Yurt Dışında Şirket Açmak

Charismax

Copyright @ Charismax
Katılım
3 yıl 8 ay 16 gün
Mesajlar
25,270
Tepkime puanı
8,715
Yaş
35
Konum
Memed' Home
İsim
CHRS
Memleket
Neresi?
Meslek
IzdırapÇI
Cinsiyet
vtEvVy
Medeni Hal
Yurt Dışında Şirket Açmak
Büşra Baysal

Dünyayı koca bir iş alanı olarak gören her girişimcinin hayali yurt dışında şirket açmak. Üstelik bu hayali gerçekleştirmek çok ciddi adımlar gerektirse bile, günümüz koşullarında düşünüldüğü kadar da zor değil!
Kuracağınız işi planlamışsanız ve hangi ülkede yapacağınıza karar vermişseniz o ülkenin sektör araştırması kadar, yasal ve hukuksal kurallarını da araştırmanız gerekiyor. Peki, yola çıkarken araştırmanız gereken diğer unsurlar neler ve adımlarınızı nasıl atmalısınız biliyor musunuz?
business.jpg

Yurt Dışında Şirket Açmak Konusunda Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Türkiye’de yürüttüğünüz işi dünyanın başka yerlerine taşımak ve şubeleşmek kadar, farklı bir iş kolunu farklı bir ülkede denemek de şansa bırakılmayacak kadar risk içeriyor. Farklı bir coğrafyada, farklı bir sektörde söz sahibi olabilmenin anahtarı aslında iyi yapılmış bir fizibiliteden geçiyor.
Örneğin; gastronomi alanında kendinize güveniyorsanız ve bu konudaki yetkinliklerinizin dünyanın birçok yerinde kabul göreceğini düşünüyorsanız lokanta açmayı düşünebilirsiniz. Ya da hizmet sektöründe tecrübeniz varsa ve ülkemizden bir markayı dünyaya tanıtmayı hedeflemişseniz yeni bir iş rotası çizebilirsiniz. Her sektörde onlarca iş fikri var ve bu fikirlerden birini benimsemeniz durumunda gerekliliklerini araştırmak da yapacağınız fizibilitenin olmazsa olmazı! Yurt dışında şirket açmak konusunda neler mi yapmanız gerekiyor?
Pazar Analizi:
Şirketinizi yurt dışında kurduğunuzda ayrı, ülkemizde kurduğunuzda ayrı rekabet şartlarıyla karşılaşabilirsiniz. Bu yüzden pazar araştırmanızı yaparken iş kuracağınız ülkenin şartlarını temel almalısınız. Ürünlerinizi pazara çıkarmak ve müşteriyle doğru şartlarda buluşabilmek için ihtiyacınız olan enerji, zaman ve sermayeyi iyi analiz etmeniz gerekir.
Ekonomik Durum Analizi:
Şirketinizi kuracağınız ülkenin işsizlik oranı ve kişi başına düşen geliri işinizin fizibilitesini oluştururken dikkate almanız gereken unsurlardan. İş kurmayı düşündüğünüz ülkenin büyüyen bir orta sınıfa sahip olması ve artan gelir düzeyi olumlu bir yatırım ülkesi olduğunun sinyallerini veriyor. Bu konuda Ekonomi Bakanlığı’nın web sitesinde yayınlanan ülke bilgilerinden faydalanabilirsiniz.
Bilgi Birikimi ve Tecrübeler:
Yapmayı planladığınız işteki en büyük yatırımınız bilgi birikiminiz! İş konusundaki uzmanlığınız ve tecrübeniz sadece yurt dışında şirket açmak için değil, ileri aşamalarda işinizi büyütmeniz ve partner bulmanızda da oldukça etkili.
Yurt Dışında Şirket Açmanın Koşulları Neler ve Hangi Adımları İzlemeniz Gerekiyor?
Yurt dışında şirket açmak konusunda ülkelerin öne sürdüğü koşulları öğrenmek için bilgi alabileceğiniz en yetkili merci Dış Ticaret Müsteşarlığı. Müsteşarlığın iş kurmayı düşündüğünüz ülkedeki ataşeliği ile iletişime geçebilir; süreçle ilgili gerekli bilgileri, izleyeceğiniz adımları ve vergi oranlarını bu kanaldan öğrenebilirsiniz. Eğer var olan şirketinizi şubeleştirmek istiyorsanız bu talebiniz için ilk durağınız Maliye Bakanlığı ve şirketinizle ilgili bilgileri içeren bir dilekçeyle bakanlığa başvuruda bulunmanız gerekiyor.
Yurt dışında şirket açmak, Türk firmalarının uluslararası pazardaki payını artırmak için önemli ve bu yüzden devlet tarafından teşvik programlarıyla destekleniyor. Ekonomi Bakanlığı’nın sunduğu markalaşma programı Turquality Destek Sistemi (bu programa başvurmak için Türkiye’de markanızın tescilini yaptırmanız gerekiyor) ve KOSGEB’i araştırarak teşvik koşullarını öğrenebilirsiniz.
Yurt Dışında Şirket Açmanın Avantajları Neler?
Yurt dışına açılıp iş yapmak istediğinizde bürokratik olarak zorlanmamanız ilk avantajınız. Vergi avantajı ise mali açıdan sizi rahatlatacak en önemli diğer faktörü oluşturuyor. Ulaşımı kolay ve taşıma kanalları bol alternatifli bir ülkede iş kurmak da lojistik açıdan önemli avantaj sağlıyor. Çok yakınımızdaki yavru vatan Kıbrıs davetkar koşullarıyla Türk müteşebbislerin yüzlerini güldüren ülkelerden olup iş kurarken başta bürokrasi olmak üzere her alanda kolaylık sağlıyor.
Yurt Dışında Şirket Açmanın Dezavantajları Neler?
Yurt dışında şirket açmanın en düşündürücü yanlarından ilki bürokratik zorluklar ve vergi oranlarının fazlalığı. Şirket açmak veya işinizi yurt dışında şubeleştirmek istiyorsanız her ülkenin farklı kuralları olduğunu bilmelisiniz. Bazı ülkelerde şirket açmak için gereken prosedürler oldukça kolay ve az zaman alırken, bazı ülkelerin öne sürdüğü koşullar oldukça zorlayıcı olabiliyor. Örneğin Yeni Zelanda, Avustralya gibi dünyanın bir ucundaki ülkeler bu konuda nazik şartlar sunup çok kısa bir sürede şirket kurmanıza olanak veriyor. Ama Almanya gibi Avrupa ülkelerine gelindiğinde ise bu süreç bazen haftaları bulacak şekilde uzayabiliyor.
İşinizi kuracağınız ülke seçiminde parametrelerden bir diğeri de siyasi ortamı ve insanların/kurumların haklarına duyduğu saygı. Bazı ülkeler şirket kurmak açısından güven vermiyor ve risk teşkil edebiliyor. Politik çalkantılarla boğuşan ve her an her şeyin değişebileceği ülkelerde şirket kurmak istiyorsanız bir daha düşünmelisiniz. Böyle ülkeler yabancıların mülkiyet haklarını kolayca ihlal edebiliyor ve hukuk gözetmeden mülklerine el koyabiliyor.
Yurt Dışında Şirket Açmak için En İdeal Ülkeler
Türkiye dışında başka bir ülkede iş kurmayı hedeflediğinizde kişisel beklentileriniz de devreye giriyor. Ülkelerin yaşam koşulları, eğitim sistemi, gelecekte vadettikleri ve işinizin gelişimi için sunduğu imkanlar gibi… Girişimcilerin yurt dışında şirket kurmak için seçtiği ülkeler ise bu kriterlere göre değişkenlik gösteriyor.
Amerika
Film repliklerinde ‘hayaller ülkesi’ olarak geçen Amerika, yurt dışında şirket açmayı düşünenlerin aklından ilk geçen ülkelerden. Ülkenin güçlü ekonomisi, yaşam koşulları ve finans alanındaki üstünlüğü birçok yatırımcı için bir çekim gücü oluşturuyor. Amerika’da şirket açmak istediğinizde açılış işlemlerini en fazla bir haftada tamamlayabiliyor ve bölgede faaliyet gösteren derneklerin / üniversitelerin sağladığı maddi teşviklerden yararlanabiliyorsunuz.
Panama
Orta Amerika ülkesi Panama 2018 yılında girişimcilerin en çok rağbet ettiği ideal ülke olarak gösterildi. Vergi ve şirket açmada sunduğu kolaylıklarla da dünyanın her yerinden müteşebbislere iş kurma konusunda destek veriyor.
İsviçre
İsviçre yurt dışında şirket açmak isteyenlerin Orta Avrupa’daki en favori rotasını oluşturuyor. İş gücünün kalifiye olması, okur yazar oranının fazlalığı ve hak hukuk konusunda istikrarıyla itibarlı bir duruş sergiliyor. Dünya çapındaki büyük firmaların hemen hemen hepsinin bir şubesinin bulunduğu sekiz kantona sahip ülke, tüzel kişiler ve dernekler için daha düşük vergi talep ediyor. Firmalarda ise gelir vergisi oranları yüzde 8,5 oranında seyrediyor. İsviçre’de şirket açmak istediğinizde yasal prosedürleri ortalama 6 günde tamamlayabiliyor ve faaliyete geçebiliyorsunuz.
İngiltere
Yurt dışında şirket açmanın en kolay olduğu ülkelerden biri de İngiltere. Vergi imtiyazlarıyla yabancı girişimcileri çeken ülke ayrıca en fazla şirket kurulan ülkelerden biri olma özelliği taşıyor.
İsveç
Ekonomisi oldukça güçlü bir ülke olan İsveç, hükümet tarafından düzenli denetlenen serbest piyasa ekonomisiyle işliyor. Birçok fırsat sunuyor ve teşvikleriyle destekliyor.
Norveç
Norveç’te şirket açmak istediğinizde yasal gereklilikleri ortalama 4 günde tamamlayabiliyorsunuz. Avrupa’da kişi başına düşen yıllık gelir oranının fazlalığıyla en zengin ülkelerden biri olan Norveç ekonomisiyle güven veriyor ve yasalarıyla da hakları koruyup gözetiyor.
Estonya
E-vatandaşlık sistemiyle adını duyuran küçücük bir ülke olan Estonya’da bir şirket açmak için ülkeye yerleşmeniz gerekmiyor. Dijital vatandaşlığınız gerçekleştiğinde sadece bir gün içinde şirketinizi kurup çalışmaya başlayabiliyorsunuz. Şirket kurulum sürecinde her işinizi internet üzerinden halledebiliyorsunuz.
Lüksemburg
Avrupa’da şirket açmak istediğinizde en çok oyalayan sistem bu ülkede, açılış işlemleri 15-20 gün sürebiliyor. Prosedür zorluğuna rağmen vergi teşvikleri ve hukuka güven bu ülkeyi yurt dışında şirket kurmak isteyenlerin gözdesi haline getiriyor.
Singapur
Dünyanın en güçlü finans merkezlerinden biri olan Singapur gelir seviyesi yüksek bir nüfusa sahip ve bu yüzden de iş kurmak için birçok girişimci tarafından tercih ediliyor. Singapur’da bir şirket açmak istediğinizde tüm işlemleri 3-4 günde internetten halledebiliyorsunuz.
Ana dili İngilizce olan eğitmenlerden yaşadıkları ülkelerin koşulları hakkında bilgi alabilir, İngilizcenizi geliştirirken kültürler arası bilgi alışverişi yapabilirsiniz.
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt