlatın gitsin. Az miktarda salça için kendinizin ve ailenizin sağlığını riske atmayın.
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt