- Katılım
- 4 yıl 2 ay 22 gün
- Mesajlar
- 76
- Tepkime puanı
- 55
- Cinsiyet
Malzemeler:
(200 ml lik klasik su bardağı ölçüsüyle)
- 500 gr tam buğday unu, 4 - 4,5 su bardağı
- 1 paket instant kuru maya, 10 gr
- 1 su bardağı ılık süt
- 1 yemek kaşığı bal
- 1 su bardağı su
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
*2 - 3 yemek kaşığı zeytinyağı, çörekleri açarken kullanmak için
İç harcı:
- Yarım su bardağı tahin
- Yarım su bardağı pekmez
Üzerine:
- 1 yumurta, çırpılmış
- Susam, haşhaş tohumları
Yapılışı:
- Fırın kabını fırın kağıdı ile kaplayın.
- Tahin ve pekmezi karıştırın (ön hazırlıklar işimizi kolaylaştıracaktır).
- Unu eleyerek karıştırma kabına alın.
- Mayayı ekleyerek harmanlayın.
- Süte balı ekleyip karıştırarak eritin, su, tuz ve zeytinyağını ilave edin.
- Sütlü karışımı un ve maya karışımına yavaş yavaş eklerken bir yandan yoğurun (yumuşak ve ele yapışan bir hamur elde edeceksiniz).
- Hamuru 15 eşit parçaya ayırın (hamur yumuşak ve ele yapışan bir kıvamda olduğundan, hafifçe zeytinyağı sürülmüş silikon mat üzerinde açmak kolaylık sağlayacaktır).
- Elinizi zeytinyağına batırarak her birini 10*20 cm lik dikdörtgenler halinde açın. Üzerlerine birer tatlı kaşığı tahin ve pekmez karışımından sürerek 5*20 cm olacak gibi uzunlamasına ikiye katlayın, çekiştirip kendi etrafında döndürerek ucunu ortasına gelecek gibi sabitleyin.
- Hazırladığınız hamurları birbirlerine değmeyecek şekilde fırın kabına yerleştirin. Üzerlerine çırpılmış yumurta sürüp susam ve haşhaş gibi arzu ettiğiniz tohumlardan serpin.
- 5 dakika önceden 50 derece sıcaklığa ayarlanmış fırına verin ve hamurlar iki katı hacme ulaşana kadar bekletin (30-35 dakika). Hamurlar kabardıktan sonra fırın sıcaklığını 180 dereceye alın (bu aşamada tepsiyi fırından çıkartmayın!), yaklaşık 35 dakika üzerleri kızarana kadar pişirin.
- Sıcak veya ılık olarak servis edin.