Diyette Protein Olarak Ne Tüketebilirim?

Katılım
2 yıl 2 ay 17 gün
Mesajlar
17,919
Çözümler
1
Tepkime puanı
6,190
Cinsiyet
bPg20e
diyetteprotein_w400_q90_op.webp

Protein içeren yiyecekler

Enerji, diyet sırasında en ihtiyaç duyduğumuz şeylerden biri. Düşük kalorili diyetlerde enerjimiz yerinde olmayabilir ve uyku, yorgunluk hali hissedebiliriz. Bu noktada enerjimizi yükseltecek yiyeceklerden destek alırız. Protein, kasların oluşumunu sağlayan temel bir yapıdır. Hücrelerin yenilenmesinde ve onarılmasında ciddi bir role sahiptir. Yanı sıra vücudun ihtiyaç duyduğu enerjinin ciddi bir miktarını da karşılar. Kas gelişimi için önemli olan besin gruplarındandır. Yağlar, vitaminler, karbonhidrat, mineraller, su ve protein grupları vücudun temel yapı taşlarını oluşturur. Bunlardan birinin eksikliği, vücutta birtakım sorunların oluşmasına yol açabilir. Örneğin az su içmek, bağırsaklarımıza ve sindirim sistemimize yapabileceğimiz en büyük kötülük olacaktır. Bol su tüketerek yalnızca sindirim sistemimizin düzenli çalışmasını sağlamakla kalmaz aynı zamanda kilo verme sürecini de hızlandırmış oluruz. Bu nedenle en az vitamin ve mineraller kadar önemli olan bir şey varsa o da sudur. Proteinin önemi ise oldukça fazladır. Vücudumuz proteini kendi üretemez bu nedenle hayvansal gıdalardan almamız gerekir. Protein içeren besinler, sağlıklı beslenme rutininin vazgeçilmez bir halkasıdır. Protein bakımından zengin olan bir beslenme şeklini benimsemek kas gelişimine katkı sağlar. Eğer proteini yeteri kadar tüketmezsek kaslarımızda yavaş yavaş güçsüzlük başlar ve ardından genel bir yorgunluk hali çöker ki bu durum günlük yaşantımıza direkt olarak yansır. Protein bakımından zengin olan yiyeceklere geçmeden önce merak edilen sorulardan birinin yanıtını verelim; protein içeren besinler kilo yapar mı? Elbette her şeyde olduğu gibi fazla tüketimde birtakım sıkıntılar yaşanabilir. Ancak eğer doğru zamanda, dengeli bir diyetle ve doğru ölçüde tüketilirse kilo aldırmadığı gibi kilo vermeyi de destekler. Yani burada asıl odak noktası günlük öğünler arasındaki dengedir. Dengeli ve doğru bir beslenme ile protein ağırlıklı bir diyet kesinlikle sonuç verecektir. Şimdi gelelim bugünkü yazı başlığımıza. Protein bakımından zengin olan pek çok yiyecek bulunur. Protein denince akla ilk olarak et ve et ürünleri gelse de baklagillerde de protein oranı yüksektir. Şimdi gelin her birinden kısaca bahsedelim. İlk sırada elbette en güçlü protein kaynaklarından biri olan kırmızı et var.

1- Kırmızı et

Hayvansal gıdaların içinde en yüksek protein içeriğine sahip olan yiyeceklerden biridir. Kolesterol açısından yüksek olduğu için tüketimine dikkat etmek gerekir. Diyetteyseniz az yağlı etlerden tercih etmenizde yarar olacaktır. Dana eti, protein bakımından zengindir. Dana eti ile yapılan yiyeceklerden birini öğlen ya da akşam menünüze koyabilirsiniz. Yanında sebze olması sindirimi kolaylaştıracaktır.

2- Beyaz et

Kırmızı ete oranla daha sindirimi kolaydır diyebiliriz. Kırmızı ete kıyasla daha az yağ içerdiği için özellikle spor yapanların tercih ettiği besinlerdendir. Tavuk, balık ve hindi eti diyette olanların sıklıkla tercih ettiği ürünlerdendir. Özellikle haftada bir balık yenmesi pek çok bakımdan fayda sağlar. Balığı kızartma değil de fırında yapmak çok daha masum olacaktır. Kırmızı et, beyaz et ve benzeri gibi proteinleri yağdan ve kızgın tavadan uzak tutmakta yarar olacaktır. Bu sayede maksimum fayda sağlayabiliriz.

3- Mercimek

Protein bakımından zengin olan baklagiller denince akla ilk gelenlerden biri şüphesiz mercimektir. Mercimek çok güçlü bir protein kaynağıdır. Et yemeği tercih etmeyenler, ihtiyaç duydukları proteini mercimek gibi baklagillerden alabilirler. Yanı sıra soya fasulyesi, barbunya ve nohut gibi baklagiller de protein bakımından oldukça zengindir.

4- Süt

Süt ve süt ürünleri de protein bakımından zengin gıdalar arasında yer alır. Kas ve kemik gelişimini desteklemesi bakımından kilit bir öneme sahiptir. Hayvansal proteinlerle beslenmemiz bakımından süt ve süt ürünleri oldukça önemlidir. Peynir, yoğurt ve süt gibi yiyeceklerden ihtiyaç duyduğumuz vitamin ve mineralleri alabiliriz. Yanı sıra diyetin de iyi birer destekçileridir. Özellikle yoğurt, tok tutması bakımından diyette sık tüketilen yiyeceklerdendir.

5- Kuruyemişler

Diyette faydalı kuruyemişlerin desteği oldukça fazladır. Özellikle ara öğünlerde tüketilen badem, ceviz, fındık gibi kuruyemişler bir sonraki öğünde çok yemeği önler. Aynı zamanda anlık açlık atakları için de iyi birer çözümdür. Kuru kayısı ya da meyve ile birlikte yendiğinde uzun süre tokluk sağlayacaktır. Badem özellikle bağışıklık dostu olması bakımından önemli bir yere sahiptir. Diyabete karşı koruyucu özelliği vardır ayrıca protein değeri bakımından da güçlü bir kuru yemiştir. Kabak çekirdeği de protein bakımından zengin olan gıdalardandır. Protein bakımından zengin olan kuru yemişler denince akla ilk gelenlerden biri kabak çekirdeğidir. Hatta içlerinde en yüksek protein içeriğine sahip kuruyemiş kabak çekirdeğidir demek mümkündür. Yaklaşık 10 gramında 15 gram kadar protein bulunur. Aşırıya kaçıldığında kilo aldırma konusunda oldukça başarılı (!) olduğu için bir avucu geçmemek gerekir. Aksi takdirde kilo artışına ve ödeme yol açabilir. Her şeyi kararında tükettiğimiz gibi kabak çekirdeğinde de aşırıya kaçmamakta yarar var.

6- Kuru incir

Kuru meyvelerden diyet boyunca destek alabiliriz ancak ölçüyü aşmamak kaydıyla. Örneğin kuru incir ya da kuru kayısı gibi yiyeceklerden adetli bir şekilde yiyebilir özellikle anlık tatlı krizlerini bastırabiliriz. Kuru incir, faydalı proteinlerden biridir. Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu protein kaynaklarından biri olarak kabul edilir. Fazlası kilo artışına yol açar bu nedenle mutlaka günlük kalori miktarınız doğrultusunda sınırlı sayıda tüketmek gerekir.

7- Kinoa

Son yılların popüler lezzetlerinden biri kinoadır. Özellikle kinoalı salatalar, diyet listelerinin başköşesindedir desek yeri. Kinoa aynı zamanda protein bakımından da oldukça zengin gıdalardan biridir. 1 bardağı kadar pişmiş kinoa yaklaşık 7-8 gram protein içerebilir. Kinoanın diyette bu kadar sık tüketilmesinin sebeplerinden biri de tok tutma özelliğidir. Diyet boyunca yaşadığımız açlık duygusunu bastırmada, en etkili besinlerden biridir.

8- Brokoli

Bazımızın brokoli ile arası çok iyiyken bazılarımız için oldukça uzak yiyeceklerden biridir. Aslında yoğurt, limon ve benzeri gibi ürünlerle hazırlanan karışımlarla oldukça lezzetli bir hale gelebilir ancak tercih meselesi tabi. Protein bakımından zengin sebzelerden biri brokolidir. Brokoli aynı zamanda cilt, göz ve saç sağlığı için de çok önemlidir.

9- Yumurta

Finali yumurta ile yapalım. Bilinen en büyük protein kaynaklarından biri yumurtadır. Tavuk yumurtası, kaz yumurtası ve ördek yumurtasında ihtiyaç duyduğumuz proteinleri karşılayabiliriz. Yumurta özellikle sabah kahvaltılarında tüketildiğinde gün boyu tok kalmayı destekler. Ancak bazı diyetlerde akşam yemeği olarak da verilebilir. Menemen, haşlanmış yumurta ve benzeri gibi yumurtalı tarifler diyet listelerinin vazgeçilmezlerindendir.

Protein ağırlıklı beslenmek kilo verme bakımından önemlidir. Yanı sıra kas gelişimini de destekler. Ancak kolesterol bakımından da bir o kadar zararlı olabilir. Fazla tüketimi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Sizin için doğru olan porsiyonu mutlaka bir uzmana danışın. Bu sayede vücudunuzun ihtiyaç duyduğu proteinleri en sağlıklı şekilde vücudunuza alabilirsiniz.
 
Geri
Üst Alt