Şambali Nasıl Yapılır?

Charismax

Copyright @ Charismax
Katılım
3 yıl 8 ay 28 gün
Mesajlar
25,277
Tepkime puanı
8,724
Yaş
35
Konum
Memed' Home
İsim
CHRS
Memleket
Neresi?
Meslek
IzdırapÇI
Cinsiyet
vtEvVy
Medeni Hal
MasterChef Türkiye yeni bölümde yarışmacılar en güzel Şambali hazırlamak için yarıştı. Şambali tatlısı, Ege mutfağının sevilen bir tatlısıdır. İzmir Şambalisi olarak coğrafi işaret alan bu tatlı özellikle Ramazan aylarında yapılmaktadır. Peki, Şambali nasıl yapılır?
MasterChef Türkiye yeni bölümde yarışmacılar en güzel Şambali hazırlamak için yarıştı. Şambali tatlısı, Ege mutfağının sevilen bir tatlısıdır. İzmir Şambalisi olarak coğrafi işaret alan bu tatlı özellikle Ramazan aylarında yapılmaktadır. Peki, Şambali nasıl yapılır?

s-d687e7a15544e5247469cca90db3b82b12c168f2.jpg

Şambali tatlısı, şambaba ya da baba tatlısı olarak da bilinmektedir. İrmikli bir tatlı olan şambali tatlısı, soğuk şekilde servis edilir. Ana malzemeleri yoğurt, irmik, undur. Şambali tatlısının en önemli püf noktası; yağsız olarak yapılmasıdır. Kendine has lezzeti olan bu tatlıyı haberimizdeki pratik tarif ile yapabilirsiniz. İşte 12 Ekim MasterChef 2021 Şambali tarifi.

Şambali Tarifi için Malzemeler​

Şambali Tarifi için Malzemeler


  • 500 gram irmik
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 0.5 su bardağı un
  • 1 paket vanilya
  • 4 su bardağı şeker
  • 4 su bardağı su
  • 10 damla limon

Şambali Tarifi Nasıl Yapılır?​

Şambali Tarifi Nasıl Yapılır?


Öncelikle 4 su bardağı toz şeker ile 3.5 su bardağı suyu bir tencereye alıp şerbeti yapıyoruz. Şerbet kaynamaya başlayınca içerisine 5-6 damla limon suyu sıkıp 5 dakika kaynatıp altını kapatıyoruz.

İrmik, toz şeker, vanilya ve unu bir karıştırma kabına alıp karıştırıyoruz. Tam ortasında bir çukur açıp karbonatı koyup üzerine 5-6 damla limon sıkıyoruz.

Üzerine yoğurt ve 1/2 su bardağı suyu ekleyip, homojen bir karışım olana kadar karıştırıyoruz.

Bir fırın tepsisinin dibine fırça yardımı ile önce tereyağı daha sonra pekmez sürüp üzerine irmik serpiyoruz. Karışımı döküp her yeri eşit kalınlıkta olacak şekilde yayıyoruz.

Hamur karışımının üzerine tekrar pekmez sürüp irmik serpiştiriyoruz. Bıçakla dilim çizgileri atıp üzerini fıstık ya da bademle süslüyoruz.

200 derece fırında tam 1 saat pişiriyoruz.

Fırından çıktıktan sonra 5 dakika dinlendirip, dilimlemek için çizdiğimiz çizgilerin üzerinden bıçakla geçip şerbetini döküyoruz.

Şambali Tatlısı Püf Noktası​

Şambali Tatlısı Püf Noktası


Kullandığınız malzemelerin oda ısısında olmasına dikkat etmelisiniz.

Tatlınızın içerisine portakal yada limon kabuğu rendeleyebilirsiniz.

Tatlınızın üzerini fıstıkla süsleyebileceğiniz gibi hindistan cevizi, toz antep fıstığı ile de süsleyebilirsiniz.
 
Geri
Üst Alt