Pampas Otu Özellikleri ve Yetiştirme

Katılım
2 yıl 3 ay 8 gün
Mesajlar
18,001
Çözümler
1
Tepkime puanı
6,200
Cinsiyet
bPg20e
Ekli dosyayı görüntüle 10129
Dekoratif çiçekleri ile bahçelerde göz alıcı bir manzara sunan pampas otu, aynı zamanda en narin süs bitkilerinden biri olarak kabul edilir. Güney Amerika ile Yeni Zelanda’nın tropikal ve ılıman bölgelerinde yetişen 14 farklı pampas otu türü bulunmaktadır. Bu bölgelerde kumlu ve alüvyonlu topraklarda yetişir…

Pampas Otu Özellikleri​

Botanik adı Cortaderia selloana olan pampas otu, Güney Amerika ve Yeni Zelanda’ya özgüdür. Buğdaygiller (Poaceae) bitki familyasına aittir ve kümeler oluşturur. Yaklaşık 80 cm yüksekliğindedir ancak Ağustos ayında ortaya çıkan çiçekli salkımlar ile 250 cm yüksekliğe kadar ulaşabilir. Keskin kenarlı yaprakları gri-yeşil ve herdem yeşildir.

Pampas otu, Ağustos ayından itibaren tüy tozlarını andıran çiçek salkımları geliştirir. Bunlar kış boyunca bitki üzerinde kalabilir. Ayrıca kesilebilirler ve kurutulduklarında uzun vazolarda güzel görünürler. Bunu yapmak için en iyi zaman tomurcuklar tamamen açılmadan öncedir. Vazoya yerleştirmeden önce, çiçek sapları iki gün boyunca gölgeli bir yerde kurutulmalıdır.


Bir pampas otu yığınının çapı 1 metreden fazla alana yayılabilir. Gaura veya yer minesi çiçeği gibi filigranlı uzun ömürlü bitkilerle güzel bir kontrast oluşturur. Pampas otu ile uygun ortaklar ararken, diğer bitkilerin de benzer şekilde yüksek besin ve aynı yer gereksinimlerine sahip olduklarından emin olmalısınız.

Pampas Otu Çeşitleri​

Pampas otunun yaprak rengi çeşide göre değişiklik gösterebilir. ‘Citaro’, ‘Evita’, ‘Pumila’, ‘Senior’ ve ‘Pink Feather’ çeşitlerinin yaprakları yeşilken, ‘Sunningdale Silver’ çeşidinin yaprakları daha simli ve ‘Splendid Star’ çeşidinin yaprakları sarımsıdır. ‘Pink Feather’ çeşidinin çiçek salkımları ise hafif bir pembe renk tonuna sahiptir.
Ekli dosyayı görüntüle 10130

Pampas Otu Yetiştirme ve Bakım​

Bakım esnasında birkaç hatadan kaçınırsanız, pampas otunun keyfini uzun süre çıkarabilirsiniz. Büyümek için sıcaklığa ihtiyaç duyduklarından ve özellikle ilk kış aylarında düşük sıcaklıklara karşı çok hassas olduklarından, pampas otlarını dikmek için en iyi zaman ilkbahar sonudur. Bu nedenle, Mayıs ortasından sonraki bir zaman dikim için mükemmeldir.


Yer ve Toprak​

Pampas otları güneşi sever ve rüzgardan korunan bir yer sağlanmalıdır. Toprak derin, besin açısından zengin ve humuslu olmalıdır. Yaz aylarında kuraklığa eğilimli olmamalıdır. Çok nemli alt tabakada çürümeye meyilli olduğundan, hiçbir koşulda toprak çok nemli olmamalıdır. Geçirgen bir toprak buna karşı koyar. Toprak uygun geçirgenliğe sahip değilse, kum veya çakıl ile düzeltilmelidir. Bahçenin yokuş yerlerindeki toprak nemi toplama eğiliminde olduğundan, pampas otu bu tür yerlere dikilmemelidir.

Sulama​

Kural olarak, pampas otu çok ıslak toprağı sevmez çünkü burada köklerden çürüme eğilimindedir. Ama çok kuru da olmamalıdır. Toprak kurumaya başlar başlamaz, bitkiye gerektiği kadar su verilmelidir. Toprak yeterince geçirgense ve su iyi akarsa, bitkinin sağlıklı bir şekilde gelişmesi önemli oranda desteklenir. Pampas otu bir kapta yetiştirilirse, yaz aylarında düzenli sulama ve saksının altında drenaj deliklerinin olması önemlidir. Çok sıcak yaz günlerinde gün aşırı sulanmalıdır.

Gübreleme​

Pampas otları, iyi bir çiçek gelişimi için besin açısından zengin bir alt tabakaya ihtiyaç duyar. Dikim yaparken toprağa biraz kompost eklenmesi tavsiye edilir. Dikim için en iyi zaman, daha önce de belirtildiği gibi toprağın ve havanın yavaş yavaş ısınmaya başladığı ilkbahar sonudur. Bahçe toprağı besin açısından çok düşükse, düzenli olarak gübrelenmelidir. Bunun için organik gübreler idealdir ve her baharda toprağa eklenebilirler.

Budama​

Pampas otu sadece ilkbahar başında, yeni büyüme evresine girmeden önce budanır. Eski kurumuş saplar, yerin hemen üstüne kadar salkımlar halinde kesilir. Ayrıca çimi aşamalar halinde kesebilir, önce çimi ikiye bölebilir, ardından ikinci adımda yere kadar kesebilirsiniz. Bu bitki kış koruması için eski yapraklara ihtiyaç duyar. Sonbaharda yapılan bir budama, çiçek salkımlarının dekoratif etkisini kaybetmesine ve hatta bitkinin zarar görmesine yol açar.

Kış Mevsiminde Bakım​

Pampas otu soğuğa yeterince dayanıklı değildir ve bu nedenle korunmaya ihtiyacı vardır. Doğal olarak And Dağları ve Atlantik arasındaki verimli otlaklarda büyüdüğü için, soğuktan çok ılık rüzgarlara alışkındır. Çift haneli eksi sıcaklıklar bitkiye zarar verebilir. Bu nedenle, pampas otlarının kış boyunca korunması gerekir.


Güçlü ot yığını kışın açık kalırsa, bitkinin kalbine çok fazla kış nemi girer. Bu nedenle, Kasım ayının sonuna doğru bir hindistancevizi ipi ile çimleri birbirine bağlayın ve etrafına yaprak yığını yapın. Yaprakların uçup gitmesini önlemek için de üzerine ladin veya köknar dalları yerleştirebilirsiniz.

Çoğaltma​

Ticari olarak temin edilebilen tüm pampas otlarının çoğu vejetatif çoğaltmadan gelir, yani klonlanır. Bu bitkiyi çoğaltmanın en kolay yolu bölmektir. Tohumla ekim de mümkündür ancak bu tür çoğaltmanın bazı dezavantajları vardır. Bölerek çoğaltmanın avantajı, bölünmüş bitkilerin büyük olasılıkla dişi olması ve bu yüzden daha güzel çiçek açmasıdır. Tohumla ekim yaparken ise bitkinin cinsiyeti belli değildir.

Yavru bitkilerin büyümesi için sıcaklığa ihtiyacı olduğundan, pampas otu en iyi ilkbahar sonunda bölünür. Ana bitkiden herhangi boyutta bir bölüm kesin ve daha sonra büyümesi için bir kaba dikin. Bir seranız varsa, bitkiyi sonbaharda bölerek genç bitkinin kışı serada geçirmesine de izin verebilirsiniz.
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt