Yeni Başlayanlar için Blog: Önemli Teknik Terimler

Charismax

Copyright @ Charismax
Katılım
3 yıl 8 ay 5 gün
Mesajlar
25,266
Tepkime puanı
8,715
Yaş
35
Konum
Memed' Home
İsim
CHRS
Memleket
Neresi?
Meslek
IzdırapÇI
Cinsiyet
vtEvVy
Medeni Hal
Kendi web sitenizi veya blogunuzu kurarken yeni ve kafa karıştırıcı birçok teknik terimle karşılaşırsınız. İçerik Yönetim Sistemi (CMS), barındırma ve teknolojiye yönelik temel bilgileri daha iyi anlayabilmeniz için en önemli olanlardan birkaçını bu makalemizde ele aldık.



Makale:​

“Makale” veya “gönderi,” genellikle web sitesinin tek bir sayfasında bulunan ve kendi içinde uyumlu metinlerdir. Bloglardaki makaleler, kronolojik sıralamaya olanak tanımak için bir tarih verilerek paylaşılır.

Blog:​

Kronolojik olarak listelenen makaleler koleksiyonuna “blog” denir. En yeni paylaşılanlar listenin başında bulunur. Ayrıca okuyucular yorum bırakabilir.

CMS:​

“İçerik Yönetim Sistemi”, kolaylıkla içerik oluşturup düzenlemenizi sağlar. Düzen (Layout), genelde içerikten ayrı bir şablondur. Bu sayede daha hızlı ve kolayca değişiklik yapılabilir.

CSS:​

“Geçişli Stil Sayfaları” (Cascading Style Sheets) sayesinde web sitesinin kod kısmıyla uğraşmadan, sayfaların düzenini CMS üzerinden özelleştirebilir ve ihtiyaçlarınıza uygun hale getirebilirsiniz.

Etki Alanı:​

Web sitesine tarayıcı üzerinden erişilmesini sağlayan harf, sayı, kısa çizgi ve alt çizgiler bütünüdür (örn. www.amazon.com).

Alt Bilgi:​

Genellikle web sitelerinin alt kısmında bir “alt bilgi” alanı bulunur. Çoğunlukla bu alanda yasal bilgiler, katkıda bulunanlar ve iş ile ilgili diğer bağlantılar yer alır.

FTP:​

“Dosya Aktarım Protokolü,” dosyalarınızı sunucuya veya sunucudan bilgisayara aktarmak için kullanılır. CMS yüklerken FTP kullanmanız gerekir.

Üst Bilgi:​

Web sitesi düzeninin üst kısmında bulunur. Genellikle logo, slogan ve gezinti öğeleri içerir.

Barındırma:​

Barındırma sağlayıcısı, web sitesine özel depolama alanı sunarak sitenin İnternet üzerinden her an erişilebilir olmasını sağlayan şirkettir.

Kategori:​

Aynı temaya dahil olan ürünlerin bulunduğu grup.

MySQL:​

İnternet üzerindeki en sık kullanılan veri tabanı teknolojisidir. WordPress tarafından kullanılır.

PHP:​

İçerik yönetim sistemlerinde etkileşimli özellikler uygulamak için kullanılan oldukça popüler bir web programlama dilidir.

Eklenti:​

“Eklentiler”, içerik yönetim sistemlerinin esas işlevini genişletme imkanı sağlayan yazılım öğeleridir. Eklentiler sayesinde siteler önemli oranda özelleştirilebilir.

RSS Akışı:​

Birçok CMS, “akış” sağlar. Uygun akış okuyucu araçlarıyla buradaki en yeni ürünler görüntülenebilir.

Sunucu:​

Barındırma sağlayıcıları, “sunucuda” web alanı sağlayarak web sitelerine İnternet üzerinden erişilebilmesini sağlar.

Kenar Çubuğu:​

Web sayfasının ana bölümünde makale ve sayfa içerikleri gösterilir. Ana bölümün yan kısmında genellikle bir veya daha fazla kenar çubuğu yer alır. Kenar çubuğunda gezinti öğeleri veya reklamlar bulunabilir

Spam:​

İstenmeyen reklam referansları ya da reklam bağlantıları içeren yorum veya gönderiler.

Etiketler:​

Etiketler, benzer içeriklere sahip sayfa veya makale gruplarını tanımlayan anahtar sözcüklerdir. Etiketler aranabilir öğeler olduğu için blog gönderilerini bulmak veya düzenlemek amacıyla kullanılabilir.

Tema:​

WordPress’te “Tema”, içeriği otomatik olarak biçimlendirmek için kullanılan önceden oluşturulmuş bir web sitesi düzenidir.

Geri İzleme:​

Başka bir kişi, sizin sitenize yönelik bir bağlantı yerleştirdiğinde bildirim gönderen bir hizmettir. Ağ oluşturmak için faydalıdır.

URL:​

İnternetteki bir sayfaya veya makaleye erişim sağlayan eksiksiz İnternet adresidir. Tüm URL’ler benzersizdir.

Pencere Öğesi:​

Takvim veya banner gibi kullanışlı site unsurları eklemeyi kolaylaştıran bir içerik yönetim sistemi özelliğidir.

WYSIWYG:​

“Ne Görürsen Onu Alırsın” ifadesinin kısaltmasıdır. WYSIWYG düzenleyicisiyle bir makale oluşturduğunuzda nihai sonuç yayınlama aşamasında gördüklerinizle neredeyse aynı olur.
 
Geri
Üst Alt