- Katılım
- 4 yıl 1 ay 19 gün
- Mesajlar
- 25,584
- Tepkime puanı
- 8,841
- Yaş
- 35
- Konum
- Memed' Home
- Web sitesi
- forummeskeni.com
- İsim
- CHRS
- Memleket
- Neresi?
- Meslek
- IzdırapÇI
- Cinsiyet
- Medeni Hal
Sağlıklı beslenmeye başlamayı planladığınızda ilk kestiğiniz gıdalardan biri ekmek olur. Ancak karbonhidratlar söz konusu olduğunda, tahıllar gerçekten de tamamen birbirlerinden farklıdır. Beyaz ekmek yemeyi kesmek tabii ki birkaç kilo vermenizi sağlayacaktır, ancak tam tahıllı ekmekten vazgeçerek vücudunuzun çok ihtiyaç duyduğu besleyici maddelerden mahrum kalmasına sebep olabilirsiniz.
Kızarmış ekmek yemeye bayılıyoruz ve henüz bundan vazgeçmeye hazır değiliz. O yüzden, ekmek yemeyi tamamen kesmeye karar verirseniz neler olacağını sizlere göstermek istiyoruz.
Kilo vermeye çalışan insanlar, karbonhidrat tüketimini ne kadar azaltabileceklerini denemeye istekli olur. Ancak ekmekten tamamen vazgeçmek, bazı nahoş yan etkilere neden olabilir. Eğer ekmekten ve diğer karbonhidratlardan neredeyse tamamen vazgeçmek anlamına gelen keto diyetini yapmayı planlıyorsanız bacaklarınızda kramplar yaşayabilirsiniz. Bu ağrılı kasılmalar, tipik olarak geceleri meydana gelir ve saniyelerce, hatta dakikalarca sürebilir. Bu kas spazmlarına neden olan şey, ekmeğin içinde bolca bulunan ve vücudunuz için temel besleyici maddelerden biri olan elektrolitleri yeterince tüketmemektir.
Beyaz ekmek, vücuda yeterince karbonhidrat yüklemenin en sağlıklı yolu olmasa da tam buğday ve filizlenmiş tahıl ekmeğini ölçülü derecede tüketmek, vücudunuzun daha fazla enerji almasını sağlayacaktır. İçinde bolca lif, demir ve magnezyum bulunan bu ekmekler, kendinizi gün boyu tok ve enerjik hissetmenizi, hatta yoğun bir iş gününden sonra bile spor salonuna gitmek için gereken enerjiyi depolamanızı sağlayabilir.
Vücudun enerji gereksinimi için kullanılabilen ekmeği tamamen kesmek, o enerjiyi başka bir yerden, başka bir şekilde almanız gerekeceği anlamına gelir. Kendimizi yorgun ve bitkin hissettiğimizde, doğal olarak bünyemizde en hızlı enerji artışını sağlayabilecek gıdalar olan tatlılar ve şekerli içecekler gibi şeylere yöneliriz. Ölçülü derecede ekmek tüketmek, fazla kilo almanıza neden olmazken, kendinizi her yorgun hissettiğinizde tükettiğiniz kurabiyeler ve çikolatalar kesinlikle buna sebep olabilir.
Sıradan beyaz ekmek yemeyi kesmek pek bir sorun teşkil etmeyebilir, ancak tam tahıllı veya çavdar ekmeği tüketmemek, tuvalette daha fazla vakit geçirmenize sebep olabilir. Yüksek lif oranı olan tam tahıllı ekmek, sindirim sisteminize yardımcı olur. Hatta bu ekmeğin, kabızlığı gidermek için müshilden daha iyi işe yaradığı kanıtlanmıştır.
Ruh hâlinize en iyi gelen şeyin bir dilim pizza olduğunu mu düşünüyorsunuz? Bunun da aslında bilimsel bir açıklaması var! Karbonhidrat tüketmek, kendinizi iyi hissetmenizi sağlayan ve hatta iştahınızı bastırabilen serotonin adlı kimyasalın salgılanmasını tetikler. Bu ise arada sırada sağlıklı karbonhidrat tüketmenin ruh hâlinize iyi gelip, açlığınızı yatıştırabileceği anlamına geliyor!
Beslenmenizden çıkarmayı seçtiğiniz tahıl türleri, kalp sağlığınız söz konusu olduğunda oyunun kurallarını değiştirebilir. Rafine karbonhidratlar kalp hastalığı riskini artırabilirken, tam tahıllı ekmek tüketmenin kolesterolü düşürdüğü ve ilgili birçok kalp rahatsızlığını önleyebileceği kanıtlanmıştır
Kızarmış ekmek yemeye bayılıyoruz ve henüz bundan vazgeçmeye hazır değiliz. O yüzden, ekmek yemeyi tamamen kesmeye karar verirseniz neler olacağını sizlere göstermek istiyoruz.
1. Bacaklarınıza kramplar girebilir.
Kilo vermeye çalışan insanlar, karbonhidrat tüketimini ne kadar azaltabileceklerini denemeye istekli olur. Ancak ekmekten tamamen vazgeçmek, bazı nahoş yan etkilere neden olabilir. Eğer ekmekten ve diğer karbonhidratlardan neredeyse tamamen vazgeçmek anlamına gelen keto diyetini yapmayı planlıyorsanız bacaklarınızda kramplar yaşayabilirsiniz. Bu ağrılı kasılmalar, tipik olarak geceleri meydana gelir ve saniyelerce, hatta dakikalarca sürebilir. Bu kas spazmlarına neden olan şey, ekmeğin içinde bolca bulunan ve vücudunuz için temel besleyici maddelerden biri olan elektrolitleri yeterince tüketmemektir.
2. Kendinizi bitkin hissedebilirsiniz.
Beyaz ekmek, vücuda yeterince karbonhidrat yüklemenin en sağlıklı yolu olmasa da tam buğday ve filizlenmiş tahıl ekmeğini ölçülü derecede tüketmek, vücudunuzun daha fazla enerji almasını sağlayacaktır. İçinde bolca lif, demir ve magnezyum bulunan bu ekmekler, kendinizi gün boyu tok ve enerjik hissetmenizi, hatta yoğun bir iş gününden sonra bile spor salonuna gitmek için gereken enerjiyi depolamanızı sağlayabilir.
3. Tatlı krizleriniz tutabilir.
Vücudun enerji gereksinimi için kullanılabilen ekmeği tamamen kesmek, o enerjiyi başka bir yerden, başka bir şekilde almanız gerekeceği anlamına gelir. Kendimizi yorgun ve bitkin hissettiğimizde, doğal olarak bünyemizde en hızlı enerji artışını sağlayabilecek gıdalar olan tatlılar ve şekerli içecekler gibi şeylere yöneliriz. Ölçülü derecede ekmek tüketmek, fazla kilo almanıza neden olmazken, kendinizi her yorgun hissettiğinizde tükettiğiniz kurabiyeler ve çikolatalar kesinlikle buna sebep olabilir.
4. Tuvalete çıkmak zorlaşabilir.
Sıradan beyaz ekmek yemeyi kesmek pek bir sorun teşkil etmeyebilir, ancak tam tahıllı veya çavdar ekmeği tüketmemek, tuvalette daha fazla vakit geçirmenize sebep olabilir. Yüksek lif oranı olan tam tahıllı ekmek, sindirim sisteminize yardımcı olur. Hatta bu ekmeğin, kabızlığı gidermek için müshilden daha iyi işe yaradığı kanıtlanmıştır.
5. Ruh hâlinizdeki değişimler daha kötüleşebilir.
Ruh hâlinize en iyi gelen şeyin bir dilim pizza olduğunu mu düşünüyorsunuz? Bunun da aslında bilimsel bir açıklaması var! Karbonhidrat tüketmek, kendinizi iyi hissetmenizi sağlayan ve hatta iştahınızı bastırabilen serotonin adlı kimyasalın salgılanmasını tetikler. Bu ise arada sırada sağlıklı karbonhidrat tüketmenin ruh hâlinize iyi gelip, açlığınızı yatıştırabileceği anlamına geliyor!
6. Kalp hastalığı riski artabilir.
Beslenmenizden çıkarmayı seçtiğiniz tahıl türleri, kalp sağlığınız söz konusu olduğunda oyunun kurallarını değiştirebilir. Rafine karbonhidratlar kalp hastalığı riskini artırabilirken, tam tahıllı ekmek tüketmenin kolesterolü düşürdüğü ve ilgili birçok kalp rahatsızlığını önleyebileceği kanıtlanmıştır