Erkeklerin Sakal Kepeği Sorunu

Charismax

Copyright @ Charismax
Katılım
3 yıl 8 ay 6 gün
Mesajlar
25,267
Tepkime puanı
8,715
Yaş
35
Konum
Memed' Home
İsim
CHRS
Memleket
Neresi?
Meslek
IzdırapÇI
Cinsiyet
vtEvVy
Medeni Hal
Ekli dosyayı görüntüle 11563

Sakal Kepeği Nedir?​

Saçınızdaki ve saç derinizdeki kepek gibi, sakalınızdaki kepek de vücudunuzun tahrişe tepkisidir. Dünya nüfusunun yarısı için kepeklenme, oleik aside duyarlı oldukları için başlar. Kızarıklığa, kaşıntıya ve cilt hücrelerinin dökülmesine ve pul gibi görünmesine neden olan bir tahriş tepkisini tetikler.

Sakal uzatmak ve bu sürece katlanabilmek bir aşk işidir! Bunun nedeni, tamamen uzamış bir sakalın uzamasının 3 ila 6 ay arasında bir süre almasıdır. Bu süreçte hem zihinsel hem de fiziksel tahrişe neden olabilecek birçok zorlukla karşılaşılır. En yaygın zorluklardan biriside sakal kepeğidir.

Neyse ki sakal kepeği önlenebilir ve çoğu durumda tamamen durdurulabilir. Bunun birçok erkek için ortak bir sorun olduğunu, sakal kepeklerini durdurmak için en iyi ipuçlarını ve püf noktalarını istedi.

Sakal Kepeği Neden Olur?​

Genellikle sakal kepeğinin birkaç tane nedeni vardır. Bunlar çoğunlukla kuru cilt, dış etkenler ve Malassezia Globosa adı verilen bir mantar türüdür. Bunların dışında sakal kepeğine neden olabilecek Seboreik Dermatit, Sedef, Egzama ve Rosacea gibi cilt rahatsızlıkları kepeklenmeyi tetikleyebilir.

1. Mantar (Malassezia Globosa)​

Cildinizin ürettiği sebum adı verilen doğal yağlarla beslenir. Doğal yağların parçalanması sonucu oleik asit üretilir. Oleik asit, insanların birçoğunda tahriş tepkisine yol açar. Tahriş sonucu cilt kırmızı ve kaşıntılı hale gelir. Buna tepki olarak cilt hücreleriniz, beyaz pullar olarak görünen kepekler oluşturarak, devir hızlarını artırıp cildi yenilemeye çalışır. Bu açıdan bakıldığında, sakal kepeği riskiniz, oleik aside olan duyarlılığınızla alakalıdır.

Sakalınız ya da saçınız fark etmez, Malassezia herkesin saç derisinde ve yüzünde bulunur ve doğru koşullar altında kepek oluşmasına neden olabilir.

2. Kurumuş Cilt​

Genellikle yüzünüzü yıkarken kullanılan sert temizleyiciler veya sabunlardan kaynaklanmaktadır. Bu ürünler sakalınızı ve altındaki cildi temizler. Ancak aynı zamanda cildinizi besleyen ve esnek tutan yağları da cildinizden ve sakalınızdan uzaklaştırır. Bu durumda da cilt hücreleri kendini yenilemek için ölü deri hücrelerinden kurtulmaya çalışır ve sakal kepeği oluşumu başlar.

3. Çevresel Faktörler​

Sakal kepeğine sebep olan diğer durumları çevresel faktörler olarak tanımlayabiliriz. Bunlar aşırı soğuk ve aşırı sıcaklık, her ikisi de kuru iklimlerdir. Cildin nem dengesini bozabilir. Bunun sonucu olarak kepeklenme baş gösterebilir. Ayrıca çok fazla elle temas etmekte kepeklenmeyi tetikleyebilir.



Sakal Kepeği Nasıl Geçer?​

Çoğunlukla basit adımlarla bu sorunun üzerinden gelmek mümkündür. Bu adımların hepsini olmasa da bazılarını sakal bakım rutininize uygulamanızı öneririz.
  • Sakalınızı düzenli olarak yıkayın
  • Sakalınıza düzenli olarak bakım yapın
  • Sakalınızı uygun şekilde kurutun
  • Sakalınızı fırçalayın veya tarayın
  • Sakal serumu veya doğal yağlar kullanın
Tüm bunlara rağmen hala kepeklenmeyi hiçbir şey durduramıyor gibi görünüyorsa, bir Dermatoloğa görünün.

 
Geri
Üst Alt