Köpük Helva Tarifi

Katılım
2 yıl 2 ay 25 gün
Mesajlar
17,957
Çözümler
1
Tepkime puanı
6,193
Cinsiyet
bPg20e

Köpük Helva Tarifinde Kullanılan Malzemeler Nelerdir?

MalzemeMiktar
Çöven otu kökü100 gram (yaklaşık 1 su bardağı)
Su (çöven otunu kaynatmak için)2,5 litre
Şeker3 su bardağı
Limon tuzu2-3 tane
Su (şerbet için)3 su bardağı


Tablodaki malzemeler ile yaklaşık 4-5 kâse köpük helvası hazırlayabilirsin. Özellikle kahvaltılarda favorin olacak bu lezzeti cam kâselere koyup ağzı kapalı bir şekilde buzdolabında muhafaza edebilirsin.

köpük helva tarifi


Köpük Helva Tarifi: Köpük Helva Nasıl Yapılır?

Köpük helvasını evde de katkısız şekilde ve tam kıvamında hazırlamak mümkün. Köpük helva nasıl yapılır diye merak ediyorsan işte cevap:

  • Bu kar gibi yumuşacık tatlı için öncelikle bir tencerede çöven otu kökünü su ile kaynatmalısın.
  • Su kaynadıkça çöven otu köpürmeye başlar.
  • Ortalama 1 saat kaynattığın çöven otu köklerini daha sıcakken bir tülbent veya süzgeç ile en az 3 kez süzmelisin.
  • Suda hiç parçacık kalmadığından emin olana kadar süzme işlemine devam etmen önemli.
  • Ardından başka bir tencerede şekeri ve suyu karıştır. Ocağı aç ve şeker eriyene kadar suyu karıştır. Kaynamaya başlayan şerbeti kıvam alması için 5 dakika daha pişir.
  • Ardından limon tuzunu şerbete ekleyebilirsin. Limon tuzu eriyene kadar şerbeti karıştırmalısın.
  • 3-4 dakika daha kaynattığın şerbete hazırladığın çöven otu suyundan yarım bardak ekle.
  • Şerbet, kaynayıp köpürmeye başladığında çırpma işlemine geçebilirsin. Şerbeti ocaktan almadan bir çırpıcı ile 1-2 dakika boyunca sürekli karıştır.
  • Şerbetin yüzeyi bembeyaz köpüklerle kaplandığında tencereyi ocaktan alabilirsin.
  • En az 20 dakika çırptığında bu karışım, miksere sarılıp düşmeyecek kadar koyulaşır. Helvayı cam kaplara alabilirsin.
Ev imkânlarıyla yumuşacık bir köpük helvası yapmanın farklı yolları da var! Sadece 2 yumurtanın akını katı bir köpük kıvamına gelene kadar çırpabilirsin. Bu sırada bir tencerede de 1 çay bardağı pekmez ve 1 tatlı kaşığı şekeri ısıtmalısın. Şeker tamamen eridiğinde ocaktan alıp soğuttuğun bu karışımı yumurta akına azar azar eklemen yeterli.

Tam Kıvamında Köpük Helva Yapmanın Püf Noktaları Nelerdir?

Bu lezzetli tatlı, aslında saatlerce büyük kazanlarda dövülerek hazırlanır. Ancak evde köpük helva tarifi ile bu tatlıyı daha kolay bir şekilde hazırlayabilirsin. Tarifin hakkını verebilmek için sadece birkaç püf noktaya dikkat etmen gerekir.

  • Bu tarifin olmazsa olmazı çöven otu kökü! En az bir saat kaynatarak çöven otu suyu elde etmelisin. Ardından bu suyu şerbetle bolca çırpmalısın.
  • Çöven otu suyunu temiz bir tülbent ile birkaç kez süzmeyi unutmamalısın. Suyun içinde kalan küçük odunsu parçalar, helvanın kıvam almasını engeller.
  • Birçok tarifte limon tuzu şerbete başlangıç aşamasında eklenir. Bizce limon tuzunu şerbet kaynadıktan sonra eklemek en doğrusu! Limon şerbetin kıvam almasını zorlaştıracağı için helvanın yeterince kabarmasına da engel olur.
  • Köpük helvasının malzeme miktarına göre değişmekle birlikte en az 20 dakika çırpılması şart!
  • Köpük helvası yaparken çelik tencere kullanmaya özen göstermelisin.
  • Kaynayan şerbeti ince ve uzun bir karıştırma sürahisine alarak çırpabilirsin. Böylece tüm malzemeler bir noktada toplanır ve helva daha kolay kıvam alır.

 

Benzer konular

Geri
Üst Alt