Zinya Çiçeği Bakımı ve Tohum Ekimi

Katılım
2 yıl 2 ay 27 gün
Mesajlar
17,958
Çözümler
1
Tepkime puanı
6,193
Cinsiyet
bPg20e
Ekli dosyayı görüntüle 10131
Fazla bakıma ihtiyaç duymadan bahçelere veya iç mekanlara rengarenk bir görünümüm kazandırabilen ziyan çiçeği, her yıl yeniden çiçek açan ve çoğalan kalıcı bir bitki türüdür. Kirli hanım çiçeği olarak da bilinen zinya, yeterince güneş ışığı aldığı sürece 20 cm’den 100 cm yüksekliğe kadar büyüyebilir…
Yaklaşık 20 farklı türü bulunur ancak ülkemizde çoğunlukla yaz çiçeği olarak yetiştirilir. Sıcaklığı seven ve gelişmek için korunaklı bir yere ihtiyaç duyan zinya çiçeği, soğuğa karşı hassastır. Bu nedenle, dış mekanlarda en erken Mayıs ayının ortalarına doğru ekilmelidir.

Zinya Çiçeği Özellikleri​

Farklı zinya çiçeği türleri, Güney ve Orta Amerika’nın yarı çöllerinden ve taşlı bozkırlarından gelmektedir. Temmuz’dan Ekim’e kadar kırmızı, pembe, mor, sarı, turuncu ve beyaz renklerinde çiçek açar. Ayrıca iki tonlu çiçeklere sahip türleri de bulunmaktadır. Çeşitliliğe bağlı olarak 20 ila 100 santimetre yüksekliğe ulaşabilir. Dar yapraklı zinya (Zinnia angustifolia) ise sadece 25 ila 50 santimetre yüksekliğindedir ve sıcak sarı ya da turuncu tonlar hakimdir.


  • Kısmen güneşli ve tam güneşli alanlar idealdir.
  • Korunaklı ve sıcak bir yerde olmayı sever.
  • Düzenli olarak sulanmaya ihtiyacı vardır.
  • Çiçek ve yapraklarının üzerine su dökülmez.
  • Solmuş kısımlarının temizlenmesi, yeni çiçeklerin açmasını teşvik eder.
  • İç mekanda yetiştirilecekse, Şubat ile Mart aylarında ekilmelidir.
  • İdeal ortam sıcaklığı 18 ° C’dir.
  • Tohumların ortalama filizlenme süresi 10 gündür.
  • Zinya Çiçeği Bakımı Nasıl Olmalı?​

    Ülkemizde yetiştirilen türleri ve çeşitleri kışa dayanıklı değildir. Zinya çiçeğinin güneşli ve sıcak bir yere ihtiyacı vardır. Işık eksikliği veya soğuk havalarda, çiçek bolluğu beklentilerin çok altında kalabilir. Sıcak alanda ve iyi drene edilmiş bir toprakta yetiştirilirse, Temmuz’dan Ekim’e kadar parlak çiçekler üretecektir.

    Yer ve Toprak Kalitesi​

    Zinya çiçeğine güneşli ve korunaklı bir yer verilirse, tüm yaz boyunca görkemli güzelliğini sergileyecektir. Anavatanlarında, 30 derece gibi yüksek sıcaklıklarda bile hayatta kalabilmektelerdir. Bitkinin en hassas olduğu nokta, aşırı sulama sonucu oluşan su basmalarıdır. Taşlarla serpiştirilmiş, humuslu tınlı bir toprak idealdir. Toprak orta derecede kuru ila taze olmalı ancak hiçbir durumda nemli olmamalıdır.
    • Kısmen veya tamamen güneşli, korunaklı bir konum.
    • İyi drene edilmiş, humus bakımından zengin ve hafif tınlı alt tabaka.
    • Kısa vadeli kuraklığı sorunsuz bir şekilde tolere edebilir.
  • Zinya Çiçeği Ne Zaman Ekilir?​

    Bitki, gerekli koşulların sağlanması şartıyla, Şubat ayının başlarında iç mekanlarda tohumlardan yetiştirilebilir. Zinya çiçeklerinin filizlenmesi için 18 santigrat derece sıcaklıklara ihtiyacı vardır. Usta bahçıvanlar tarafından tavsiye edilen ekim yöntemi, tohum çimlendirme tepsilerinin kullanılmasıdır. Tohumlarda üç ila dört yaprak oluşur oluşmaz, fideler tek tek saksılara dikilmelidir. Fidenin sapının sonunda çiçek tomurcuğu oluşursa, bitkinin daha gür büyüyebilmesi için bunun kırpılması gerekmektedir.


