Topak Helvası Tarifi

Katılım
2 yıl 2 ay 18 gün
Mesajlar
17,923
Çözümler
1
Tepkime puanı
6,190
Cinsiyet
bPg20e
topak-helvasi-49221a3b-42ef-44d6-b667-7e097de9d98f.jpg


Topak helvası, Adıyaman'a özgü oldukça pratik, lezzetli ve doyurucu bir tatlıdır. Pekmez ve susamın birleşimi ile damaklarda iz bırakır. Oldukça uzun ömürlü bir helva olan topak helvası, kolay kolay bozulmaz. Bu yüzden yöre halkı tarafından fazla fazla yapılır ve kapalı kaplarda saklanır.

Malzemeler​

  • 200 gr un
  • ½ çay bardağı beyaz susam
  • ½ çay bardağı kahverengi susam
  • 1 su bardağı ceviz
  • 3 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 su bardağı pekmez

Topak Helvası

Nasıl Yapılır​

  1. Öncelikle sıvıyağ tavada eritilir. Üzerine un eklenerek kokusu çıkana kadar kavrulur.
  2. Unun rengi değişmeye başladığında susamlar eklenerek kavrulmaya devam edilir.
  3. Ceviz robotta çektirilir. Susamlar kavrulduğunda üzerine ceviz parçaları ilave edilir.
  4. Ocağın altı kapatılarak pekmez eklenir. Karışım el yardımı ile yoğrulur ve yuvarlak misket şekli verilir. Afiyet olsun.


Püf Noktası
  • Pekmezi mutlaka ocaktan tavayı aldıktan birkaç dakika sonra ekleyin. Pekmez yanabilir.
  • Dilerseniz, helvanın dışını badem veya fındık parçalarına batırabilirsiniz.
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt