- Katılım
- 2 yıl 9 ay 4 gün
- Mesajlar
- 18,707
- Çözümler
- 1
- Tepkime puanı
- 6,357
- Cinsiyet
PEYNİR ARAŞTIRMALARI VE DETAYLARI
Bazı araştırmacılar, peynirin sözde Fransız Paradoksu'nu açıklayabileceğini düşünüyor – Fransız halkının peynir, tereyağı ve ördek gibi diğer doymuş yağ bakımından zengin yiyeceklere olan yakınlığına rağmen düşük kalp hastalığı oranlarına sahip olması.
Avrupa Beslenme Dergisi'nde yayınlanan ve peynirin kardiyovasküler hastalık üzerindeki etkisini inceleyen 15 çalışmanın geniş bir meta-analizi, en çok (günde 50 gr) peynir yiyen kişilerin yemeyenlere göre yüzde 10 daha düşük risk taşıdığını buldu. Diğer analizler, peynirin kalp hastalığı riskini her iki şekilde de etkilemediğini bulmuştur.
Aging Clinical and Experimental Research'teki araştırmanın 2021 tarihli bir incelemesi , süt ürünlerinin çocuklarda ve yetişkinlerde kemik kütlesi ve kemik döngüsü üzerinde olumlu bir etki yarattığı ve fermente süt ürünlerinin (peynir gibi) kalça kırığı riskini azaltabileceği sonucuna varmıştır.
Nutrients'ta 2022'de yapılan bir araştırma , peynir alımı ile tip 2 diyabet, kalp yetmezliği, koroner kalp hastalığı, hipertansiyon ve iskemik inme arasında ters bir ilişki buldu (yani, ne kadar çok peynir tüketilirse risk o kadar düşüktü).
Kalp hastalığı için en iyi peynirler, daha az doymuş yağ ve sodyum içeren peynirlerdir.
Diyabet ve hipertansiyon riskini artırır mı?
Peynir ve tam yağlı süt ürünlerinin bu iki hastalıkla ilgili düşük risk içerir. 21 ülkede 145.000'den fazla kişiyle yapılan bir çalışmada araştırmacılar, günde iki porsiyon tam yağlı süt ürünü veya tam yağlı ve az yağlı karışımı yemenin, bunları yemeyenlerle karşılaştırıldığında her iki durumda da yüzde 24 ve 11 oranında daha düşük riskle bağlantılı olduğunu buldular. Sadece az yağlı süt ürünleri yemek riski biraz artırdı. Ve 9 yıllık çalışmanın başlangıcında diyabet veya hipertansiyonu olmayan insanlar arasında, her gün iki porsiyon süt ürünü yiyenlerin çalışma sırasında hastalıklara yakalanma olasılığı daha düşüktü.
American Journal of Clinical Nutrition'da kohort çalışmalarının bir analizi ise günde 20 gr peynir yemenin tip 2 diyabet geliştirme riskinizi yüzde 8 azaltabileceğini söylüyor. Aynı çalışmadan daha iyi haberler var; günde yaklaşık 3/4 fincan yoğurt yiyen kişilerde risk daha da düşüktü.
İsveç'te yapılan başka bir araştırma, 60 gr'ın biraz altında peynir yiyen kadınların da tip 2 diyabet riskini azalttığını buldu. Peynirdeki daha kısa zincirli doymuş yağlar, daha düşük tip 2 diyabet riski ile bağlantılıydı. Ayrıca araştırmacılar, insülin sekresyonunu artıran ve insülin direncini azaltabilen kalsiyumun diyabeti önleyebileceğini söylüyor. İnsülin duyarlılığını artırabilecekleri için peynir altı suyu proteinleri de rol oynayabilir.