    Zinya çiçekleri sonbaharda bolca tohum üretir. Tohumlar çoğaltma için kullanılacaksa, bitkinin gövde kısımlarındaki çiçek salkımlarının kurumasına izin verilmelidir. Kurumayan nemli tohumların filizlenme şansı bulunmamaktadır.
    • Tohumlar kış boyunca kuru ve ışık almayan bir kapta saklanmalıdır.
    • Şubat ayından itibaren iç mekanlarda veya serada yetiştirilebilir.
    • Bir tohum kasesi veya saksı, hafif asitli tohum kompostuyla doldurulur (pH değeri 5,8 ila 6,2).
    • Çeşitliliğe bağlı olarak, nispeten büyük tohumlar tek tek ekilmelidir.
    • Yetiştirme kabı, bir kapak veya plastik örtü ile kapatılır.
  • Filizlenme, aydınlık ve sıcak ortamda yaklaşık 10 gün sonra başlar. Bu süre zarfında alt tabaka ve fideler hafif nemli tutulur. Üzerindeki kapak, küf oluşumunu önlemek için bir süre günlük olarak havalandırılır. Tohumlar en geç mayıs ortasına kadar, ekilebilecek kadar güçlü küçük zinya çiçeklerine dönüşür.

    Zinya çiçeği dış mekanlarda yetiştirilecekse, en uygun ekim zamanı Mayıs ayının ortasıdır. En önemli gereklilik, sıcaklıkların kalıcı olarak 18 ° C’nin üzerinde olmasıdır. Ekim sırasında uygun bitki aralığına yeterince dikkat ederseniz, daha sonra sırf birbirine çok yakın oldukları için çiçekleri topraktan çıkarmak zorunda kalmazsınız.

    Sulama ve Gübreleme​

    Su dengesi, zinya çiçeğinde önemli bir rol oynar. Çünkü özellikle kök toplarının kurumaya başlamasından hoşlanmazlar. Bunun dışındaki bakım gereksinimleri yönetilebilir bir seviyededir. Doğru sulama ile hobi bahçeciliğine yeni başlayanlar bile bu çiçeği kolay bir şekilde yetiştirebilir.

    Su, sabah erken saatlerde veya akşam saatlerinde doğrudan bitkinin köklerine verilir. Gün ortasında sulamaktan kaçınmalıdır. Ayrıca çiçeklere ve yapraklara bulaşan su damlaları, güneş ışığı yanıklarına yol açabilir. Bu da çiçeklerinin görünümünü olumsuz yönde etkileyecektir.

    • Özellikle yeni ekildiğinde düzenli olarak sulanır.
    • Kök toplarının kurumaması gerekir.
    • Mayıs ayından Eylül’e kadar her hafta sıvı gübre uygulanabilir.
    • Temizlik ve Diğer Bakım​

      Zinya çiçeğinin yaz boyunca çiçek açması için solmuş kısımlar düzenli olarak kesilmelidir. Bu sayede yeni tomurcuk oluşumu uyarılır. Ek olarak, besin maddelerine ihtiyaç duyan bitkilere, ekildikten hemen sonra organik çiçek gübresi veya kompost verilmelidir. Ayrıca aşırı uzayan türlerin ayakta kalabilmesi için destek çubuklarına ihtiyaçları vardır.

      Hastalıklar ve Zararlılar​

      Zinya çiçekleri birbirine çok yakın ekilirse, külleme gibi mantar hastalıkları veya çeşitli yaprak lekesi hastalıkları kolaylıkla yayılabilir. Bunu önlemek için ekilen her bir tohumun biraz aralıklı olmasına ve sularken yaprakların ıslanmamasına dikkat edilmelidir. Ayrıca toprak aşırı nemliyse, gövde çürümesi de meydana gelebilir.

      Sümüklü böcekler zinya çiçeklerini çok severler. En yaygın zararlılar bunlardır. Çiçeğinizi bunlarda korumak istiyorsanız, güneşli ve kuru yerlerde bulundurmanız bu sorunu önemli ölçüde engelleyebilir. Yaprak bitleri ve örümcek akarları gibi diğer zararlılar ise nadiren görülür.
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt