Şeyh Mualla Tarifi l Hatay Yöresel Yemeği

Katılım
2 yıl 2 ay 18 gün
Mesajlar
17,923
Çözümler
1
Tepkime puanı
6,190
Cinsiyet
bPg20e
seyh-mualla-c730e4e5-8930-474c-b8a9-63bcf075cdac

Hatay mutfağının yöresel lezzetleri arasında yer alan şeyh mualla, patlıcan ve yeşil mercimek ile hazırlanır. Demir bakımından zengin olan bu yemek, Arap mutfağında da tüketilir. Şeyh mualla yemeğinin adı 'Ancak şeyhler böyle şaşalı bir yemeği tatma şansına sahip olabilir' düşüncesinden gelmektedir. Bazı yörelerde 'mercimekli patlıcan yemeği' olarak da bilinir.

Malzemeler​

  • 1 kg bostan patlıcanı
  • 200 gram mercimek
  • 2 adet kuru soğan
  • 2 adet büyük boy domates
  • 2 adet yeşil biber
  • 2 adet kırmızı biber
  • 1 baş sarımsak
  • 10 g kuru nane
  • 10 g domates salçası
  • 20 g nar ekşisi
  • 100 ml zeytinyağı
  • 10 g tuz

Şeyh Mualla

Nasıl Yapılır​

  1. Patlıcanları çizgili soyun ve iri iri uzunlamasına dilimleyerek yaklaşık 20 dakika suda beklettikten sonra suyunu sıkın.
  2. Yeşil mercimekleri su içeriisnde bekletin.
  3. Mercimekleri kara suyu çıkana kadar 10 dakika haşlayın ve suyunu süzün.
  4. Diğer tüm sebzeleri irice doğrayın ve patlıcan hariç tüm malzeme ile birlikte harmanlayın.
  5. Bir tencereye önce bir sıra patlıcan dizin ve üzerine sebzeli harçtan dökerek yayın. Daha sonra tekrar patlıcan dilimlerini dizin ve kalan harcı üzerine yayarak yağını ilave edin. Çok kısık ateşte su ilave etmeden yavaş yavaş pişirin.
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt