Kırmızı mercimek nasıl pişirilir?

Katılım
3 yıl 7 ay 22 gün
Mesajlar
5,534
Tepkime puanı
1,099
Yaş
27
Konum
İzmir/35
Memleket
İzmir
Meslek
Grafiker
Cinsiyet
bPg20e
Medeni Hal
Tam bir protein deposu olan kırmızı mercimek, çok lezzetli ve bir o kadar da yararlı bakliyattır. Kuru baklagiller arasında, hem lezzeti aynı zamanda besin değeri ile öne çıkar. Türk mutfağının vazgeçilmeyen lezzetlerine ev sahipliği yapan kırmızı mercimek, sofralarda tür tür yemeklerle karşımıza çıkar.

Kırmızı mercimek farklı biçimlerde pişirilip, tüketilebilmektedir. Genel olarak yemekleri yapılmaktadır. Özel olarak, herkesin bildiği gibi çorbası meşhurdur. Çorbanın dışında köftesi de yapılmaktadır. Ek olarak hamur işlerinde de kullanılabilmektedir.

2) Mercimek Köftesi
Malzemeler:

1 çay kaşığı tuz

Maydonoz

3 su bardağı su

Yeşil soğan

Limon

1 su bardağı ince bulgur

1 yemek kaşığı salça

1 kuru soğan

Marul

2 su bardağı kırmızı mercimek

Karabiber, pul biber

1 yemek kaşığı sıvı yağ

Hazırlanışı:

Geniş bir tencere içine mercimek ve su konur. Mercimekler tam olarak pişene kadar kaynatılır. Daha sonrasında ince bulgur eklenir ve ocağın altı kapatılır. Beş dakika kadar dinlendirilir. Bu zamanda bir adet kuru soğan doğranır ve sıvı yağ, salça ile beraber kavrulur. Daha sonrasında kırmızı mercimek ve ince bulgur karışımına eklenir. Tuz ve baharatlar eklenmektedir. Kırmızı mercimek köftesinin, yeşillikleri yıkanır ve en ufak halde doğranır. Mercimeğin olduğu harç soğuyunca, yeşillikler eklenir. Sıra harmanlama ve şekil verme işine gelir. Şekil verirken, harçtan biraz alınır ve tek elle sıkılır. İsteğe göre değişik şekiller de verilebilir. Bütün harç şekil aldıktan sonra, limon ve yaprak marul ile servis edilebilmektedir.

Kırmızı Mercimekten Neler Yapılabilir?
1) Mercimek çorbası

Malzemeler:

1 çay kaşığı tuz

Biraz pul biber, karabiber

1 yemek kaşığı salça

1 yemek kaşığı sıvı yağ veya tereyağı

3,5 su bardağı su

2 su bardağı kırmızı mercimek

Hazırlanışı:

Her şeyden önce iki su bardağı kırmızı mercimek yıkanır. Daha sonrasında üç buçuk su bardağına yakın su eklenir. Ocağın üstüne konur ve kaynatılır. Mercimeğin kaynayarak pişmesi beklenir. Mercimeğin piştiğini anlamak için, mercimek taneciklerinin açıldığını görmek yeterli olur. Daha sonrasında, başka bir tavaya sıvı yağ ve salça konur. Salça bir yahut iki dakika kadar kavrulur ve pişen kırmızı mercimeğe eklenir. Bir zaman daha kaynatılır. Ardından tencere ocak üstünden alınır. Kırmızı mercimek el mikseri hasebiyle, ince ve daha yoğun bir kıvama getirilir. Tuz, karabiber ve pul biber de ilave edildikten sonra, beş dakika daha kaynatılır. Servise kullanıma hazır duruma gelir.
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt