Son Kullanma Tarihi Geçmiş Bisküvi Yenir mi?

Katılım
2 yıl 2 ay 26 gün
Mesajlar
17,958
Çözümler
1
Tepkime puanı
6,193
Cinsiyet
bPg20e
Mutfak dolabınızda tarihi geçmiş bir kutu bisküvi bulmuşsanız veya son kullanma tarihi yaklaşan bisküvilerin marketlerde indirimli satıldığını görmüşseniz bunları yemenin güvenli olup olmadığını düşünüyor olabilirsiniz. Aslında, son kullanma tarihi geçmiş bisküviler ambalajı hiç açılmamış olması şartıyla tazeliğini uzunca bir süre daha koruyabilir ve gıda zehirlenmesi konusunda endişelenmeniz gerekmez.

Bisküviler, krakerler ve gofretler içeriğine göre 1 yıldan 3 yıla kadar raf ömrüne sahip olabilen atıştırmalıklardır. Bunlardan herhangi birini uzun zaman önce satın alıp kilerinizde veya mutfak dolabınızda unutmuşsanız yemek için halen güvenli olup olmadığını merak etmeniz normaldir. Ayrıca, son kullanma tarihi yaklaşan bisküvilerin ucuza satıldığını görmüşseniz, bu indirim fırsatı karşısında kararsız olabilirsiniz.

Aşağıda, son kullanma tarihi geçen bisküvileri tüketmenin güvenli olup olmadığına değinirken, tazeliğini en uzun süre korumak için uygun saklama koşullarından bahsediyoruz.

Tarihi Geçen Bisküvi Yenir mi?

Son kullanma tarihi veya tavsiye edilen tüketim tarihi geçmiş bisküviler yenir mi? Hava almayacak şekilde paketlenen ve ambalajı hiç açılmayan bisküvileri son kullanma tarihinden en az birkaç hafta sonrasına kadar daha güvenle tüketebilirsiniz. Ancak, muhtemelen birkaç ay sonrasına kadar daha iyi durumda kalacaktır.

Bisküvi, kraker, gofret ve cips gibi ürünler önerilen tüketim tarihinden birkaç ay sonrasına kadar genellikle yenilebilir durumdadır. Ancak, paketi bir kez açılıp havayla temas ettiğinde bayatlama sürece için geri sayım başlamış olur. Bu olduğunda (yaklaşık 2 gün içinde) gevrekliğini kaybederek yumuşar ve bir miktar lezzet kaybı yaşanır. Buna rağmen yine de herhangi bir gıda zehirlenmesi endişesi olmadan tüketilebilir.

Ancak, bayatlamanın ardından bir sonraki adım, uzun süre bekleyen ekmekte olduğu gibi küf oluşumudur. Küflenmiş herhangi bir gıdayı yemek kesinlikle güvenli olmadığından bu haldeki bisküviler çöpe atılmalıdır.


Bisküvilerdeki Son Kullanma Tarihi Neden Var?

Bisküviler, gofretler, krakerler ve cipsler dahil olmak üzere paketlenmiş halde marketlerde satılan tüm gıda ürünlerinin üzerinde son kullanma tarihi (SKT, STT veya TETT) bulunması zorunluluktur. Fakat, bu tarih genellikle yanlış anlaşıldığından makarnadan yumurtaya, şampuandan ayçiçek yağına kadar birçok ürün son kullanma tarihi geçtiği gerekçesiyle çöpe atılıyor ve bu durum dünya genelinde her yıl üretilen toplam gıdanın büyük bir kısmının israf edilmesine neden oluyor.

Market reyonlarında gördüğünüz pek çok üründe olduğu gibi bisküvi paketlerinin üzerine basılan son kullanma tarihleri üretici tarafından bisküvinin en iyi kalitede kalabildiği zaman aralığını gösterir. Bu, son kullanma tarihinden sonra her geçen gün bisküvinin kalitesinin veya tazeliğinin azalacağı anlamına gelse de uygun koşullarda saklandığı ve ambalajı açılmadığı sürece yemek için halen güvenlidir.

Bir başka ifadeyle, paket üzerindeki son kullanma tarihi çoğu durumda gerçekten ”son kullanma tarihi” değildir. Söz konusu tarih, üretici firmanın yiyeceğinizin en iyi durumda ne kadar süre kalacağına dair en iyi tahminidir. Bu süre genellikle maksimumda tutulmaz çünkü, aynı markayı yeniden tercih etmeniz için ürünün olabildiğince iyi durumdayken tatmanız üretici tarafından önemlidir.

Bisküvi Nasıl Saklanır?

İçeriğinde bulunan tuzun ve koruyucuların miktarına bağlı olarak bisküvile 1 ila 3 yıl arasında raf ömrüne sahiptir. Ancak, paket bir kez açıldığında bu bambaşka bir hikaye! Ambalajı açılıp havayla teması başladığında bisküviler bayatlama yolculuğuna hızla adım atar. Bu nedenle, gerçekten tüketmek istediğinizde ambalajını açın.

Ancak, paketi açtığınızı ve hepsini bitiremediğinizi varsayarsak, yapılacak en iyi şey hava almayan kapaklı bir kavanoz veya kapta saklamaktır. Ayrıca, streç filmle sarabilir veya buzdolabı poşetlerine koyarak ağzını bağlayabilirsiniz. Ek olarak, hava almayan bir kapta veya poşette buzluğa atarak en az 3 ay daha taze kalmalarını sağlayabilirsiniz.


Bozulan Bisküvi Nasıl Anlaşılır?

Tarihinin geçmiş olması bisküviyi çöpe fırlatmanızı gerektirmez. Ancak yine yemeden önce birkaç testten geçirmeniz iyi bir fikirdir. Bozulmanın ilk aşaması bayatlama belirtilerinin ortaya çıkmasıyla başlar. Bisküvinin gevrekliği kaybolarak yumuşamaya başlayacaktır. Bu haldeki bisküviler her ne kadar çıtır olmasa da halen yenilebilir durumdadır.

Bayatlamış bisküvileri mutfak tezgahınızda bekletmeye devam ederseniz ikinci ve aslında tehlikeli bir adım olan küflenme süreci başlayacaktır. Görsel olarak bisküvinizin üzerinde yeşilimsi veya kahverengi lekeler arayın. Eğer varsa, bunlar küfü işaret edeceğinden düşünmeden çöpe atmanız gerekir.

Son olarak, bisküvinizi koklayın. Yüzünüzü çevirmenize neden olabilecek ağır bir kokusu varsa, tadına bile bakmadan çöpe fırlatın gitsin. Ne de olsa sağlık önemlidir ve bir paket bisküvi için riske atmaya değmez!
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt