Gaziantep mutfağına özgü bir yemek olan lolaz (börülce) pilavı bulgur pilavıyla börülcenin lezzetini bir araya getiriyor. Gaziantep’te kuru börülceye lolaz deniliyor.
Ekli dosyayı görüntüle 8848
Ekli dosyayı görüntüle 8848
Lolaz Pilavı İçin Malzemeler
1 yemek kaşığı domates salçası,
1 yemek kaşığı tereyağı
Yarım çay bardağı zeytinyağı
2 su bardağı kuru börülce (lolaz)
1 tatlı kaşığı karabiber
1 su bardağı pilavlık iri bulgur
1 orta boy soğan
1 tatlı kaşığı kırmızı biber
1 yemek kaşığı tereyağı
Yarım çay bardağı zeytinyağı
2 su bardağı kuru börülce (lolaz)
1 tatlı kaşığı karabiber
1 su bardağı pilavlık iri bulgur
1 orta boy soğan
1 tatlı kaşığı kırmızı biber
Lolaz Pilavı Hazırlanışı
Bir çimdik şeker ekleyin.
Tereyağı eriyince ince kıyılmış soğanı ekleyin ve katıştırın.
Az ateşte kapağı kapalı olarak suyunu çekene kadar pişirin.
Haşlanıp yumuşayan börülceleri bir kenara alıp süzün.
Sağan hafiften renk değiştirip kendini bırakmaya başlayınca salçayı ilave ederek 1- 2 dakika kısık ateşte kavurun
Sıcak servis yapın.
Suyunu çektikten sonra 10 dk demlenmesi için bırakın
Haşlanmış ve süzülmüş börülceleri bulgura ekleyin ve hafifçe katıştırın
Bulgurun üstüne takriben 2 cm çıkacak kadar sıcak su ekleyin ve hafifçe katıştırın.
Bulgur salçayı çekene kadar takriben 1-2 dakika kadar karıştırarak kavurmaya devam edin.
Börülceleri yıkayıp küçük tencereye alın.
Üstüne çıkacak kadar su koyup haşlamaya bırakın.
Kalın tabanlı bir pilav tavasına, zeytinyağı ve tereyağını ekleyin.
Daha sonrasında yıkanıp süzülmüş bulguru ekleyin.
Bir adet orta boy soğanı çok ince bir biçimde doğrayın.
Tuz, kırmızı biber ve karabiberi ekleyin.
Lolaz pilavının ölçülerini istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. Mesela 1 su bardağı börülce, 1 su bardağı bulgur biçiminde de yapabilirsiniz. Ölçüler toptan damak tadınıza kalmış.
İşte lezzetli lolaz pilavı hazırlamak için ihtiyacınız olanlar!
Afiyet olsun.
Lolaz pilavını kıyma yahut ince kıyılmış etle de hazırlayabilirsiniz. Soğandan önce kavuracağınız kıyma veyahut ete yukarıdaki işlemleri uygulamanız yeterli.
Tereyağı eriyince ince kıyılmış soğanı ekleyin ve katıştırın.
Az ateşte kapağı kapalı olarak suyunu çekene kadar pişirin.
Haşlanıp yumuşayan börülceleri bir kenara alıp süzün.
Sağan hafiften renk değiştirip kendini bırakmaya başlayınca salçayı ilave ederek 1- 2 dakika kısık ateşte kavurun
Sıcak servis yapın.
Suyunu çektikten sonra 10 dk demlenmesi için bırakın
Haşlanmış ve süzülmüş börülceleri bulgura ekleyin ve hafifçe katıştırın
Bulgurun üstüne takriben 2 cm çıkacak kadar sıcak su ekleyin ve hafifçe katıştırın.
Bulgur salçayı çekene kadar takriben 1-2 dakika kadar karıştırarak kavurmaya devam edin.
Börülceleri yıkayıp küçük tencereye alın.
Üstüne çıkacak kadar su koyup haşlamaya bırakın.
Kalın tabanlı bir pilav tavasına, zeytinyağı ve tereyağını ekleyin.
Daha sonrasında yıkanıp süzülmüş bulguru ekleyin.
Bir adet orta boy soğanı çok ince bir biçimde doğrayın.
Tuz, kırmızı biber ve karabiberi ekleyin.
Lolaz pilavının ölçülerini istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. Mesela 1 su bardağı börülce, 1 su bardağı bulgur biçiminde de yapabilirsiniz. Ölçüler toptan damak tadınıza kalmış.
İşte lezzetli lolaz pilavı hazırlamak için ihtiyacınız olanlar!
Afiyet olsun.
Lolaz pilavını kıyma yahut ince kıyılmış etle de hazırlayabilirsiniz. Soğandan önce kavuracağınız kıyma veyahut ete yukarıdaki işlemleri uygulamanız yeterli.