Şeker tüketimi bağışıklık sistemini savunmasız bırakıyor

Katılım
3 yıl 7 ay 10 gün
Mesajlar
5,534
Tepkime puanı
1,099
Yaş
27
Konum
İzmir/35
Memleket
İzmir
Meslek
Grafiker
Cinsiyet
bPg20e
Medeni Hal
Günlük yapılan aktivelere devam edebilmek için bireylerin aldığı gücün bir kısmının karbonhidratlardan gelmesi gerektiği bilinmektedir. Ancak karbonhidrat kaynaklarının da kolay ve kompleks karbonhidrat kaynakları olarak ayrılması ve en gerçek seçimin kişinin kendisinin seçerek hayat kalitesini yükseltmesi ismine büyük kıymet taşımaktadır.

İşlenmiş besinlerden fazla bedenimizin işleyişi için asıl muhtaçlık duyulan karbonhidrat kaynaklarına bakacak olursak, meyve, tahıl kümesi besinler ve kurubaklagiller gelmektedir. Bilhassa rafine ve işlenmiş şeker tüketiminin kısıtlanması gerektiğini vurgulayan Diyetisyen Veysel Ciğerli, kış aylarında beslenmeye yönelik tekliflerde bulundu.



Şeker, bedendeki C vitaminini yarıya düşürüyor


Günümüzde hazır besine olan eğilimin süratli arttığını tabir eden Ciğerli, "Vücuda alınan rafine şeker ölçüsü bu sebeple artmaktadır. Kek, pasta, şekerleme, şekerli içecekler, makarna, pilav, beyaz ekmek üzere kolay şeker ve boş güç kaynağını sıklıkla tüketen şahıslarda, 4-6 saat aralığında bedenin bağışıklığından sorumlu olan akyuvar hücreleri tarafından kullanılabilen C vitamini oranının yüzde 50 oranında düşmektedir. Akyuvar hücrelerinin virüs ve bakterileri etkisiz hale getirebilmek için, bedende bulunan C vitamini ölçüsünün yeri hayli ehemmiyet taşımaktadır. Bu sebeple şeker tüketimi ve kan şekerinin yükselmesi durumunda akyuvar hücreleri bedene giren virüs ve bakterilerin sırf yüzde 75'ini etkisiz hale getirebiliyor. Yükselme eğiliminde olan şeker düzeyleri bağışıklık sisteminde rol oynayan reseptörleri bloke ederek bedeni bakteriyel enfeksiyonlara açık hale getirip savunmasız bırakıyor.” halinde konuştu.



Hamur işleri de şeker kaynağı

Kolay şekerlerin sindirilmeden direk kana karıştığına dikkat çeken Ciğerli, "Özellikle pasta, börek, meşrubatlar ve çeşitli şekerlemelere katılan kolay şekerler kan şekerini süratli bir formda yükseltmektedir. Yükselen kan şekeri, bedene yerleşmeye çalışan virüs ve bakterileri tanıyan reseptörlerin hassasiyetini azaltarak bağışıklık sistemimizin zayıflamasına sebep olmaktadır. Bu sebeple, şeker tüketimine epey dikkat etmeliyiz. Mesela tatlı gereksinimimiz olduğunda, tercihimizi taze meyveler, kuru meyveler, bal, pekmez, kompostolardan yana kullanmamız bizi koruyacaktır. Kolay şeker ve kolay şeker içeren besinlerden uzak durmalıyız.” sözlerini kullandı.
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt