- Katılım
- 2 yıl 9 ay 4 gün
- Mesajlar
- 18,707
- Çözümler
- 1
- Tepkime puanı
- 6,357
- Cinsiyet
Karamel nedir sorusunu en basit şekilde eritilmiş şeker olarak yanıtlayabiliriz. Ancak bildiğimiz şekerden farklı olarak karamel, şekerin yavaşça ısıtılması sonucunda eriyerek moleküllerinde ortaya çıkan değişikliklerden dolayı kahverengi bir renk alması ve ağdalaşmış şeker kıvamına gelmesi ile oluşur.
Bununla birlikte şekerin, karamele dönüşmesi için yaklaşık 170 °C’lik bir ısıya ihtiyacı vardır. Karamel haline gelecek şekerin, yavaş yavaş ısıtılması da büyük önem taşır. Eğer şeker, uygun şekilde ısıtılırsa molekülleri parçalanarak kahverengi bileşikleri oluşturur. Bu da karamelizasyon adı verilen işlem sonucunda karamelin ortaya çıkmasını sağlar. Özellikle tatlılarda ve şekerlemelerde sıklıkla kullanılan karamel, aynı zamanda kahve gibi içeceklerde de tercih edilir. İşte ev yapımı karamel sos tarifi…
2 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağı toz şeker
200 ml krema
Yapılışı
Öncelikle toz şekeri yayvan bir tavaya alarak kısık ateşte şeker eriyene kadar bekleyin. Şeker erimeye başladığında önce şeffaflaşır, ardından karamelize olmaya başlar. Şekerin tamamı eridiğinde içerisine tereyağı ekleyerek tahta kaşıkla karıştırın. Bu esnada şeker kabarmaya başlayabilir, kısa sürede sönecektir. Tarifte kullanacağınız kremayı oda sıcaklığında bekletin. Kremayı yavaş yavaş karışıma eklerken, bir taraftan karışımı hızlı bir şekilde çırpın. Tüm karışımı birleştirdikten sonra oda sıcaklığında bekletebilirsiniz. Hemen tüketmeyi düşünmüyorsanız, bir kavanozun içerisine doldurarak buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Buzdolabındaki karameli kullanmadan önce mutlaka oda sıcaklığında dinlendirin. Afiyet olsun.
Bununla birlikte şekerin, karamele dönüşmesi için yaklaşık 170 °C’lik bir ısıya ihtiyacı vardır. Karamel haline gelecek şekerin, yavaş yavaş ısıtılması da büyük önem taşır. Eğer şeker, uygun şekilde ısıtılırsa molekülleri parçalanarak kahverengi bileşikleri oluşturur. Bu da karamelizasyon adı verilen işlem sonucunda karamelin ortaya çıkmasını sağlar. Özellikle tatlılarda ve şekerlemelerde sıklıkla kullanılan karamel, aynı zamanda kahve gibi içeceklerde de tercih edilir. İşte ev yapımı karamel sos tarifi…
EV YAPIMI KARAMEL SOS
Malzemeler2 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağı toz şeker
200 ml krema
Yapılışı
Öncelikle toz şekeri yayvan bir tavaya alarak kısık ateşte şeker eriyene kadar bekleyin. Şeker erimeye başladığında önce şeffaflaşır, ardından karamelize olmaya başlar. Şekerin tamamı eridiğinde içerisine tereyağı ekleyerek tahta kaşıkla karıştırın. Bu esnada şeker kabarmaya başlayabilir, kısa sürede sönecektir. Tarifte kullanacağınız kremayı oda sıcaklığında bekletin. Kremayı yavaş yavaş karışıma eklerken, bir taraftan karışımı hızlı bir şekilde çırpın. Tüm karışımı birleştirdikten sonra oda sıcaklığında bekletebilirsiniz. Hemen tüketmeyi düşünmüyorsanız, bir kavanozun içerisine doldurarak buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Buzdolabındaki karameli kullanmadan önce mutlaka oda sıcaklığında dinlendirin. Afiyet olsun.