Mahmuz Çiçeği (Centranthus Ruber) Bakımı

Katılım
2 yıl 2 ay 15 gün
Mesajlar
17,916
Çözümler
1
Tepkime puanı
6,190
Cinsiyet
bPg20e
Ekli dosyayı görüntüle 10128
Bakımı kolay, güzel kokulu çiçekler üreten, kelebekleri ve diğer böcekleri kendine çeken ve kesme çiçek olarak da kullanılabilen bir bitki arıyorsanız, bahçenizde mahmuz çiçeği (Centranthus ruber) yetiştirebilirsiniz. Bakım gereksinimlerini karşılarsanız, 80 cm yüksekliğe kadar ulaşabilen bu bitki yıllarca bahçenizi süsleyebilir…

Mahmuz Çiçeğinin Özellikleri​

Kırmızı mahmuz çiçeği (Centranthus ruber), hanımeli familyasının (Caprifoliaceae) birçok mahmuz çiçeği türünden biridir. Bitkinin ana vatanı Güney Avrupa’dır. Ancak Kuzeybatı Afrika ve Asya’nın serin bölgelerinde yetişen formları da mevcuttur. Mahmuz çiçeği dik, kalıcı ve otsu büyüme özelliğine sahiptir. Bu sayede gövdenin taban kısmı hafif odunsu bir yapıdadır.

Centranthus en çok 80 santimetre yüksekliğe kadar ulaşır. Yaprakları birbirine zıttır ve çeşide göre mızrak ya da yumurta şeklindedir. Alt yapraklar kısa saplarda büyürken, üst yapraklar tabanda kalp şeklindedir ve doğrudan dallara oturur. Beyaz çiçekli türler ile kırmızı çiçekli türler arasında yalnızca önemsiz bir fark vardır. Bakım ve talepler aynıdır. ‘Albus’ çeşidinin yaprakları biraz daha parlaktır ve bitki 70 cm yüksekliğe ulaşır.


Nisan ve Ekim ayları arasındaki çiçeklenme döneminde, kümeler şeklinde birçok küçük çiçek üretir. Bitkin adı, çiçeklerin alt ucunda bulunan beş ila on milimetre uzunluğundaki mahmuzlardan gelir. Çiçekler sonbaharda tüylü meyvelere dönüşür. Bunlar rüzgarla taşınarak bitkinin başka yerlere yayılmasını sağlar.

Mahmuz Çiçeğinin Bakımı​

Mahmuz çiçeği -20 dereceye kadar dayanıklı, çok yıllık, otsu bir bitkidir. Özellikle kaya bahçelerinde dikim için uygundur. Ancak aynı zamanda çakıllı yamaçlar, merdivenler, güneye bakan balkonlar ve teraslarda da yetiştirilebilir. Centranthus ruber, kesme çiçek olarak da uygundur. Beyaz mahmuz çiçeği ise güller için mükemmel bir arkadaştır.

Konum ve Toprak​

Mahmuz çiçeği mümkün olduğunca güneşli ve kuru bir konumda olmalıdır. Bitkinin çiçekleri sadece güneşli veya en azından yarı güneşli bir yerde gelişebilir. Öte yandan, toprak koşullarından herhangi bir özel talepte bulunmaz. Besin açısından zengin veya kumlu topraklarda olduğu kadar, sıradan bahçe toprağında da iyi gelişir. Toprak ıslak değil kuru olmalıdır. Bu nedenle, sadece toprağın iyi drene edilmesi önemlidir. Böylece toprakta su birikintisi oluşmaz.


Dikim​

Dikim, ilkbahar veya sonbaharda yaklaşık otuz santimetre aralıklarla gerçekleştirilir. 70 cm yüksekliğe kadar büyüyebilen türler, küçük gruplar halinde veya tek tek dikilebilir. Gruplar halinde ve çeşitli renk tonlarında ekilen mahmuz çiçekleri özellikle güzel bir görünüm oluşturur. Kök topunun hacminin 1,5 katı olan geniş dikim deliklerine ekilir.

Toprak yeterince gevşek görünmüyorsa, bir avuç kum bunu telafi edecektir. Doğal yayılımları nedeniyle, zamanla gelişen dekoratif çiçek grupları uzun bir süre ihtişamını gösterir. Geniş bir alan için metrekare başına yaklaşık altı bitki ekilmesi önerilir.

Dikimden sonraki ilk haftalarda sulama önemlidir. Yeni kökler oluşana kadar toprağın tamamen kurumasına izin vermemeye dikkat edin. Köklendikten sonra çok dayanıklı bir hale gelir ve nadiren sulamanız gerekir. Etli yapraklar gevşek ve sarkık ise sulama gereklidir.

Sulama ve Gübreleme​

Mahmuz çiçeği tutumlu bir bitkidir. Susuz birkaç sıcak güne bile oldukça iyi dayanabilir. Bununla birlikte, toprağın her zaman nemli tutulması tavsiye edilir. Hiçbir koşulda su birikintisi oluşmamalı, ancak toprak da kurumamalıdır. Ancak bu kışın gerekli değildir. Kaplarda yetiştirilen bitkilerin daha düzenli sulamaya ihtiyacı vardır. Özellikle çok güneşli havalarda ve bitki 50-70 cm yüksekliğe ulaştığında, haftada birkaç kez sulanmaları gerekir.

İlkbaharda yapılan bir gübreleme çiçeklerin bolluğunu artırır. Nisan ayında organik gübre ile gübreleme yapılması önerilir. Bundan sonra, başka bir gübreleme gerekli değildir. Organik doğal gübre, toprak ömrünü ve humus oluşumunu desteklemesinin yanı sıra, bitkinin sürdürülebilir bir şekilde büyümesine katkıda bulunur.


Budama​

Temmuz ayındaki ilk çiçeklenmeden sonra, mahmuz çiçeklerini 25 ila 30 cm’ye kadar budayabilirsiniz. Bu bakım önlemi ile dallanmayı teşvik edebilir, kendi kendine kontrolsüz yayılmayı önleyebilir ve ikinci çiçeklenmeyi teşvik edebilirsiniz. Sonbaharda budama gerekli değildir. Çünkü yaprakları doğal kış koruması görevi görür ve bitki üzerinde bırakılmalıdır. Ayrıca kışa dayanıklıdır ve ek koruma gerekli değildir.

Çoğaltma​

Mahmuz çiçeğini çoğaltılması son derece kolaydır. Hiçbir şey yapılmasa bile, sonbaharda geliştirdiği tohumlarla kendi kendine yayılabilir. Bununla birlikte, bitkiden tohum toplayabilir ve satın almış olduğunuz tohumları kullanabilirsiniz. Budama yapılmazsa, çiçek salkımı üzerinde çok sayıda tohum oluşacak ve bunlar rüzgar tarafından kademeli olarak bitkiden ayrılacaktır. Ayrıca büyük olması şartıyla, kökleri bölerek çoğaltmak da mümkündür. Sonbaharda bitkiyi bir kürekle kazın ve köksapı ikiye bölün. Böldüğünüz kökleri yeni bir yerde kullanabilirsiniz.
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt