Genel Forumlar'ın en şahanesine hoş'geldiniz.. Genel Forum - Genel Forum Sitesi'🌼

Kayıt olarak genel forum sitemizin içeriklerine ulaşa'bilirsiniz.. Yenilikci bir forum anlayışını benimseyen forummeskeni sitemiz.. Sizleri eğlendirmekten, bilgilendirmekten çok mutluluk duyacaktır..

Fotoğrafçılığa Yeni Başlayanlar İçin Tavsiyeler

Katılım
4 yıl 1 ay 26 gün
Mesajlar
4,116
Tepkime puanı
3,515
Konum
TR-GB
Web sitesi
forumokulu.com
Cinsiyet
bPg20e
Medeni Hal
Fotoğrafçılık ile ilgili ilk bilmeniz gereken şey, kimsenin size mükemmel fotoğraflar çekmeyi öğretemeyeceği gerçeğidir. Siz ancak sağdan soldan ufak kırıntılar alabilirsiniz. Bunları güzel ve anlamlı bir şekilde birleştirmek ve daha önemlisi, işin içine kendi sezilerinizi katmak, sizi iyi bir fotoğrafçı yapar.

Sık kullanılan terimlere çalışın. Diyafram, diyafram ayarı, enstantane hızı, odak uzaklığı, ISO, beyaz ayarı, lens, filtre, deklanşör, kadraj, kompoziyon, histogram vb. Terimleri en başta anlamak, algınızı açacak ve öğrenmenizi hızlandıracaktır.

Terimleri anlar anlamaz uygulamaya dökmeniz gerekiyor. Diyafram, diyafram ayarı, enstantane hızı, odak uzaklığı, ISO, beyaz ayarı gibi ayarları kullanın. Sık sık pratik yapın. İlk etapta manuel ayarlama zor gelebilir, sadece diyafram öncelikli ya da enstantane öncelikli çekimlerle başlayın.

Uzun pozlama yapmayı ve hareketi dondurmayı deneyin.

ISO’yu artırmanın faydalarını ve zararlarını anlayın. ISO’yu artırmaktan korkmayın. ISO’yu çok artırmak grene neden olur. Ama bazı durumlarda bulanık fotoğraftansa grenli fotoğraf çok daha iyidir. Ayrıca gren estetik amaçla da tercih edilebilir.

Öncelikle şunu unutmayın: “İlk 10.000 fotoğrafınız en kötü fotoğraflarınızdır. Kimse bir günde iyi fotoğrafçı olmuyor, o yüzden bıkmadan çekmeye devam edin. Profesyonellere yetişmenin tek yolu onbinlerce hatta yüzbinlerce fotoğraf çekmektir. Eskiden filmli makinelerde her deklanşöre basma, günümüzün 1-2 TL’si gibi bir para tutardı. Dijital çağın avantajını kullanın. İlginç bir kare görürseniz onu farklı açı, mesafe, yükseklik, kompozisyon, kadraj, diyafram açıklığı, enstantane, odak uzaklığı ile çekin. Deneme yanılma ile hem fotoğraf makinenizin özelliklerine daha hakim olursunuz hem de fotoğrafta hangi ayarın işe yaradığını daha kolay anlarsınız. Kendinizi geliştirdikçe gözünüz daha iyi kareler arayacak, çekim sayınız azalacak ama fotoğraf kaliteniz artacaktır.
Kullanma niyetiniz olmasa bile makinenizi gittiğiniz her yere götürün.

Boş vakitlerinizi iyi değerlendirin ve makinenizi alıp dışarı çıkın.
Bu aynı zamanda hem sosyalleşmenizi, hem spor yapmanızı sağlayacaktır. İlla dışarı çıkmam derseniz evde bir şeyler kurgulayıp çekebilirsiniz. Farklı fotoğraflara ve fotoğrafçılara bakın. Güzel bir fotoğrafı neden beğendiğinizi düşünün ve aynı fotoğrafın nasıl çekilebileceğini anlamaya çalışın. Bu yönteme fotoğraf okuma da denmektedir.

Başkalarının fotoğraflarını eleştirin. Bu sayede aynı fotoğrafın nasıl daha iyi çekilebileceğini anlarsınız. Kendi çektiğiniz fotoğraflarda da “Nasıl çeksem daha iyi olurdu?” sorusunu sormaktan çekinmeyin.
Farklı insanlardan/fotoğrafçılardan fotoğraflarınıza yorum yapmalarını isteyin. Fotoğraf derneklerindeki değerlendirme etkinliklerine katılın, veya fotoğraf paylaşım sitelerinde insanların yorumlarını alın. Yapılacak yorumların hepsini ciddiye almanız gerekmez, zevkler ve stil kişiye göre değişir. Yapıcı olmayan eleştirileri önemsemeyin. Herkes konuşabilir, ama nasıl yapılacağına gelince sesi çıkmıyorsa konuşan kişiyi takmayın. Dikkate almanız gereken, yapıcı eleştirilerdir. Yapıcı eleştiriler teknik becerinizin ve bakış açınızın gelişmesine katkı sağlar, sizi demoralize edip yorumsuz bırakmaz.

Sosyal ortamlarda ilk etapta kendinizi kanıtlamaya çalışmayın. O vakti fotoğraf çekmek için harcayın ve öncelikle belirli bir seviyeye ulaşın. Pek çok kişi fotoğraf çekebileceği zamanı, sosyal medyada fotoğraf paylaşarak harcar. Bu sizi asla iyi bir fotoğrafçı yapmaz, aksine sizi yavaşlatır. İlk yıllarınızda kaliteli fotoğraf arşivinizi artırmanız hepsinden daha önemli.

Zevk alın. Yoksa fotoğrafçılık sıkıcı olmaya başlar.

Kötü fotoğrafları ilk fırsatta makinenizden silin. Hem hafıza kartınızın dolma ihtimali azalır, hem de eve gidince fotoğraf ayıklama süreniz…

En iyi fotoğraflarınızı en az iki kez yedekleyin. Bir anda yıllarınızın emeği boşa gidebilir. Yedeklerden bir tanesi yangın, deprem vb. felaketlere karşı banka kasası, annenizin evi gibi farklı bir mekanda olsun. İnternet üzerinden bulut depolama gibi yöntemleri de kullanabilirsiniz.

Makineden sonra ilk alacağınız ekipman, yedek pil ve yedek hafıza kartı olmalı. Sizi yarı yolda bırakacak şeyler öncelikle bunlardır.

İlk etapta yeni ekipman alma fikrini unutun. Bu sizi daha iyi fotoğrafçı yapmaz. Yeni başlayanlar için teknik bilgi, ekipmandan çok daha yararlıdır. Ama illa ki ekipman alacaksanız makineden çok lense yatırım yapın. Lenslerde teknoloji genelde merceği değil, kaplama, titreşim azaltma, diyafram halkasının iptal edilmesi gibi diğer özellikleri etkiler. Lensler, makineler gibi sürekli değişmez ve fiyatları ortalama 10-15 yıl boyunca aynı kalır. Makinenizi 5 sene sonra ancak yarı fiyatına satabilirken, 10 sene sonra belki hiç satamazsınız. Ancak bir lensi temiz kullandıysanız 10 sene sonra bile yaklaşık aynı fiyata satabilirsiniz. Aşağıdaki örneği incelerseniz, lens fiyatlarının hemen hemen aynı kaldığını göreceksiniz. Ufak değişiklikler genellikle enflasyon değişimleri ve kampanyalar fiyatlara yansıtıldığından kaynaklanmıştır.

İnternetten çok fazla yorum okumayın. Ekipmanınızın yetersiz olduğu ve bir ton kusuru olduğu, A fotoğrafını çekmek için B ekipmanına ihtiyacınız olduğu, B ekipmanına paranızın yetmediği hakkında tonlarca yorum göreceksiniz. Her makinenin ve her lensin tonlarca kusuru vardır. Ama bilimsel test yapmıyoruz, MTF şemalarının delisi olmayın. En ucuz ekipmanla bile çok güzel fotoğraflar çekebilirsiniz.

İnternette okuduğunuz her yoruma inanmayın, doğruluğunu sorgulayın, hatta bilerek tersini yapın. Ne demişler: “Bir bulanık fotoğraf hatadır, bin bulanık fotoğraf ise stil.“ Zaman zaman kendinizi tek bir odak uzaklığı ile kısıtlayın.

Göz seviyesinden çekim yapmayın. Herkes çektiğiniz şeyi o seviyeden görüyor. Sıkıcı görünmemesi için insanların alışık olmadığı bir bakış açısı bulun, çömelin, yukarıdan çekin, makinayı eğik tutun.

Çekim yaparken fotoğraftaki arka planı ve kadrajın kenarlarını kontrol edin. İstemediğiniz şeylerin orada olmadığından emin olun. Ancak kenardaki objeleri, fotoğrafa doğal bir çerçeve oluşturmak için de kullanabilirsiniz. Arada bir otomatik ayarları kullanmamaya çalışın. Manuel ayar yapmak daha yavaştır ama deneme yanılma ile çok şey öğrenebilirsiniz. Makinaya tamamen hakim olduğunuzda, zaman tasarrufu için diğer modları da kullanabilirsiniz.
 
24,445Konular
87,775Mesajlar
1,158Kullanıcılar
Üst Alt