Ekli dosyayı görüntüle 1836Açma Tarifi İçin Malzemeler
Hamur için:
Açma Nasıl Yapılır?
Hamur için:
- 1 kg un
- 100 gr şeker
- 25 gr tuz
- 100 gr katıyağ
- 50 gr yaş maya
- 100 gr sıvıyağ
- 500-600 ml su
- 3 yumurta sarısı
- Az miktarda çörek otu
Açma Nasıl Yapılır?
- Önce tuz, şeker, katı yağ ve sıvı yağı mikserde yoğuruyoruz.
- Un, maya ve suyumuzu ilave edip hamur homojen bir kıvam alana kadar yoğuruyoruz.
- Hamurları bezelere bölüp yuvarlıyoruz ve 30 dakika dinlendiriyoruz.
- Dinlenen hamurları açıp arasına tereyağını koyup sarıyoruz.
- Bu işlemin ardından son şeklini verip en az 50 dakika oda sıcaklığında mayalanmaya bırakıyoruz.
- Yumurta sarısı sürüp çörek otunu serpiştirip 180 derecede 25 dakika pişiriyoruz.
- Hazırladığınız açmaları, şeftali reçeli birlikte servis ederek lezzetini arttırabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.
- Hamurun kıvamı ne çok yumuşak ne çok sert olmalı. Orta kıvamda olmalı.
- Hamur iyice açılmalı.
- Hamura son şeklimizi verirken iyi dinlenmeli, yoksa kat kat olmaz
- Açma hamurunu hazırlarken dinlendirme işlemi oldukça önemlidir. Hem şekil vermeden önce, hem de şekil verdikten sonra üzerini kapatarak dinlendirmeyi ihmal etmeyin.
- Mayanın daha çabuk çözülebilmesi için, kullanacağınız malzemelerin oda sıcaklığında olmasına özen gösterin.
- Açmaların daha yumuşak olması için, bir çay kaşığı karbonat ekleyebilirsiniz.
- Hamurun eşit miktarda pişmesi için, fırını önceden ısıtın.
- Açmanın iç harcına lor peyniri, kaşar peynir veya zeytin ekleyebilirsiniz.
- Standart malzemelerle hazırlanan açmanın bir porsiyonu, yaklaşık 300 kaloridir. Açmanın boyutuna göre kalori değeri 250-350 arasında değişebilir. Kaşar peynirli açma ise ortalama 400 kalori civarındadır. Karbonhidrat ve yağ değeri yüksek olduğu için, ölçülü bir şekilde tüketilmesi önerilir.