Nefis Mayalı Akıtma Tarifi Nasıl Yapılır?

Katılım
2 yıl 2 ay 16 gün
Mesajlar
17,916
Çözümler
1
Tepkime puanı
6,190
Cinsiyet
bPg20e
nefis-mayali-akitma-tarifi-nasil-yapilir-696x468.jpg

MALZEMELER

  • 1 Bardak Süt (Ilık)
  • 2 Bardak Su (Ilık)
  • 3 Su Bardağı Un
  • 1 Paket Maya
  • 1 Tatlı Kaşığı Toz Şeker
  • 1 Tatlı Kaşığı Tuz
  • 1 Adet Yumurta
  • Sıvı Yağ
  • Mayalı Akıtma Nasıl Yapılır​

    • ayalı akıtma tarifine öncelikle ön mayamızı yaparak başlıyoruz. Ön mayalanma akıtmanızın yumuşacık sünger gibi olması için çok önemli : )
    • 1 su bardağı ılık sütü derin bir yoğurma kabına alıyoruz. Üzerine bir paket (instant) kuru maya ekliyoruz. (Eğer elinizde kuru mayan yoksa yarım paket (22gr’lık) yaş maya da kullanabilirsiniz.) son olarak 1 tatlı kaşığı toz şekeri de ilave edip tüm malzemeler tamamen karışıncaya kadar tahta bir kaşık yardımı ile güzelce karıştırıyoruz.
    • Mayanın içindeki özlerin açığa çıkması için 10 dakika kadar bekletiyoruz.
    • 10 dakika sonra ön mayalanma işlemi sona erince çırpıcı yardımı ile tekrar birkaç kere karıştırıyoruz. Daha sonra içine 1 tatlı kaşığı tuz, 2 su bardağı ılık su ve 3 su bardağı un ilave edip bu sırada çırpıcı ile karıştırmaya devam ediyoruz.
    • Akıtma hamurunun tamamen karışması ve pürüzsüz bir kıvam almasını sağlıyoruz.
    • Karışıma unu tamamen yedirdikten sonra içine 1 adet yumurta ilave edip çırpma işlemine devam ediyoruz. Akıtma hamurunun üzerini streç film ile ya da bir kapak ile sıkıca kapatıp 1 saat mayalanması için oda sıcaklığında beklemeye bırakıyoruz. Bu arada bir ip ucu verelim : ) Mayalı akıtmanın en önemli aşamasıdır mayalama. Bu nedenle mayalanma süresine özellikle dikkat edin. Çok daha uzun süren mayalanma sonucunda akıtmanızın tadı ekşimsi olabilir ya da daha kısa süreli mayalanma sonucunda akıtma hamurunuz yumuşak ve kabarık olmaz. Lütfen bu detaya dikkat edin : )
    • 1 saatin sonunda güzelce kabarıp mayalanmış olan akıtma hamurumuz pişmeye hazır demektir.
    • Bir krep tavasına ya da krep tavanız yoksa yanmaz yapışmaz herhangi bir tavaya fırça yardımı ile bir miktar yağ sürüyoruz. Orta ateşte ısınan tavanın tam ortasına 1 kepçe kadar akıtma hamurundan döküp kepçenin tersi ile hafifçe hamurun yayılmasını sağlıyoruz. Bundan sonrası hamurun üst yüzeyinin göz göz olup kabarmasını beklemek. Akıtmanın üzerinde gözenekler belirince alt tarafı ideal seviyede pişmiş ters çevirme zamanı gelmiş demektir.
    • Bir spatula yardımı ile akıtma hamurunu ters çevirip aynı şekilde pişmesi için bir süre bekliyoruz. Alttan hafifçe kaldırıp kızarıp kızarmadığını kontrol edebilirsiniz.
    • Sıradaki akıtma hamurunu tavaya dökmeden önce tavaya yağ sürmeyi unutmayın. Her akıtma piştikten sonra tava yağlanarak tüm akıtma hamurunu aynı şekilde pişirip bitiriyoruz.
    • Akıtmalarınızı pişirdikten sonra henüz sıcağı çıkmadan üzerine bir parça tereyağı sürerek de servis edebilirsiniz.
      Afiyet olsun : )
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt