Zamanında bu konu ile ilgili demiştim gezen bilirle ilgili kişilere katılmıştım. Ders konusu olarak yine yeniliyorum.Tabi anlatıma bağlı ... ?
Bana sorulacak olursa, her zaman çok gezen daha çok bilir. Tecrübelere ve yaşanmışlıklara dayalı kazanılan bilgi her zaman hafızamızda bir yer kaplar ve unutmamız zordur. Daha günlük ve gerekli bilgilerin yanı sıra ne öğrenmek istediğimizi de kendimiz seçeriz. Örneğin tarih hakkında bilgi edinmek istiyorsak tarihi şehirlere, yemekler hakkında bilgi edinmek istiyorsak mutfağı geniş ve kaliteli bir şehre gideriz. Örnek verecek olursak bir yemeğin tarifini okursanız bunu zamanla unutursunuz ve eksik hale gelir. Fakat yemeği bizzat kendiniz yaparsanız bu bir tecrübe olacağı için unutmanız zor olur.
Güneşin verdiği yanma hissini sadece yaşayarak, görerek anlayanlar bilir, bu da bu örnekle ilişkilendirilebilir. İnsanlar hakkında kitaplardan okuyarak da bilgi edinebiliriz. Sonuçta bu yazılanlar bilen kişiler tarafından özenle yazılmıştır. Ama birebir yaşayan birisi en az yazar kadar bilgili olur. Çok büyük bir yanardağı gezen birisi yanardağ hakkında detaylı ve görsele dayalı bilgiye sahip olur, yanardağı kusursuz bir şekilde anlatır, özelliklerine ve konuya hakim olur. Fakat bir ansiklopediden alınan bilgi sınırlıdır ve fotoğraflara bakmak yetersizdir.
Sonuç olarak çok gezen daha çok bilir, daha çok tanır ve tecrübe sahibi olur. Bunu örneklerle çoğaltabiliriz...