Bulgaristan nasıl bir ülkedir?

Katılım
3 yıl 7 ay 12 gün
Mesajlar
5,534
Tepkime puanı
1,099
Yaş
27
Konum
İzmir/35
Memleket
İzmir
Meslek
Grafiker
Cinsiyet
bPg20e
Medeni Hal
Bulgaristan, Avrupa'nın doğusunda yer bulur ve Balkanlar'ın en ehemmiyetli ülkelerinin başında gelir. Batı tarafından Sırbistan ve Makedonya, doğudan Karadeniz, kuzeyden Romanya, güneyden Yunanistan ve güneydoğudan Türkiye ile çevrilidir. Yüzölçümü dikkate alındığı zaman Avrupa'nın en büyük 16. ülkesidir. Coğrafi özelliklerine bakıldığı zaman ise Doğu Avrupa'nın azami bölgesidir. Ülke içinde yaşayan kimselerin büyük bir kısmı Slav kökenlidir ve nüfusu takriben 7.5 milyon kadardır.

İklim özellikleri ülke içerisinde farklılık göstermektedir. Bulgaristan'nın doğu kısmı Karadeniz iklimine sahipken, güney kısımlarda Akdeniz iklimi gözlenir. Kuzey bölümleri ise ülkenin sıcaklık ortalamalarının en düşük olduğu yerlerdir. Genel açıdan ülke içerisinde kış mevsiminin etkili olduğu aylarda averaj sıcaklıklar 14 derece etrafında iken, yaz mevsimindeki aylarda 25 derecelere kadar çıkar. Kış turizmi için kış mevsiminin etkili olduğu aylarda veya kültür turizmi ve festivaller için haziran ve ağustos ayları arasında Bulgaristan'a gidilebilir.

Yakın zamanda yapılmış olan anlaşmalar ile Bulgaristan'a vize almak hayli kolaylaşmıştır. Vize için başvurulduktan sonra birkaç gün içerisinde vize almak mümkündür. Schengen vizesi alanlar için Bulgaristan kapıları açıktır. Ek olarak diplomatik, hizmet ve hususi pasaportlar için turistik gezilerde 90 güne kadar vize istenmez. Bu süre aşıldığında vize almak gerekmektedir.

Bulgaristan'nın başkenti Sofya'dır. Ülke içindeki en ehemmiyetli şehirlerin başında Sofya gelir. Bunun yanında Varna, Burgaz, Plevne, Pazarcık, Ruşcuk, Silistre diğer önemli şehirlerdir. Ek olarak ülke içinde türlü diller de konuşulur. Bulgaristan'nın resmi dili olan Bulgarca ülkenin büyük çoğunluğu tarafından bilinir. Bunun yanında ek olarak Türkçe ve Rusça bilenlerin sayısı da hayli fazladır.

Ülkenin iktisadi durumu komünist rejimin bitmesi ile birlikte halen geçiş dönemindedir. Kış turizmi ve festivallerin getirdiği turistler hasebiyle önemli kabul edilen bir turizm geliri vardır. Demir çelik, makine ve yakıt en ehemmiyetli ihracat ürünleri arasında yer bulur. Ülkeden yapılmış olan ihracatın takriben yüzde 10'luk kısmı Türkiye'yedir. Bunların peşi sıra kimyasallar, ham maddeler ve gıda ürünleri ülkenin başlıca ithalat ürünleridir.
 
Geri
Üst Alt