Mandevilla Çiçeği Bakımı ve Çoğaltma

Katılım
2 yıl 3 ay 6 gün
Mesajlar
17,990
Çözümler
1
Tepkime puanı
6,196
Cinsiyet
bPg20e
Mandevilla Çiçeği Bakımı ve Çoğaltma

Mandevilla çiçeği, 100’den fazla türüyle Güney Amerika’nın ormanlarından gelen uzun ömürlü bir bitki türüdür. Yaz mevsiminde açan huni şeklinde beyaz, pembe, kırmızı veya sarı çiçekleri ile balkon ve terasları süslemektedir. Çeşitliliğe bağlı olarak büyümeleri farklıdır ancak tam güneşli bir konumu tercih ederler…

Mandevilla Çiçeğinin Özellikleri​

Dipladenia olarak da bilinen mandevilla çiçeği, Güney Amerika’ya özgüdür. Uygun bir kışlama ile uzun ömürlüdürler fakat dona karşı hassastırlar. Yaprak dökmezler ve yeterli besin aldığında yukarı doğru kıvrılan, hızla büyüyen bir yapıya sahiptirler. Çeşitliliğe bağlı olarak, mandevilla liana gibi bazı türler altı metreye kadar ulaşabilir.

Botanik marketlerde balkon ve pencere pervazları için sunulan çeşitler genellikle sıkıştırılmıştır. Bunların büyüme dürtülerinin yapay olarak engellenmesi nedeniyle, ilk yıl küçük ve kompakt kalırlar. En geç ikinci kışlamadan sonra, sıkıştırma etkinliğini kaybederler ve gözle görülür şekilde büyümeye başlarlar.


Mandevilla çiçeğinin koyu yeşil yaprakları, kısa saplar üzerinde durur ve hafif tüylüdür. Yapraklar ve gövdeler yaralanırsa, buralardan zehirli beyaz bir özsu çıkar. Yapraklarda beyaz, sarı, mor ve çeşitli kırmızı tonlarında, büyüklükleri beş santimetreye kadar olan huni şeklinde çiçekler gelişir. Mayıstan sonbahara kadar çiçek açar ve yaz boyunca yeni tomurcuklar oluşturmaya devam eder.

Özellikle beyaz çiçeklerden hoş bir koku yayılır. Çiçeklenmeden sonra, içinde uzun ve tüylü tohumlar bulunan bitkilerde kapsül meyveler ortaya çıkar. Çiçek sayısının artması için bu meyveler çıkarılmalıdır. Bu işlem ayrıca mandevilla çiçeğinin gereksiz enerji tüketiminden tasarruf etmesini sağlar.

Mandevilla Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?​

Hoş kokulu çiçekler açan bu bitki türü, yaz boyunca çok az bakım gerektirir. Mandevilla için en önemli şey en uygun bir konumdur. Sürüngenlerin tırmanma yardımcısı olarak bir çubuğa, bir ızgaraya veya bir ipe ihtiyacı vardır. Aksi taktirde sürgünler sarkar. Sıcak yerde sürekli olarak yeni çiçekler oluşur. En geç Ekim ayı ortasından itibaren iç mekanlara getirilmeli ve dondan korunmalıdır. Serin bir odada kışı geçirirken çok az suya ihtiyaç duyar ve bazen tamamen kuru kalabilir.


Konum ve Sıcaklık​

Mandevilla çiçeği için tam güneşli ve aynı zamanda sıcak bir yer idealdir. Yer ne kadar güneşli olursa, çiçekler o kadar bereketli olur. Kısmi gölgeyi de tolere edebilir ancak böyle bir yerde çiçekleri daha az sayıdadır. Yazın 20 derece ve üzeri sıcaklıklar tropik tırmanıcı bitkiler için idealdir. Kışlama için yaklaşık 5-12 derece arası sıcaklığın olduğu serin bir odaya yerleştirilebilir.

Toprak ve Saksı Seçimi​

Yüksek kaliteli saksı toprağı, mandevilla çiçeğinin tüm ihtiyaçlarını karşılayabilir. Bununla birlikte, hafif asidik, bazik veya kireçli substratı da tolere edebilir. Su birikintisi bitki için zararlı olduğundan, toprağın geçirgen olması önemlidir. Bitkiyi satın aldıktan hemen sonra saksının değiştirilmesi önerilir. Nakil yaparak, çiçekli bitkiye en iyi başlangıcı ve köklere en iyi koşulları sağlamış olursunuz. Daha büyük, drenaj delikleri olan kil bir saksı tavsiye edilir. Saksı değişimi için ilkbahar mevsimi idealdir.

Sulama​

Mandevilla çiçeğinin su ihtiyacı orta düzeydedir. Ne sıklıkta sulanması gerektiği büyüklüğüne, konumuna, güneş ışığının miktarına ve saksının hacmine bağlıdır. Bu nedenle genel bir sulama miktarı vermek zordur. Yaz aylarında gün aşırı sulamak gerekebilir ancak saksı tabağında fazla su kalmamalıdır. Drenajsız saksılar bu bitki için uygun değildir çünkü su basması kök hasarına neden olur. Kışın hala sulanması gerekir fakat daha uzun aralıklarla.

Her zaman kök küresi iyice nemlenecek ancak toprak çok ıslak olmayacak şekilde sulanmalıdır. Mümkün olduğunca az kireç içeren dinlendirilmiş sulama suyu kullanılması tavsiye edilir. Kökleri çok su depoladığından, çiçeklenme sonrası sulama aralıkları azaltılır.

Budama​

Mandevilla gür büyür ve budamadan dallanır. Bu nedenle budama gerekli değildir. Ancak görsel nedenlerle uzun sürgünler kesilebilir. Bu işlemin Şubat / Mart aylarında yapılması tavsiye edilir. Belirtilen zamanda yapılan bir budama, yeni sürgünleri ve dolayısıyla çiçek oluşumunu uyarır. Yaz aylarında yapılan aşırı budama ise çiçeklenmeyi engelleyebilir. Sütlü özsu cilt tahrişine neden olabileceğinden, budama yaparken eldiven kullanılması önemlidir.


Gübreleme​

Dikimden 4 ila 6 hafta sonra, sıvı çiçek gübresine başlanması tavsiye edilir. Sulama suyu ile düzenli olarak verilen sıvı gübre veya ekim sırasında toprak altına karıştırılan yavaş salınan bir gübre, büyümeyi teşvik eder ve yaz sonuna kadar yoğun bir çiçeklenme sağlar. Gübreyi paketin üzerindeki talimatlara göre dozlayın ve yaz sonuna kadar sürekli besleyin. Eylül ayından itibaren besin tedarikini en aza indirebilir ve kış aylarında tamamen durdurabilirsiniz.

İpucu: Çiçekli bitkiler için uygun uzun süreli gübre çubukları, mandevilla çiçeğinin suyuna her hafta sıvı gübre eklemeden optimum şekilde gübrelemenin pratik bir yoludur.

Çoğaltma​

Mandevilla çiçeğinin köklenme oranı çok düşük olduğundan, çoğaltma işlemi şans meselesidir. Yine de denemek isterseniz, ilkbahar veya yaz aylarında olgun sürgün uçlarından yaklaşık on santimetre uzunluğunda baş kesimleri alabilir, bir çift yaprak hariç tüm yaprakları temizleyebilir, köklendirme tozuna batırabilir ve ardından saksı toprağı karışımına yerleştirebilirsiniz.

Ardından, kabın üzeri şeffaf folyo torba ile kapatılır ve bir süre bekletilir. Sıcaklığın 22 santigrat derecenin üzerinde ve nem seviyesinin yüksek olduğu aydınlık bir yerde bekletilirse, yavru bitkiler birkaç hafta sonra ilk yeni sürgünleri oluşturacaktır.

İpucu: Ana bitkinin genç sürgünlerinden alınan kesimler çok yumuşak olduğundan, çoğaltma için uygun değildir. Bunun yerine, daha eski sürgünlerden alınan baş kesimler kullanılmalıdır.
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt