- Katılım
- 2 yıl 9 ay 4 gün
- Mesajlar
- 18,707
- Çözümler
- 1
- Tepkime puanı
- 6,357
- Cinsiyet
Kestanenin faydaları
Kestane için tam bir sağlık dostu demek mümkündür. İdeal atıştırmalıklardan da biri olan kestane özellikle diyabetin artmasını engellemesi bakımından önemlidir. Kan şekerini düzenlediği bilinen kestanenin cilde pek çok faydası vardır; zengin içeriğiyle cildi içten dışa besler ve güçlendirir. B vitamini bakımından zengin olmasının yanı sıra içerdiği karbonhidrat oranı ile vücuda enerji verir. Mineral bakımından zengindir bu da kemik sağlığını korumaya yarar. Kestanenin aynı zamanda bağışıklık güçlendirici olduğunu biliyor muydunuz? Özellikle kış aylarında hasta olmamak için güçlü bir bağışıklık sistemi şart, kestane bu konuda destekçilerimizden. Yapılan araştırmalara göre kestanenin kansere karşı da bir koruyuculuk sağladığı düşünülür. Gluten içermediğinden, çölyak hastaları için de tüketilmesi ideal atıştırmalıklardan biridir ancak elbette doktora danışarak!
Kestane kilo aldırır mı?
Kestane, tadıyla damaklarımızda iz bırakan lezzetlerdendir ve genelde yemeğe başlayınca bir tane ile sınırlı kalmak neredeyse imkânsızdır! Haliyle bu kendini çok yediren lezzetin kalori detaylarını öğrenmek diyetimiz açısından önemlidir. Yaklaşık 100 gram kadar kavrulmuş kestanenin kalorisi ortalama 200 kalori civarındadır. Haşlanmış olarak tüketmek diyet açısından daha doğru olabilir çünkü haşlanmış kestanenin kalorisi 110 kalori dolaylarındadır. Fazla tüketildiğinde kilo artışına yol açabilir. Lif bakımından zengin olması aynı zamanda sindirim sorunlarına yol açabilir ve kabızlığı tetikleyebilir.
Kestane günde ne kadar tüketilmeli?
Kestane her ne kadar içinde pek çok faydayı barındırıyor olsa da günde 10 taneden fazla tüketilmesi sağlık açısından zararlı olabilir. Yanı sıra diyette kestane yemek belirli ölçülerde olabilir ancak miktar arttıkça kalori oranı da artacaktır. Kestane diyette tüketilebilen sağlıklı atıştırmalıklardan olsa da miktarına dikkat etmek gerekir. Yoğun lif içeriğiyle fazla tüketildiğinde kabızlığa da yol açabilir ki bu diyet yapsanız bile şişkinlik yaşamanıza yol açacaktır. Yanı sıra hazımsızlık ve bazı durumlarda ishal gibi sindirim sorunlarına da sebep olabilir bu nedenle tüketim miktarına dikkat etmek gerekir.
Fırında kestane nasıl yapılır?
Diyet yaparken canınız sağlıklı bir atıştırmalık çekiyorsa evde kestane tarifine göz atabilirsiniz. Önce kestaneleri bıçakla kesin, sıcak ve tuzlu suda 10 dakika kadar bekletin. Kestaneler yumuşadıktan sonra tepsiye fırın kâğıdını serin. Önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 200 derecede kestaneleri pişirmeye başlayın. Piştikten sonra sıcakken hemen yemeyin çünkü nişasta değeri yüksek olduğu için bir süre bekleyip öyle yemek sağlık açısından daha doğru olabilir. Kestaneler soğuduktan sonra keyifle tüketebilirsiniz. 2 adet kestanenin yaklaşık 1 dilim ekmeğe eş değer olduğunu söylemek mümkündür buna göre porsiyon miktarınızı ayarlayabilir ve böylelikle diyetinizi sekteye uğratmamış olursunuz.
Önemli Not: Kestane sağlık bakımından pek çok fayda içerse de aşırı tüketimde bazı sağlık sorunlarına da yol açabilir. Kestanenin zararlarına baktığımızda ilk olarak hazımsızlık sorunu karşımıza çıkar. Fazla tüketimde sindirim sorunlarına yol açabilir. Özellikle yüksek tansiyon ve diyabet hastalarının kestaneyi çok dikkatli tüketmesi gerekir. Kronik bir sağlık sorununuz varsa kestaneyi beslenme rutininize katmadan önce doktorunuza danışmayı ihmal etmeyiniz.