Nasıl kitap kurdu olabilirim?

Katılım
3 yıl 7 ay 16 gün
Mesajlar
5,534
Tepkime puanı
1,099
Yaş
27
Konum
İzmir/35
Memleket
İzmir
Meslek
Grafiker
Cinsiyet
bPg20e
Medeni Hal
Kitap kurdu olmayı istemek iyi bir şeydir ama bunun bir bedeli vardır. Kitap kurdu olmak demek, kitapları sevmek ve onlarla geçirilen vakitten hayıflanmamak demektir. Bunu başarabileceğine inanıyorsan kitap kurdu olabilmen için sana yol gösterebilirim.


Kitapları seven biri misin yoksa kitapları seven birisi mi olmak istiyorsun? Burada sana kitapları seven birisi olma konusunda yardımcı olacağım. Kitap kurdu olmak ufak bile olsa sorumluluklar gerektirir çünkü zaman içerisinde kararlılığını yitirip her gün yapman gerekeni yapmayı başarman çok güç olabilir. Ne olursa olsun kitap kurdu olmayı denemek son derece iyi bir fikirdir.

Kitap kurdu nasıl olunur?
Bunu en başından söylemeliyim, kütüphanelerle aran iyi değilse bir kitap kurdu olamazsın. Bütçe sorunun yoksa yani her hafta sürekli kitap alabilecek maddi yeterliliğe sahip değilsen kütüphanelerle aranı iyi tutmalısın. Benim bütçe problemim yok, her hafta kitap satın alabilirim diyorsan işin rengi değişir. Bu durumda ise kesinlikle bir e-kitap okuyucusu almanı tavsiye ederim. Gerçekten bir kitap kurdu olmak istiyor musun? Öyleyse okumaya devam etmelisin.

Bütçe sorunu yaşayan biriysen sık sık kütüphaneleri ziyaret etmelisin. Buna tekrardan değineceğim ve bu konuda yapabileceklerini anlatmaya çalışacağım. Bir kütüphaneyi ziyaret etmeden önce ödünç almak istediğin kitapların neler olduğuna karar verebilmek için ufak çaplı araştırma yapabilirsin. İncelemeler okuyabilir veya benim sunduğum kitap tavsiyelerini gözden geçirebilirsin.
Bir kitabın ilgini çekecek olup olmadığını birkaç sayfasını karıştırarak hemen öğrenebilirsin. Kitapların arkalarında yer alan “tanıtım bülteni yazılarına” çok fazla bağlı kalmamalısın. Kütüphaneye veya kitapçıya gittiğinde imkanın varsa kitabın birkaç sayfasına bakmalı ve ardından o kitap okumaya karar vermelisin.
Yeni kitaplar keşfetmek için en iyi yapacağın şey okuduğu kitaplar hakkında düşüncelerini paylaşan kişilere ulaşmaktır. Bloglara bakabilirsin, sosyal medya sitelerinde yapılmış paylaşımlara bakabilirsin veya edebiyat eleştirmenleri tarafından yazılan incelemeleri okuyabilirsin. Her ne olursa olsun bir kitabı kapak tasarımına bakarak değerlendirmekten kaçınmalısın. Bir kitap kurdu bunu asla yapmaz.
Kitapları seviyorsan onları yanında taşımalısın. Bu yüzden pek çok kişiye e-kitap okuyucusu almalarını önermekteyim. Taşıması kolay olduğundan kitapları her zaman yanında götürmeyi başarabilirsin. Eğer bir e-kitap okuyucusuna sahip değilsen bu durumda sevdiğin bir kitabı yanında taşımayı düşünebilirsin.
Kitap okumaya çalışırken sağlığını düşünmelisin. Bir kitap kurdunun kitaplarla arasının iyi olması gerektiği doğrudur ama bu kitap kurdunun saatlerce kitaba gömülü kalması anlamına gelmemelidir. Sabah yarım saat, akşam yarım saat kitap okuyarak dahi kitap kurdu olabilirsin.
Kitap serileri kitap kurdu olman konusunda sana yardımcı olabilir. Ne okuman gerektiğine karar veremiyorsan mutlaka birkaç kitaptan oluşan iyi kitap serilerini okumalısın. Başlangıç için en iyi tercihler bu kitaplardır çünkü bu kitapları okuman durumunda pişman olma olasılığın çok düşüktür.
Adım adım kitap kurdu olmak
Bu önerilerim işine yarasa bile adım adım nasıl kitap kurdu olacağını öğrenmek isteyebilirsin. Bana kalırsa bir kitap kurdu için yaz veya kış demeden kitap okumanın keyfi bir başkadır. Bu nedenle okuma deneyiminden maksimum verim alabilmek için kısa süre içerisinde bir kitap kurduna dönüşmek isteyebilirsin. Bunun için kitap listeni hazırlamalı, okuma takvimini oluşturmalı, kendine özgü bir okuma alanı belirlemeli ve ardından kitap okumaya ayırdığın vakti en iyi şekilde değerlendirmelisin.

En iyi şekilde kitap listeni hazırlamaya çalışmalısın. Kitap listeni gözden geçirmek her zaman ideal bir fikir olmayabilir çünkü çok fazla vakit gerektiren bir iştir. Genelde bu liste zaman içerisinde kendiliğinden oluşur. Kitap listesi mutlaka okuman gereken ders veya araştırma kitaplarından oluşabileceği gibi tercihen okuyabileceğin kitaplardan da oluşabilir. Hangi kitabı okuyacağınızı bilmek, gerek duyduğun konulara yönelmek kitap okuma takvimini oluşturmak için işini kolaylaştıracaktır.
Listedeki kitapları almaya veya toplamaya başlayabilirsin. Listende yer alan kitapları temin etmenin birkaç yolu bulunmaktadır. Dilerseniz bu kitapları satın alabilirsin veya size en yakın kütüphaneyi ziyaret ederek kütüphaneden ödünç alabilirsin. Hangi yöntemi seçersen seç listene sadık kalmaya özen göstermelisin.
Bir okuma takvimi oluşturmalısın. Listende yer alan kitapları aldıktan sonra okuma takvimini oluşturmalısın. Okuma takvimin ne kadar iyi olursa ona bağlı kalman ve gerçek bir kitap kurdu olman bir o kadar kolay olacaktır. Kitap listende yer alan kitapları yaz bitmeden bitirmeyi kafa koyduysan bu takvime kesinlikle ihtiyacın olacaktır.
Belirli bir okuma stilin olmalıdır. Herkesin okuma stili farklıdır. Bazı insanlar müzikle okumayı severken bazı insanlar bir şeyler okumak için tamamen sessiz bir ortam isterler. Kendine en uygun okuma stilini belirledikten sonra bu stiline en uygun okuma alanını oluşturmalısın.
Okuma alanını oluşturmaya başlayabilirsin. Bunun için ekstra çaba sarf etmeniz gerekebilir çünkü okuma stiline en uygun alanı bulmak her zaman kolay olmayabilir. Kendi odan bu iş için en ideal ortamlardan birisidir. Sesler sizi rahatsız etmiyorsa parklara gidebilirsin. Konsantrasyon problemin yoksa ve okurken ışığa veya mekana duyarlı değilsen kütüphanelere gitmeyi düşünebilirsin.
Maddi yetersizlik kitap kurdu olmama engel mi?
Okumak istediğin kitap yeni çıkan bir kitapsa ve fiyatı çok yüksekse onu satın almayı başaramazsın. Maddi anlamda durumunun iyi olmaması kitap okuyamayacak birisi olduğun anlamına gelmez. Sadece yeni kitaplardan biraz uzak kalabilirsin ama kitapların dünyası alternatiflerle dolu geniş bir dünyadır.

Bir şehirde yaşıyorsan önerim en yakın kütüphaneyi ziyaret etmektir. Hangi kütüphanenin kataloğunun daha geniş olduğunu öğrenmek gitmeden önce araştırma yapmayı gerektirir. Hangi şehirde olduğunu bana söylersen bu konuda sana yardımcı olmaya çalışabilirim. Kütüphaneyi ziyaret edip okumak istediğin kitabı ödünç almak maddi açıdan seni sıkıntıya sokmayacaktır.
İkinci el kitap satan kitap dükkanlarını ziyaret edebilirsin. Bir kitabın sıfır hali ile ikinci el hali arasında fiyat farkı vardır. Kitabı mutlaka kitaplığına eklemek istiyorsan ve ikinci el kitap kullanmak senin için problem değilse gidip ikinci el kitap dükkanını ziyaret edebilirsin.
Yayıncının kendi dükkanına bakabilirsin. Bu aslında İstanbul için geçerli bir durumdur. Birçok kitap yayıncısının merkezi İstanbul’da yer alır ve bu yayıncılar kendi dükkanlarında kitaplarını liste fiyatından daha düşük fiyata satarlar. Bunu fırsata çevirip normal şartlarda 1 kitap alabilecek paraya sahipken 3 hatta 4 kitap almayı başarabilirsin.
Kitapları arkadaşlarından ödünç almayı düşünebilirsin. Bu benim hoşuma gitmeyen bir durum olsa bile sana önerebilirim. Eğer kitap alacak durumda değilsen ve bu kitap bir arkadaşında varsa ondan ödünç isteyebilir veya makul fiyata sana satmasını isteyebilirsin.
İnternet çağında yaşadığımız bir gerçektir. Bazı kitapları ikinci el ürün satan sitelerde daha uygun fiyatlara bulabilirsin. Bununla birlikte kitap fiyatlarının İnternet üzerinden satış fiyatı biraz daha düşüktür. Liste fiyatı 25 TL olan bir fiyatı 15 TL gibi bir fiyata bulabilmen mümkündür. Fırsatları yakalıyorsan onları mutlaka değerlendirmelisin.
Kitap kurdu olabilmek için neler yapabileceğini sana adım adım anlatmaya çalıştım. Kitap kurdu olarak çok zor bir şey değildir. Boş vakitlerini değerlendirebilecek çok daha eğlenceli etkinliklerle karşılaştığın sürece biraz zorluk çekebilirsin. Her ne olursa olsun kitap kurdu olmak istiyorum diyorsan burada yer alan bilgiler sana hedefini gerçekleştirme konusunda yardımcı olacaktır. Eğer bu konuda soruların varsa yorum yaparak bana ulaşmayı başarabilirsin.
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt