Birçok Sebebi Var! Ağaçkakanlar Neden Ağaç Gövdelerini Gagalar?

Katılım
2 yıl 2 ay 18 gün
Mesajlar
17,932
Çözümler
1
Tepkime puanı
6,190
Cinsiyet
bPg20e

Ağaçkakanlar, yiyecek bulmak için ağaçları gagalarlar

1-11.jpeg

Gezegenimizdeki diğer tüm canlılar gibi ağaçkakanların da kendilerine has yiyecek bulma yöntemleri vardır. Bir ağaçta larva, karınca ya da başka bir böcek gördüklerinde ona ulaşabilmek için ağacı gagalamaya başlarlar. Ağacın gövdesinde bir delik açtıktan sonra inanılmaz uzun dillerini kullanarak bu böcekleri yakalarlar.


Aynı zamanda gagalayarak iletişim kurarlar​

Diğer birçok kuşun aksine ağaçkakanlar, sesli kuşlar değillerdir. İletişim kurmak için ötmek yerine ağaçları gagalarlar. İlginçtir ki bu gagalama sesi onları yırtıcılardan ve rakiplerinden de korur. Aynı zamanda eş çekmelerine de yardımcı olur.

Ağaç gagalayarak yuvalarını inşa ederler​

Birçok kuş türü yuva yapmak için etraftaki dalları ve otları toplar. Ağaçkakanlar ise oyma yeteneklerine güvenirler. Ağacı gagalayarak delikler açarlar, bu delikleri yuva olarak kullanırlar. Küçük delikler yiyecek aradıkları anlamına gelirken büyük delikler yuva yapmaya çalıştıklarının bir işaretidir.

4-9.jpeg

Ağaçları gagalarlar çünkü neden gagalamasınlar?​

Ağaçkakanlar gibi ağaç gagalayabilen pek fazla kuş türü yoktur. Çoğu kuşun aksine ağaçkakanların güçlü bir boynu ve gagası bulunur. Bu sayede kendilerine zarar vermeden sert cisimleri gagalayabilirler. Günde yaklaşık 10 bin kez gagalayabildiklerini düşünürsek boyun kaslarının ne kadar güçlü olduğunu anlayabiliriz.

Bu Elbette ağaç gagalamaktaki amaçları ağaçlara ve konutlara zarar vermek değil. Yine de bu davranışlarının bizler için bazı olumsuz sonuçları var. Örneğin ahşap yapıların olduğu bölgelerde ağaçkakanlar adeta birer kabusa dönüşebilirler. Benzer bir şekilde yapılan peyzaj çalışmalarına ve çatılara da zarar verebilirler.şekilde bölgelerini de işaretlerler​

Hemen hemen her hayvan bölgesini işaretlemek ister. Biz insanlar da çeşitli şekillerde mülklerimizi işaretler, bölgemizin etrafını çeviririz. Ağaçkakanlar da kendi bölgelerini işaretlemek için farklı yöntemler kullanırlar. Örneğin bölgedeki diğer kuşları uyarmak için yüksek sesle ağaç gagalarlar.


Bu davranışları hem ağaçlara hem de konutlara zarar verir​


Elbette ağaç gagalamaktaki amaçları ağaçlara ve konutlara zarar vermek değil. Yine de bu davranışlarının bizler için bazı olumsuz sonuçları var. Örneğin ahşap yapıların olduğu bölgelerde ağaçkakanlar adeta birer kabusa dönüşebilirler. Benzer bir şekilde yapılan peyzaj çalışmalarına ve çatılara da zarar verebilirler.
 
Geri
Üst Alt