Salata Sosları Tarifleri

Katılım
2 yıl 2 ay 15 gün
Mesajlar
17,916
Çözümler
1
Tepkime puanı
6,190
Cinsiyet
bPg20e
Salata_Soslari_Gazete-570x277-438x640.jpeg

1) TEMEL SALATA SOSU İÇİN MALZEMELER;
3 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı limon suyu
Tuz
Karabiber
Pul biber
Kekik
2) PEKMEZLİ SİRKELİ SALATA SOSU İÇİN MALZEMELER;
1 çorba kaşığı pekmez
1,5 çorba kaşığı sirke
3 çorba kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
3) YOĞURTLU HARDALLI SALATA SOSU İÇİN MALZEMELER;
8 çorba kaşığı yoğurt
1 çorba kaşığı taneli dijon hardalı
3/4 adet limonun suyu
2 tatlı kaşığı nar ekşisi
1 adet portakalın kabuğu
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pulbiber
1 çay kaşığı tuz


Salata sosları, sağlıklı öğünlerimizin, ana yemeklerimizin olmazsa olmazı olan salatalarımıza lezzet katan birer dokunuştur. İşte sizlere evinizde kolayca yapabileceğiniz birbirinden özel üç salata sosu tarifi.

1) SALATAYA TEMEL SOS

Bu tarif evlerimizde en çok kullandığımız, klasik bir sos tarifi. Fakat bu sosu genelde göz kararı ayarlıyoruz yahut da oran bilmediğimizden ya yağı fazla oluyor veyahut ekşisini kaçırabiliyoruz. Salata sosunda yağ ve asit dengesi açısından 1’e 3’lük bir altın bir oran söz konusu. 3 çorba kaşığı zeytinyağı kullandığınız bir sos için 1 çorba kaşığı limon suyu ideal olandır. Salatanızın miktarına göre sosu arttırırken de bu oranda arttırırsanız mükemmel sonuçtan şaşmamış olursunuz. İstediğiniz kadar tuz ekleyebilir ardından da keyfinize göre karabiber, pulbiber, kekikle çeşniledirebilirsiniz.



2) PEKMEZLİ SİRKELİ SOS

Bu sosun daha havalı bir ismi de olabilir. Pekmezli vinaigrette mesela… Fransızlar vinaigrette olarak yağ ve sirke karışımını temel olarak adlandırırlar. Buna eklenen üçüncü bir şey de tadını verir ki o da balsamik sirkesidir. Pekmezli salata sosunun özelliği vinaigrette sostaki balsamik sirkenin salataya kattığı özelliği pekmez ile yani bizim yöntemlerle yapması. 1 çorba kaşığı pekmeze, 1,5 çorba kaşığı sirke ve 3 çorba kaşığı zeytinyağı ekleyin; son olarak da 1 tatlı kaşığı karabiber ve istediğiniz miktarda da tuzu eklediniz mi tatlı ekşi kıvamda sosunuz hazırdır.

3) YOĞURTLU HARDALLI SOS

Malum daha az kalori almak her geçen gün daha da önemli oluyor. Kimilerimiz elini değmezken kimilerimiz de mayonez kavanozunu masadan eksik etmiyor. Mayonez ile yapılan en güzel ve belki de dünyada en çok bilinen salata Sezar salatadır. Aslında salatanın olayı bu sostur. İşte bu sos, mayonez kullanmadan yağsız bir yoğurtla ne yapılır diye düşünmekten çıktı.

Aslen tüm lezzetini ve yağ ihtiyacını yoğurttan alıyor. 8 çorba kaşığı yoğurdu, 1 çorba kaşığı taneli djon hardalı, ¾ adet limonun suyu ve 2 tatlı kaşığı nar ekşisi ile iyice karıştırın. 1’er çay kaşığı karabiber ve pul biberi, 1 adet portakalın kabuğunu da rendeleyin ve yoğurda ilave edip, karıştırın. Tuz oranını ağız tadına göre ekleyin.
 
Katılım
2 yıl 2 ay 15 gün
Mesajlar
17,916
Çözümler
1
Tepkime puanı
6,190
Cinsiyet
bPg20e
bolonez-sos-nedir-nas%C4%B1l-yap%C4%B1l%C4%B1r.jpg

Bolonez Sos Nedir, Nasıl Yapılır?​


Bolonez sos; kıyma, kuru soğan, havuç, kereviz ve sarımsak gibi sebzelerin salça ve baharatlarla harmanlanmış halidir. Lazanya ve spagettiye çok yakışan bu sosu daha önceden denemediyseniz aşağıda paylaştığımız, bolonez sos tarifi bu konuda işinize yarayabilir.

Gerekli Malzemeler​

  • 250 gram dana kıyma
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tane kuru soğan
  • 1 tane kereviz
  • 1 tane havuç
  • 1 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • Karabiber
  • Tuz
  • 5 su bardağı su
Sosun yapımında kullanacağınız karabiber ve tuz oranını kendi damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.


Bolonez Sos Nasıl Yapılır?​


Ön hazırlık aşamasında havuç ve kerevizi yıkayın, kuru soğanın da kabuğunu soyun. Daha sonra bunları rendeleyin. Sarımsağın da kabuğunu soyduktan sonra bunu bıçak ile ince bir şekilde kıyın. Bu şekilde ön hazırlık aşamasını tamamladıktan sonra bolonez sos yapımına geçebilirsiniz.

Bir tavaya zeytinyağını alın ve yağ kızdıktan sonra içine rendelediğiniz sebzelerle sarımsağı ilave edin. Tavadaki sebzelerin rengi değişene kadar yaklaşık 5 dakika kadar kavurun ve ardından tavaya kıymayı da alın. Kıyma suyunu bırakıp, tekrar çekene kadar kavurun.


Sonrasında salçayı biraz su ile açın ve bunu da tavadaki malzemenin içine ilave edin. Birkaç dakika bu şekilde kaynattıktan sonra su, tuz ve karabiberi ekleyin. Tavanın kapağını kapatın ve ocağın altını kısarak 1,5 saat kadar kısık ateşte kaynatın. Bu şekilde uzun süre kaynayan sosun içindeki malzemeler birbirine iyice işleyeceğinden bolonez sos daha lezzetli olacaktır.


Bu sosun biraz sulu olması gerekmektedir. Ocakta kaynatırken suyunu çekerse biraz daha sıcak su ilave edebilirsiniz. Sosu yaptıktan sonra bunu makarnanın üzerine servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.

Bolonez sos yapımında doğru malzemeleri yeterli oranda kullanmak önemlidir. Bunun dışında bu sos ocakta yavaş yavaş kaynayarak pişmelidir. Bu detaylara dikkat ederseniz siz de evde sevdiklerinizle birlikte bolonez soslu makarna yemenin tadını çıkarabilirsiniz.
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt