Kayısı, türkiyede bilhassa Malatya'yla özdeşleşmiş yemesi güzel, vücudumuza gayet faydalı ve lezzetli meyvedir. Taze kayısı, kurutulmuş kayısı, kayısı suyu, kayısı pestili ilk akla gelen tüketim alanlarındandır.
1-1,5 kg kadar kuru kayısı
Kayısılar yıkanır ve yumuşaması için suyun içerisinde bekletilir. Kendisini tam olarak salan kayısılar derin bir tencereye aktarılır, suyu eklenir. Kaynamaya başlayınca şekeri eklenmektedir ve az ateşte kayısının güzelce yumuşaması sağlanmaktadır. Pişen kayısı ateşten alınır, soğuyunca blenderdan geçirilir ve buzdolabı içerisinde içmeye hazır olarak bekletilir.
Peki ev yapımı kayısı suyu nasıl hazırlanır?
3 su bardağı toz şeker
Afiyet olsun.
Kuru kayısıyla da kayısı suyu yapmak mümkündür.
4 su bardağı su
2 kase şeker
Taze kayısı mevsiminde dilimlenip, poşetlenerek derin dondurucuya konabilir. Kışın dondurucudan çıkarılan kayısı direkt tencereye atılır, üstüne şekeri ve suyu konup kaynatıldıktan sonra tüketime kullanıma hazır duruma gelir. Ek olarak yine mevsiminde cam kavanozlara komposto biçiminde hazırlanmış kayısılar doldurulup, serin bir yerde saklanabilir.
Kayısılar yıkanıp, çekirdekleri çıkarılır. Geniş bir tencereye alınan kayısıların üstüne 3 bardak şeker eklenmektedir (şeker miktarı isteğe göre değişebilir). Bu biçimde 3-4 saat bekletilir ve kayısının suyunu bırakması sağlanmaktadır. Daha sonrasında 4 su bardağı su eklenir ve tencere ocağın üstüne alınır. Kaynamaya başlayınca ocak kısılır, kayısılar güzelce yumuşak oluncaya kadar pişirilir. İndirmeye yakın isteğe göre birkaç damla limonun suyu sıkılır. Soğuyan kayısılar blenderdan geçirilir. Buzdolabı içinde birkaç saat tam olarak soğutulan kayısı suyu servise hazırdır.
2-3 damla limonun suyu
Üstünü 2 parmak geçecek kadar su
1 kilo kayısı
Kayısı suyu servis edilirken, koyu ise soğutulmuş su eklenmek suretiyle sulandırılır. Şekeri az ise bal ile tatlandırılır.
1-1,5 kg kadar kuru kayısı
Kayısılar yıkanır ve yumuşaması için suyun içerisinde bekletilir. Kendisini tam olarak salan kayısılar derin bir tencereye aktarılır, suyu eklenir. Kaynamaya başlayınca şekeri eklenmektedir ve az ateşte kayısının güzelce yumuşaması sağlanmaktadır. Pişen kayısı ateşten alınır, soğuyunca blenderdan geçirilir ve buzdolabı içerisinde içmeye hazır olarak bekletilir.
Peki ev yapımı kayısı suyu nasıl hazırlanır?
3 su bardağı toz şeker
Afiyet olsun.
Kuru kayısıyla da kayısı suyu yapmak mümkündür.
4 su bardağı su
2 kase şeker
Taze kayısı mevsiminde dilimlenip, poşetlenerek derin dondurucuya konabilir. Kışın dondurucudan çıkarılan kayısı direkt tencereye atılır, üstüne şekeri ve suyu konup kaynatıldıktan sonra tüketime kullanıma hazır duruma gelir. Ek olarak yine mevsiminde cam kavanozlara komposto biçiminde hazırlanmış kayısılar doldurulup, serin bir yerde saklanabilir.
Kayısılar yıkanıp, çekirdekleri çıkarılır. Geniş bir tencereye alınan kayısıların üstüne 3 bardak şeker eklenmektedir (şeker miktarı isteğe göre değişebilir). Bu biçimde 3-4 saat bekletilir ve kayısının suyunu bırakması sağlanmaktadır. Daha sonrasında 4 su bardağı su eklenir ve tencere ocağın üstüne alınır. Kaynamaya başlayınca ocak kısılır, kayısılar güzelce yumuşak oluncaya kadar pişirilir. İndirmeye yakın isteğe göre birkaç damla limonun suyu sıkılır. Soğuyan kayısılar blenderdan geçirilir. Buzdolabı içinde birkaç saat tam olarak soğutulan kayısı suyu servise hazırdır.
2-3 damla limonun suyu
Üstünü 2 parmak geçecek kadar su
1 kilo kayısı
Kayısı suyu servis edilirken, koyu ise soğutulmuş su eklenmek suretiyle sulandırılır. Şekeri az ise bal ile tatlandırılır.