Terleme Olayının Nedeni Nedir

Katılım
3 yıl 8 ay 4 gün
Mesajlar
5,534
Tepkime puanı
1,099
Yaş
27
Konum
İzmir/35
Memleket
İzmir
Meslek
Grafiker
Cinsiyet
bPg20e
Medeni Hal
Terleme, vücudumuzun ısı kontrolünü yapmak için gerçekleştirdiği fizyolojik olaydır. Terleme sonucunda vücudumuz toksinlerden arındığı gibi ısı dengesi de sağlanır. Hastalandığımız zaman ateşimiz çıkar, vücut sıcaklığımız olması gerekenin üzerine çıkar. Böyle durumlarda vücudumuzun ısı dengesinin sağlanması için terleme gerçekleşir. Vücudumuzun koruma fonksiyonlardan biri olarakta görülebilir. Vücudumuzun sıcaklık derecesini düşürmek için terleriz.

Terleme sayesinde vücut sıcaklığımız belli bir düzeyde sabit kalıyor. Terin içinde metilfenor, pkresol ve üre gibi koku verici maddelerden dolayı kokuya yol açabiliyor. Sağlıklı bir insanın derisinin altındaki ter bezleri düzenli olarak çalışır. Terleme gerçekleşmeseydi eğer vücudumuz kendi ısı dengesini sağlamakta zorluk çekebilirdi. Hastalandığımızda vücut sıcaklığı olması gerekenden çok daha fazla olacağından havale geçirme durumuyla karşı karşıya kalırdık. Yapışkan kokulu bir sıvı derimizdeki gözeneklerden dışarıya atılır. Enerji harcanması gerçekleşir. Doğal bir boşaltım şeklidir. Ter vücut sağlığını dengelemek için vücudumuz tarafından uygulanan boşaltım görevini üstlenir.


Neden Terleriz
Hastalandığımızda, dans, spor gibi fiziksel faaliyetler yaptığımızda, heyecan, korku, utanma ve sıkılma gibi durumlarda fizyolojik olarak vücudumuzdaki ter bezleri çalışmaya başlar. Vücut ısımız dış sıcaklara göre artış gösterdiğinde kan dolaşımı hızlanır. Ter bezleri aktif hale gelerek sıcaklık akımı başlar. Deri üzerinden oluşan ter hemen buharlaşarak vücudumuzu soğutmaktadır. Böylelikle vücut sıcaklığı belli bir dengede sağlanır.
 
  • Beğen
Tepkiler: LsR
Geri
Üst Alt