BENMARİ USULÜ ÇİKOLATA ERİTME

Katılım
3 yıl 7 ay 22 gün
Mesajlar
5,534
Tepkime puanı
1,099
Yaş
27
Konum
İzmir/35
Memleket
İzmir
Meslek
Grafiker
Cinsiyet
bPg20e
Medeni Hal
Bazı besinlerin fazla ısı ile direkt temas etmesi lezzetlerinin bozulmasına, besin değerlerini kaybolmasına veya yanmalarına sebep olur. Direkt ateşe maruz kaldığında özelliğini kaybedecek bu tip besinleri eritmek ya da sadece kaynar suyun sıcaklığı ile pişirmek için kullanılan yönteme benmari denir.

Orijinal adıyla “bain marie” en çok çikolata sosu hazırlama, sütlaç pişirme, kristallenmiş bal veya şekeri tekrar uygun kıvama getirme gibi işlemlerde kullanılır. Bir sosu, çorbayı ya da herhangi bir malzemeyi sıcak tutmak için de bu usulü tercih edebilirsiniz. Gelin benmari usulünü çikolata eritme örneği üzerinden daha yakından tanıyalım:

Benmari usulü ile çikolata nasıl eritilir?

  • Isıya dayanıklı geniş bir kabın içine, kabın yarısını geçmeyecek kadar su doldurun.
  • Bu kabın içerisine dibi suya değmeyecek şekilde, yine ısıya dayanıklı daha ufak bir kap yerleştirin.
  • Ocağın altını açın ve orta ateşte suyu kaynatın.
  • Üstteki kabın içerisine çikolata parçalarını koyun.
  • Kaynamaya başlayan su, buharı ile birlikte üstteki kap içerisindeki çikolatanın erimesini sağlayacaktır.
Benmari usulü ile diğer malzemeleri sıcak tutmak, eritmek ya da pişirmek için de çikolata eritme örneğindeki adımları takip etmeniz yeterli olacaktır.
Kullanacağınız kapları doğru seçmelisiniz!

Ocağa koyduğunuz ısıyı hemen iletmeyen kalın tabanlı bir kap olmalıdır. Aksi takdirde malzemeniz fazla hızlı erir. Bunun için metal kapları öneririz.

Üstteki kap ise plastik veya kolayca eriyen mika gibi bir malzemeden yapılmamış olması gerekir. Cam kaplar bu iş için en uygun olanlarıdır.

Kaplar birbirine güzel oturmalı, üstteki kap alttaki kabın tabanına değmemeli, arada su için yeterli alan kalmalıdır. Üstteki kabın derin olması ve ancak ağzının suya temas etmemesi gerekir. Aksi takdirde eritilen malzemenin içerisine su kaçabilir.

Çikolata eritmede kaynama noktasına ulaşan ancak kaynamayan su sıcaklığı tercih edilmelidir. Bal ve şeker gibi sert ürünlerde ise suyun kaynaması daha doğru bir seçim olur.
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt