- Katılım
- 2 yıl 9 ay 4 gün
- Mesajlar
- 18,707
- Çözümler
- 1
- Tepkime puanı
- 6,357
- Cinsiyet
Makarnayı çoğumuz severiz. Makarna çeşitleri arasında da çubuk makarna favorimizdir. Bir çubuk makarnayı iki ucundan tutup kırdığımızda genellikle iki parçaya ayrılmaz. Peki ama neden?
Nobel Ödüllü fizikçi Richard Feynman, çubuk makarnaların neden iki yerine daha fazla parçaya ayrıldığı hakkında bir açıklama aramış ancak bulamamıştı. 2005 yılında fizikçiler bu soruya teorik bir cevap buldular. Buna göre, bir çubuk makarna her iki ucundan eşit bir şekilde eğildiğinde en kavisli olduğu merkeze yakın bir yerden kırılır. Bu ilk kırılma ise bir geri tepme etkisi oluşturarak çubuk makarnanın daha fazla parçaya ayrılmasına neden olan bir titreşimi tetikler. Araştırmacılar, bu teorinin herhangi ince bir çubuk için de geçerli olduğunu belirtiyorlar.
Peki, bir çubuk makarna iki parçaya ayrılmaya zorlanabilir mi?
Araştırmacılar, çubuk makarnayı özel olarak tasarladıkları bir aparat ile eğip bükerek iki parçaya ayırmayı başardılar. Araştırma ekibi, çubuk makarnaların belirli bir kritik dereceden fazla bükülürse ve sonra uçlarından yavaşça eğilirse iki parçaya ayrılacağını belirledi. Elde edilen sonuçların, nanotüpler ve hücrelerdeki mikrotübüller gibi çubuk benzeri yapılardaki kırıkların kontrol edilmesi gibi farklı alanlarda da faydalı olabileceği belirtiliyor.
Nobel Ödüllü fizikçi Richard Feynman, çubuk makarnaların neden iki yerine daha fazla parçaya ayrıldığı hakkında bir açıklama aramış ancak bulamamıştı. 2005 yılında fizikçiler bu soruya teorik bir cevap buldular. Buna göre, bir çubuk makarna her iki ucundan eşit bir şekilde eğildiğinde en kavisli olduğu merkeze yakın bir yerden kırılır. Bu ilk kırılma ise bir geri tepme etkisi oluşturarak çubuk makarnanın daha fazla parçaya ayrılmasına neden olan bir titreşimi tetikler. Araştırmacılar, bu teorinin herhangi ince bir çubuk için de geçerli olduğunu belirtiyorlar.
Peki, bir çubuk makarna iki parçaya ayrılmaya zorlanabilir mi?
Araştırmacılar, çubuk makarnayı özel olarak tasarladıkları bir aparat ile eğip bükerek iki parçaya ayırmayı başardılar. Araştırma ekibi, çubuk makarnaların belirli bir kritik dereceden fazla bükülürse ve sonra uçlarından yavaşça eğilirse iki parçaya ayrılacağını belirledi. Elde edilen sonuçların, nanotüpler ve hücrelerdeki mikrotübüller gibi çubuk benzeri yapılardaki kırıkların kontrol edilmesi gibi farklı alanlarda da faydalı olabileceği belirtiliyor.