Oruçluyken neden baş ağrır?

Katılım
2 yıl 2 ay 16 gün
Mesajlar
17,919
Çözümler
1
Tepkime puanı
6,190
Cinsiyet
bPg20e
Yetersiz sıvı tüketimiyle birlikte vücudun dehidre olması (susuz kalması), baş ağrısının en önemli nedenlerindendir. Vücut fonksiyonlarının yerine getirilmesinde, oksijen ve besin maddelerinin ilgili dokulara iletilmesinde suyun hayati bir rolü vardır. İftar ve sahur arasında yeterince su içilmediğinde, gün içinde buna bağlı olarak kan hacmi azalır. Böylece, vücuttaki diğer dokular gibi beyin dokusu da büzüşebilir, oksijenlenme ve beslenme konusunda da zayıf kalabilir. Bu da baş ağrısı ile sonuçlanır. Ayrıca, susuzluğun bir diğer etkisi, sinirsel (nörolojik) işlevlere yardımcı olan mineraller arasındaki dengenin bozulmasıdır. Bu durum da ağrıya neden olacaktır.

Bunları yaşamamanın en kolay yolu, iftar ve sahur arasında yeterince su içmeyi ihmal etmemektir. Bir kişinin ortalama günlük sıvı ihtiyacı kilogram başına 30-35 ml’dir. Bu da demek oluyor ki 70 kg bir kişi günde yaklaşık 2-2,5 lt kadar sıvı tüketmelidir. Buna içtiğiniz çorbalar, bitki çayları ve yediğiniz sebze-meyvelerden gelen sıvı da dahildir. Tavsiyem, iftarınızı büyük bir bardak su ile açmanız, ardından çorbayla devam etmeniz ve iftar sonrasında aralıklarla 3-4 bardak, sahurda da 2-3 bardak kadar su içmenizdir.

Kafein yoksunluğu baş ağrısı yapıyor!​



Eğer kafein alımını da abartmazsanız, bu şekilde sıvı ihtiyacınızı yaklaşık olarak karşılamış olursunuz. Ek olarak, Ramazan ayı öncesinde fazlaca kafein tüketen biriyseniz, oruç esnasında kafein alamıyor oluşunuz kafein yoksunluğu nedeniyle baş ağrılarına yol açabilir. Bu yüzden, en ideali Ramazan ayı henüz gelmeden kafein alımınızı yavaş yavaş azaltıp kendinizi hazırlamanızdır. Ancak, bunu yapamadıysanız kafein yoksunluğu belirtilerini azaltmanın en iyi yollarından birisi, yine yeterli su tüketimini sağlamaktır.

Pideyi fazla kaçırmayalım!​



Ramazan’da yaşanan baş ağrılarının bir diğer nedeni de kan şekeri düzensizliğine yol açan beslenme alışkanlıklarıdır. Uzun süreli açlıktan sonra; glisemik indeksi yüksek, rafine (işlenmiş) karbonhidratlarla orucunuzu açmak kan şekerinizin hızlı yükselip düşmesine ve bu da baş ağrınızın tetiklenmesine neden olur. Bu yüzden; şekerli yiyecekler, pirinç, beyaz ekmek, pide, makarna veya hamur işleri gibi yüksek glisemik indeksli gıdalarla öğününüze başlamak yerine sırasıyla çorba, lif kaynakları (sebze yemekleri, salatalar) ve protein kaynaklarına öncelik vermek, öğünün sonuna doğru da karbonhidrat kaynaklarını tüketmek, ani kan şekeri yükselip düşmelerini önleyecektir.

Maden suyu içilebilir​



Magnezyum (Mg) eksikliği, bir diğer baş ağrısı nedenidir. Halihazırda Mg eksikliği olanlarda veya yetersiz sıvı tüketimiyle birlikte sıvı-elektrolit dengesizliği yaşayanlarda bu sorun açığa çıkabilir. Bunu önlemek için hekiminize danışıp gerekirse Mg takviyesi kullanabilir veya iftar sonrasında düşük sodyum ve yüksek magnezyum içerikli maden suyu (1-2 şişe) içebilirsiniz. Böylece hem baş ağrısı hem de kas krampları yaşama riskinizi azaltmış olursunuz.
 
Geri
Üst Alt