Fransız hiciv dergisi

Charismax

Copyright @ Charismax
Katılım
3 yıl 8 ay 14 gün
Mesajlar
25,269
Tepkime puanı
8,715
Yaş
35
Konum
Memed' Home
İsim
CHRS
Memleket
Neresi?
Meslek
IzdırapÇI
Cinsiyet
vtEvVy
Medeni Hal
Charlie Hebdo: Erdoğan karikatürüyle tepki toplayan ve yayınları tartışma yaratan Fransız hiciv dergisi

Charlie Hebdo


Fransız siyasi hiciv dergisi Charlie Hebdo, son sayısının kapağında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ilgili yer verdiği ve Türkiye'de büyük tepki toplayan karikatürü nedeniyle bir kez daha gündeme geldi.
Bu, derginin yayınladığı ve tartışma yaratan ilk karikatür değil. Geçmişte de özellikle Muhammed Peygamber ile ilgili çizimleri büyük tepki toplamış ve ağır dille eleştirilmişti.
Derginin bu çizgisi çok sayıda tehdide ve zaman zaman saldırıya hedef olmasına da yol açtı.
2015 yılında El Kaide'nin üstlendiği saldırıda Charlie Hebdo'nun Paris'teki binası silahlı kişiler tarafından basılmış ve 12 kişi hayatını kaybetmişti.
El Kaide saldırıyla ilgili açıklamasında derginin Muhammed Peygamber karikatürlerini yayımlamasının "intikamının alındığını" duyurmuştu.

  • Pantin'deki cami Samuel Paty'ye yönelik harekete geçilmesini isteyen bir videoyu paylaşmasının ardından 6 aylığına kapatıldı. Cami cinayeti kınadı.



  • Erdoğan



  • Trump Biden tartışması



  • Samuel Paty


Haberin sonu
Dergi, Eylül ayında tepki toplayan Muhammed Peygamber karikatürlerini tekrar yayımladı. Bunun ardından derginin eski merkezine bıçaklı saldırı düzenlendi ve olayda iki dergi çalışanı yaralandı.
charlıe


Charlie Hebdo neden tartışmalı bir yayın?
Fransa'da aşırı sol içerisinde konumlanan Charlie Hebdo, yayın hayatı boyunca bazı kesimleri rahatsız eden ve tepki toplayan tartışmalı içeriklere imza attı.
ABD merkezli bağımsız sivil toplum kuruluşu Gazetecileri Koruma Komitesi, Eylül sonunda yayımladığı bir yazıda dergiyi "özü itibarıyla tartışmalı" bir yayın olarak nitelendirdi.
Komite dergiyi, "Her ne kadar hiçbir sınırlama olmadan, özgür düşünce, ateizm ve laiklik adına dinlerin ve dini otoritelerin iğneleyici bir şekilde eleştirilmesini temsil eden köklü bir Fransız geleneğine ait olsa da, bunların yayınlanma hakkı için canını vermeye hazır insanlar olmasına karşın yayımladığı karikatür ve köşe yazıları sıklıkla başkalarını rahatsız etti ve skandal yarattı" sözleriyle tanımladı.
BBC'nin Paris muhabiri Hugh Schofield da 2015 yılında yazdığı bir yazıda, bu geleneğin köklerinin 1789 Fransız Devrimi öncesine kadar gittiğine dikkat çekti.
Schofield'a göre, Charlie Hebdo, devrim öncesi Marie-Antoinnette'i ağır dille eleştiren "skandal broşürler" geleneğinin bugünkü temsilcileri arasında sıralanıyor.
18'inci yüzyılda kraliyet ailesindeki seks skandalları ve yolsuzlukları hicveden bu gelenek, bugün sağ siyasetçileri, polisi, bankacıları ve dinleri hedef alıyor.
Charlie Hebdo


Hangi yayınları tepki topladı?
Derginin kökenleri 1960'ların başında yayınlanmaya başlayan Hara Kiri dergisine dayanıyor. Dergi, Fransa'nın eski Cumhurbaşkanı Charles de Gaulle'ün ölümüyle dalga geçen bir kapak yayınlamasının ardından kapatıldı.
Kapatılmasından bir hafta sonra Charlie Hebdo adıyla tekrar yayınlanmaya başladı. Charlie adı, derginin ABD'de çizilen bir Charlie Brown karikatürünü tekrar yayımlamasından, Hebdo da Fransızca haftalık kelimesinin kısaltılmasından geliyor.
Dergi, Ocak 1982'de yaşadığı finansal sıkıntıların ardından kapandı. Ancak Ocak 1991'de Körfez Savaşı'nın ardından aynı isimle, tekrar haftalık olarak yayımlanmaya başladı
 
Geri
Üst Alt