Darbe Alan Yerlerimiz Neden Morarır? Bu Yaralar Nasıl İyileşir?

Katılım
3 yıl 5 ay 19 gün
Mesajlar
602
Tepkime puanı
275
Konum
Antalya
Cinsiyet
bPg20e
Ekli dosyayı görüntüle 5559
Fiziksel bir darbe sonucunda deri yüzeyinin altındaki kılcal damarların hasar görmesi ve etrafındaki yumuşak doku içerisine kan sızdırmasıyla oluşan bereler, dışarıdan sadece morarma ve çürüme şeklinde kendini gösterir; açık bir yaraya neden olmaz.

Yumuşak dokuya sızan kan, vücut tarafından zamanla emilir ve yok edilir. Emilme sürecinde kan içerisindeki maddeler birer birer özümsenip uzaklaştırıldıkça berenin rengi de değişir.
Başlangıçta, demirce zengin hemoglobin nedeniyle kırmızı görünen berelenmiş bölge hassas ve şiştir. Bir-iki gün içerisinde, hemoglobin parçalanıp demir açığa çıktığında bere, mor renge dönüşür. 1 hafta içinde, rengi yeşile dönüştükçe berenin iyileşmeye başladığını anlarız. Bölge, sarı ve kahverengiye dönüştükçe iyileşmenin son aşamasına gelinmiş demektir.

Çoğu berenin 2 hafta, ağır berelerin ise 4 hafta içinde iyileşmesi beklenir. Bacak ve kollardaki bereler, vücudun diğer bölgelerindekine göre daha geç iyileşir.

Berenin şiddetini azaltmak ve daha çabuk iyileşmesini sağlamak için de şunlar yapılmalıdır: İlk etapta kılcal damar kanamalarını durdurmak ve şişmeyi önlemek amacıyla berelenen bölgeye buz uygulanmalı ve bölgenin kalp seviyesinden yukarıda olması sağlanmalıdır. 2. günden itibaren, dolaşımı artırıp toplanan kanın dağılmasını sağlamak için berelenmiş bölgeye günde 10-20 dakika kadar sıcak kompres yapılmalıdır.

Göz çevresine ve eklem yerlerine alınan ciddi darbeler ile 1-2 gün sonrasında hâlâ büyümeye devam eden veya ağrısı artan berelenmeler bir doktora gitmenizi gerektirir.
 
Geri
Üst Alt