Cebinizdeki doktor 'Kabak çekirdeği'!

Katılım
2 yıl 2 ay 18 gün
Mesajlar
17,923
Çözümler
1
Tepkime puanı
6,190
Cinsiyet
bPg20e
cebinizdeki-doktor-kabak-cekirdegi-yuz-yillik-konusu-olmus-aklinizda-tutun-bundan-olsun-2h1679698598-e2090d.jpg

KANSER DÜŞMANIDIR

Çalışmaya göre, bu çekirdeklerin antikanserojen özelliği olduğu görülüyor. Bir başka deyişle, bu gıda kanser hücreleriyle pekâlâ savaşabiliyor. Buna ek olarak, antiinflamatuar olarak da etkililer. Almanya’da yürütülen bir başka çalışmada...

KABAK ÇEKİRDEĞİ UYKUSUZLUĞU ÖNLÜYOR
Bu çekirdeklerde ayrıca kronik insomnia(uykusuzluk)’a karşı kullanılan triptofan büyük ölçüde bulunuyor. Bu da vücudun, uyku hormonu olarak bilinen melatonine dönüştürmesine yardımcı oluyor.

Nütrisyonel Sinirbilim dergisinin yayımladığı bir çalışmada, karbonhidratlı bir gıdayla birlikte tüketilen kabak çekirdeği, insomnia rahatsızlığında kullanılan triptofan içeren ilaçlar gibi bir etki göstereceğini açıkladı. Yatmadan önce bir miktar karbonhidrat içeren bir gıda- mesela bir porsiyon meyve- ve kabak çekirdeği tüketiniz.

KABAK ÇEKİRDEĞİ GÖRMENİZİ İYİLEŞTİRİR

Kabak çekirdeğinde yüksek ölçüde çinko bulunmasının yanında magnezyum, lif, fosfor, potasyum ve protein de bulunur. İçerdiği mineraller nedeniyle gözlerinize iyi gelmesinin yanı sıra cildinize ve hatta ruh halinize bile iyi geliyor. Bunların da üstüne kilo vermeye de yardımcı oluyor. 30 gram yemenizle 5 gram protein alıyorsunuz ve bu da bir süreliğine vücudunuza gereken takviyeyi yapacaktır. Kabak lifi cildi temizlemek ve peeling yapmak için kullanılmakta olan oldukça popüler bir malzemedir.

PROTEİN KAYNAĞI SEBZELER

Aşağıda verilen değerler bir bardak kabak çekirdeği temel alınarak verilmiştir.

• 285 kalori
• 11.87 gram protein
• 12.42 gram yağ
• 11.8 gram besinsel lif

Hayvansal gıdalardan alınan proteinlerin sebzelerden alınan proteinlerden farklı olduğu bir gerçek olmasına rağmen kabak çekirdeğinden de önemli ölçüde protein alabilirsiniz. Lif deposu olması da çok önemli bir ayrıntı. Bir diğer yandan içerdiği yağ bakımından insanların yeterli ölçüde alamadığı sağlıklı yağlar sınıfına dahildir.

POTASYUM KAYNAĞI

Potasyum kas tutulmasını engellemede, sıvıların düzenlenmesinde, kan basıncını ve mineralleri dengelemede büyük rol oynar. Ayrıca böbrek taşı oluşma riskini azaltmaya ve vücudun kas kitlesini korumasına yardımcı olur.

Tıp Enstitüsü Ulusal Akademisi, yetişkinler günde 4700 mg potasyum almalılar. Bir muzda bile 422mg potasyum varken bir bardak kabak çekirdeğinde 588 mg potasyum bulunuyor.

PROSTATA KARŞI MUCİZE BESİN “KABAK ÇEKİRDEĞİ”

Kabak çekirdeği içindeki yağ ve kendisinin prostata çok faydalı ve iyi huylu prostat hiperplazinin tedavisinde de etkili olduğu saptandı.

Bir rapora göre bu yiyecekte prostat kanseri riskinizi azaltan fitosterol maddesi var. Ayrıca, testosteronun prostatın büyümesiyle ilgili olan dihidrotestosteron’a (DHT) dönüştürülmesini önleyen, kimyasallar da içerir.

Kabak Çekirdeği Mutluluğu Artırıyor

Shape dergisi kabak çekirdeğinde insan modunu yükselten L-triptofanın bulunduğunu söyledi. Ve de, depresyonla mücadele için çok iyi gelebileceğini belirtildi. Başka bir Hint dergisi, yatmadan önce birkaç saatte bu tohumları tüketerek, geceleyin daha rahat uyuyabileceğinizi söylüyorlar.

Kavrulmuş kabak çekirdeği faydaları

Kabak çekirdeğinin içerdiği magnezyum, kalp sağlığı başta olmak üzere birçok organ için önemlidir. Kan damarlarının gevşemesini sağlar. Magnezyum diş sağlığı için çok önemlidir, kemik sağlığı ve bağırsak fonksiyonlarını destekler. Kabak çekirdeğinin bol miktarda içerdiği magnezyum aynı zamanda kalp krizini önler.

Aç karnına çiğ kabak çekirdeği faydaları​

Kabak Çekirdeğinin Faydaları-Kabak çekirdeği içi faydaları

*Antioksidan bakımından zengindir.
*Diyabet riskini azaltabilir.
*Antikanser özellikleri vardır.
*Kötü kolesterol seviyelerini düşürebilir.
*Uykuyu iyileştirir.
*Diyet atıştırmalığı için uygundur.
*Parazitlerin vücuttan atılmasını sağlar.
*Mesane sağlığına faydalıdır.

Kabak Çekirdeğinin Zararları Var mıdır?

Kabak çekirdeği zararları: Lif içeriği bakımından zengin olması fazla tüketildiğinde ishal yapabilir, safra salgısını arttırabilir, sindirim problemlerini gündeme getirebilir.
 
Geri
Üst Alt