Ekli dosyayı görüntüle 1024
KIYMA HARCI İÇİN;
300 gr. orta yağlı kıyma
3 adet soğan
1,5 kg. pırasa
½ su bardağı pirinç
1/3 bağ maydanoz
1/3 bağ dereotu
4 çorba kaşığı domates püresi
1 adet limon
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı karabiber
3 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı tereyağı
Tuz
SERVİS İÇİN;
Yoğurt
Pide
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı biber salçası
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çay bardağı su
1 avuç ceviz
1 dal zahter kekik
Kimyon
Pul biber
Karabiber
Yapılışı
7-8 adet pırasayı 6-7 santim uzunluğunda kesin. Bir tencerede su kaynatın ve pırasaları bu suya atın ve 2-3 dakika pişirin. Ardından buzlu suya çıkartın. Bu şoklama işlemi ile içlerini daha rahat çıkartabileceksiniz. Pırasaların ortasına parmağınızla bastırın ve dışta iki kat kalacak şekilde ortalarını çıkartın. İri pırasalar seçerseniz dolmalarınızı daha rahat doldurabilirsiniz.
Artık pırasalarınızı hazırladığınız iç ile doldurmaya başlayabilirsiniz. İlk olarak kullanacağınız tencerenin tabanına kalan haşlanmış pırasalarınızdan kafes yapın ve 1 çorba kaşığı zeytinyağı ekleyin. Pırasaları doldururken başından ve sonundan yarımşar santim boşluk bırakın ki pirinçler şişince pırasanın dışına taşmasınlar. Dolmaları yatay ve sıkışık bir şekilde geniş tabanlı tencereye dizin. Üstünü kapatacak kadar su ekleyin ve 1 limonun suyunu ileve edin. Son olarak 1 çorba kaşığı tereyağı da koyup, üstüne bir tabak yerleştirin. Tencerenin kapağını kapatarak önce yüksek ateşte kaynatın sonra kısık ateşte usul usul bir saat pişirin.
Sosu için; bir tavada 1 çorba kaşığı tereyağı ile 1 çorba kaşığı zeytinyağını kızdırın. 1’er çorba kaşığı domates salçası ve biber salçasını da ekleyip, karıştırın. 1 çay bardağı suyu ekleyip iyice kremamsı bir kıvam elde edin. Yerken ağızda biraz kıtırtı olması için de 1 avuç cevizi iri parçalar halinde kırıp, tavaya ekleyin. Sosunuz da böylece hazır.
Servis yaparken kullanacağınız yoğurdu oda sıcaklığında 1-2 saat bekletin. Çırpıp, kremamsı hale getirin. Tırnak pideleri küçük baklavalar halinde keserek fırında 7-8 dakika kurutun. Daha sonra piedeleri dolmanın suyu ile ıslatın. Kat kat, yoğurt ve dolmaları yerleştirin, üzerine tekrar yoğurt gezdirip, hazırladığınız sostan da bolca koyun. Karabiber, kimyon, pul biber ve 1 dal zahter kekik ile son dokunuşları yapın. İskender kebap kıvamındaki dolmanız yenmek üzere hazır.
KIYMA HARCI İÇİN;
300 gr. orta yağlı kıyma
3 adet soğan
1,5 kg. pırasa
½ su bardağı pirinç
1/3 bağ maydanoz
1/3 bağ dereotu
4 çorba kaşığı domates püresi
1 adet limon
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı karabiber
3 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı tereyağı
Tuz
SERVİS İÇİN;
Yoğurt
Pide
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı biber salçası
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çay bardağı su
1 avuç ceviz
1 dal zahter kekik
Kimyon
Pul biber
Karabiber
Yapılışı
7-8 adet pırasayı 6-7 santim uzunluğunda kesin. Bir tencerede su kaynatın ve pırasaları bu suya atın ve 2-3 dakika pişirin. Ardından buzlu suya çıkartın. Bu şoklama işlemi ile içlerini daha rahat çıkartabileceksiniz. Pırasaların ortasına parmağınızla bastırın ve dışta iki kat kalacak şekilde ortalarını çıkartın. İri pırasalar seçerseniz dolmalarınızı daha rahat doldurabilirsiniz.
Artık pırasalarınızı hazırladığınız iç ile doldurmaya başlayabilirsiniz. İlk olarak kullanacağınız tencerenin tabanına kalan haşlanmış pırasalarınızdan kafes yapın ve 1 çorba kaşığı zeytinyağı ekleyin. Pırasaları doldururken başından ve sonundan yarımşar santim boşluk bırakın ki pirinçler şişince pırasanın dışına taşmasınlar. Dolmaları yatay ve sıkışık bir şekilde geniş tabanlı tencereye dizin. Üstünü kapatacak kadar su ekleyin ve 1 limonun suyunu ileve edin. Son olarak 1 çorba kaşığı tereyağı da koyup, üstüne bir tabak yerleştirin. Tencerenin kapağını kapatarak önce yüksek ateşte kaynatın sonra kısık ateşte usul usul bir saat pişirin.
Sosu için; bir tavada 1 çorba kaşığı tereyağı ile 1 çorba kaşığı zeytinyağını kızdırın. 1’er çorba kaşığı domates salçası ve biber salçasını da ekleyip, karıştırın. 1 çay bardağı suyu ekleyip iyice kremamsı bir kıvam elde edin. Yerken ağızda biraz kıtırtı olması için de 1 avuç cevizi iri parçalar halinde kırıp, tavaya ekleyin. Sosunuz da böylece hazır.
Servis yaparken kullanacağınız yoğurdu oda sıcaklığında 1-2 saat bekletin. Çırpıp, kremamsı hale getirin. Tırnak pideleri küçük baklavalar halinde keserek fırında 7-8 dakika kurutun. Daha sonra piedeleri dolmanın suyu ile ıslatın. Kat kat, yoğurt ve dolmaları yerleştirin, üzerine tekrar yoğurt gezdirip, hazırladığınız sostan da bolca koyun. Karabiber, kimyon, pul biber ve 1 dal zahter kekik ile son dokunuşları yapın. İskender kebap kıvamındaki dolmanız yenmek üzere hazır.