Son Kullanma Tarihi Geçmiş Diş Macunu Kullanılır mı?

Katılım
2 yıl 2 ay 19 gün
Mesajlar
17,932
Çözümler
1
Tepkime puanı
6,190
Cinsiyet
bPg20e
Ekli dosyayı görüntüle 9300

Marketten yiyecek alınırken genellikle son kullanma tarihleri kontrol edilir. Ancak, söz konusu diş macunları olduğunda tarihine bakmak kimsenin aklına gelmez. Neyse ki, tarihi geçen diş macunlarını kullanmak zararlı değildir ancak yine de etkinliği azalmış olabileceğinden yenisiyle değiştirmek en iyisidir.

Çoğu kişi için şaşırtıcı bir bilgi olsa da aslında diş macunlarının belirli bir raf ömrü vardır. Birçok marka ürünlerinin son kullanma tarihlerini üretimden itibaren 2 yıl olarak belirler. İkinci yılını dolduran tarihi geçmiş diş macunlarını kullanmak her ne kadar sağlık konusunda risk oluşturmasa da içeriğindeki bileşenlerin etkinliği azalmış olabileceğinden diş çürüklerine karşı etkili koruma sağlamayabilir.

Diş Macunlarının Son Kullanma Tarihi Olur mu?

Parfümeriden gıdaya kadar birçok üründe olduğu gibi diş macunlarının da belirli bir raf ömrü vardır. Diş macunlarının kutu veya tüp üzerinde yazılı olan son kullanma tarihi, üretildiği günden başlayarak genellikle 2 yıldır.


Diş macunlarının son kullanma tarihi olmasının birincil nedeni içeriğindeki florürdür. Florür, diş macunlarının aktif bileşenidir ve diş minesini güçlü tutamak, bakteri üremesini engellemek ve diş çürümesini önlemek gibi önemli faydaları vardır. Yapılan araştırmalar florürün etkinliğinin zamanla azalabileceğini gösterdiğinden, süresi dolmuş diş macununu kullanmamak en iyisidir.

Tarihi Geçen Diş Macunu Kullanmak Zararlı mı?

Son kullanma tarihi (SKT, STT veya ÖTT) geçmiş diş macunlarını kullanmak zararlı değildir. Dişlerinizde, diş etlerinizde veya ağız içinde herhangi bir olumsuzluğa neden olmaz. Ancak, diş çürüklerini engelleme kabiliyeti azalmış olabileceğinden yeni bir tüp diş macunu almak isteyebilirsiniz.

Çocuk Diş Macunlarında Son Kullanma Tarihi Var mı?

Florürün zamanla etkinliğini yitirebildiğinden ve bu nedenle diş macunlarına son kullanma tarihi basıldığından bahsettik. Peki ya florür içermeyen çocuk diş macunları ne olacak?


Florürsüz diş macunlarında son kullanma tarihi olması teknik olarak gerekmeyebilir. Ancak yine de markalar en iyi kaliteyi sağlamak için tavsiye edilen tüketim tarihini tüp veya ambalaj üzerine basmış olabilir. Süresi dolmuş florürsüz çocuk diş macunlarının belirtilen tarihten en az birkaç ay sonrasına kadar kullanılmasında sakınca yoktur.

Tarihi Geçmiş Diş Macunu ile Ne Yapılır?

Tarihi geçen diş macunlarını kullanmak zararsız olsa da en iyi etkinlik için kullanmamanızı tavsiye ediyoruz. Ancak bu, süresi dolan macunları çöpe atmanız gerektiği anlamına gelmez. İşte, eski diş macunlarınızı değerlendirmek için birkaç öneri…

  • Gümüş gibi metalleri parlatmak
  • Tuvalet ve banyo lavabolarını temizlemek
  • Yaramaz çocukların oluşturduğu duvardaki pastel boyaları temizlemek
  • Sararan tırnakları parlatmak
  • Ütü tabanındaki yanık lekelerini yok etmek
  • Kıyafete bulaşan ruj lekesini çıkarmak
  • Banyo aynasının buğulanmasını önlemek için diş macunuyla silmek
  • Banyo bataryalarını parlatmak
  • Beyaz spor ayakkabılardaki lekeleri çıkarmak

Diş Macununun Bozulması Nasıl Önlenir?

Tavsiye edilen tarihe kadar diş macunlarının bozulması pek olası değildir. Ancak yine de birkaç detaya dikkat etmek isteyebilirsiniz. Öncelikle, her kullanım sonrasında kapağını kapatmayı ihmal etmeyin. Ayrıca, diş macunu tüpünüzün ağız kısmı kenarlarını temiz tutun, çünkü açıkta kalan diş macunu banyonuzdaki mikropları ve toz parçacıklarını kendine çekebilir. Ek olarak, diş macununuzu ve fırçanızı bir dolapta saklamanız bakteri ve kire maruz kalmayı en aza indirmeye yardımcı olabilir.

Yüksek sıcaklıklar diş macununuzun içindeki bileşenlerin ayrılmasına ve hatta sıvılaşmasına neden olabileceğinden mümkün olduğunca uzun süre etkili kalmasını sağlamak için diş macununuzu serin bir ortamda muhafaza edin.
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt