Genel Forumlar'ın en şahanesine hoş'geldiniz.. Genel Forum - Genel Forum Sitesi'🌼

Kayıt olarak genel forum sitemizin içeriklerine ulaşa'bilirsiniz.. Yenilikci bir forum anlayışını benimseyen forummeskeni sitemiz.. Sizleri eğlendirmekten, bilgilendirmekten çok mutluluk duyacaktır..

Charismax

Copyright @ Charismax
Katılım
4 yıl 2 ay 25 gün
Mesajlar
25,600
Tepkime puanı
8,841
Yaş
35
Konum
Memed' Home
Web sitesi
forummeskeni.com
İsim
CHRS
Memleket
Neresi?
Meslek
IzdırapÇI
Cinsiyet
vtEvVy
Medeni Hal
800px-Raffaello_concilio_degli_dei_02-800x445.jpg


Neden Klasik Mitoloji ?​

” Neden Klasik Mitoloji ”hakkında bir şeyler öğrenelim? Muhtemelen bu soruya bir yanıtınız vardır. Ama belki de yalnızca, günümüzde yaşayan insanların 2000 yıl önce yaratılmış öyküleri neden önemsediklerini merak ediyorsunuzdur. Klasik Mitoloji’de Antik Çağ’da Yunan ve Roma kültürlerinde yayılmış bir grup öykü yer alır. Bu öyküler yaklaşık olarak MÖ 900 -800 yıllarında ortaya çıkmaya başlamış ve MS 4. yüzyılda Roma İmparatorluğu resmi din olarak Hıristiyanlığı kabul edinceye kadar zenginleşerek devam etmiştir. Mitler birçok amaca hizmet ediyordu: Evrenin kökenini ve düzenini ortaya koymak, doğal olgulara açıklama getirmek, insan davranışlarını keşfetmek, şöhretli kahramanların yiğitliklerini övmek, antik dinlerin ve ayinlerin temellerini oluşturmak.

Hıristiyanlığın Yunan ve Roma paganizminin yerini almasından sonra bile bu mitler yaşamaya devam etti. Klasik Mitoloji, birçok yönden çağdaş yaşamı şekillendirmiştir ve şekillendirmeye de devam etmektedir. Konuştuğumuz dile bile girmiştir. Örneğin, gezegenlerin ve takımyıldızların, yılın aylarının, birçok bitki ve hayvanın adları klasik mitolojiden gelir. Kendini beğenmiş bir kişi için “narsist”, uzun bir yolculuk için “odise” ya da bir zaaf için “Aşil tendonu” sözlerini kullandığınızda, klasik mitolojiye gönderme yapmış olursunuz.

Sigmund Freud gibi psikologlar, insan davranışlarının içyüzünü anlayabilmek için mitleri incelemişlerdir. Batı’da her çağda edebiyat, sanat ve müzik, Klasik Mitolojinin etkisi altında kalmıştır. Aslında, antik Yunan ve Roma mitlerini öğrenince, televizyon dizilerinden çizgi romanlara, romanlardan çizgi filmlere, pop şarkılarından bilgisayar oyunlarına kadar çevrenizdeki her şeyde onları görmeye başlarsınız….

Soyağacı listesi, tanrısal kahramanlar, mitolojik yaratıklar, insana benzeyen varlıklar ve Yunan mitolojisinde ortaya çıkan şeyleri anlatan tüm Tanrılar ve Tanrıçalar listesinin yanından bile geçmiyor. Sadece en büyük ve en önemli olanları inceleyeceğiz. Aşağıdaki resmin görünüş sırasına göre:



Klasik Mitoloji - Yunan Mitolojisi


Yunan Mitolojisi Tanrıları Soyağacı (Aile Ağacı) *Resime basılı tutarak yüksek kalitede indirebilirsiniz.


İlk Tanrılar (Primodial Deities)​

Tanrılar olmadan önce, bu Tanrıya benzer insanımsı varlıklar vardı. Çoğu popüler kültürle gelmediler, çünkü bence onlar Olimpos’lu tanrılarından beş jenerasyon daha gerideydiler. Benim en çok sevdiğim suç ve aşağılama tanrısı olan, Zeus’un seks yaşamına ve Aphrodite’in gürültülü terliklerini aşağıladığı için lokalden atılan Momus oldu.

Gaia (Gaea)​

Tarih Öncesi Toprak Tanrıçası

Gaia öyle ya da böyle her şeyin anasıydı, ki bu da onun atalarının aile ağacının karışık olmasının nedenlerinden biridir. Söyleyebildiğim kadarıyla, yaptığı ilk şey bir çocuk sahibi olduktan sonra onunla evlenmek ve savaşabilmeleri için daha çok çocuk yapmaktır. Genellikle toprak güçlerine sahip tıknaz biri olarak resmedilir.

Ouranos (Uranus)​

Tarih Öncesi Gökyüzü Tanrıçası

Ouranos kendisinin üvey babasıydı ve çocuklarıyla bazı kardeş kavgaları yaşadı. En sonunda da onlardan birazı birleşip penisini kestiler ve o da ondan sonra öldü ya da ortadan kayboldu (kime sorduğunuza göre değişir).

Afrodit (Aphrodite)​

Olimpos Aşk Tanrıçası

Peki ya o penise ne mi oldu? Suya düştü ve Aphrodite’in oluştuğu köpüğü yarattı. Onun hakkında çok fazla hikaye var, ama bence en sevdiğim hikayesi Myrrha adında bir kız yapması ve onun kendi babasına aşık olmasına çok sinirlenmesidir. Ve sonra, bebek bir ağaçtan doğduğu zaman (uzun hikaye), Aphrodite ona aşık olur ve bebeğin kimin sevgilisi olacağı konusunda kavgaya girer. Aynı zamanda Pygmalion (George Bernard Shaw), My Fair Lady (müzikal), ve My Fair Lady’e (Audrey Hepburn’ün oynadığı film) ilham veren Galatea adındaki heykeli gerçek bir kıza dönüştürmüştür.

Şimdi benimle birlikte sayın: ensest ilişki, cinayet, köpük, tekrar ensest ilişki ve pedofili ve elimizde daha üç tanrı var!

Themis​

İlahi Kanun ve Adaletin Titan Tanrıçası

Themis’in tam olarak neyin tanrıçası olduğu doğrudan çevrilmemiş, ancak çevrilse bile anlayacağımdan şüpheliyim, çünkü antik Yunan’ın ilahi adalet konsepti tamamen Antik Yunan kültürüne ait bir şey, yani bir yabancının bunu kullanması imkansız. Modern bir Amerikalı ile 14. Yüzyıl İngiliz lordunun temel insan hakları konusunda anlaşmaya çalışmasını bir düşünün. Antik Yunan bu konudan bile çok daha karmaşık.

Mnemosyne​

Titan Hafıza Tanrıçası

Mnemosyne dili ve kelimeleri icat etti. İnsanlar yazıyı icat etmeden önce, bir hikaye duymak isterseniz onu ezberlemeniz gerekirdi. Mnemosyne bunun tanrıçasıydı. Aynı zamanda Muses’in annesi, Zeus’un babalığıydı.

Hyperion​

Titan Işık Tanrısı

Theia ile evliydi. Oğlu güneşti, ama bunun Antik Yunan’da bir kelime oyunu olduğunu sanmıyorum. Zeus’la savaşa girip Zeus onu çıkarana kadar da yeraltının en dibinde metafiziksel yüksek korumalı bir hapishaneye sürülmüş olan Titan’lardan biridir.

Theia​

Titan Nur Tanrıçası

Açıkcası nurun anlamı temiz mavi gökyüzünün ışığı demektir. Hyperion’un karısı/kardeşidir.

Crius (Krios)​

Titan Burç Tanrısı

Sonsuza kadar Tartarus’a sürülmüştür, ta ki Zeus onu çıkarana kadar. Bu açıklamalardan bazıları kısa biliyorum, ama bu adamların çoğu titanlar listesinden başka bir yerde pek görünmüyorlar.

Oceanus (Okeanos)​

Titan Okyanus, Akıntı ve Su Tanrısı

Yunan Mitolojisi’nde, tüm yaşanabilir dünya kocaman bir okyanus/akıntı ile çevriliydi. Daha sonra, insanlar coğrafya öğrenmeye başladıkça, Atlantik Okyanusu’ndan sorumlu oldu, Poseidon da Akdeniz’in hakimi oldu. O da Zeus onu bırakana kadar Tartarus’a gitti. Aynı zamanda kafasının üzerinde bir sebepten dolayı yengeç pençeleri vardır.

Tethys​

Titan Temiz Su Tanrıçası

Tethys Oceanus ile evliydi ve su ile alakalı ne kadar mitolojik varlık varsa hepsini doğurdu, ama onun dışında pek bir şey yaptığı söylenemez.

Iapetus (Iapetos)​

Titan Fanilik Tanrısı

Belli ki Iapetus Prometheus (listede yok) aracılığı ile tüm insanların uzak atasıdır, bu yüzden önemlidir. O da Tartarus’a gitmiştir.

Pleione​

Su Perisi

Tethy’nin Oceanus ile yaptığı binlerce su bebeğini hatırlıyor musunuz? Pleione da onlardan biri. Burada yazılmasının tek nedeni torunu Hermes’tir.

Atlas​

Cennetlerin Taşıyıcısı

Atlas’ı sırtında dünya taşıyan adam olarak tanıyabilirsiniz. Yunan mitolojisi onun aslında gökyüzünü sırtında taşıdığını söylüyor. Bir seferinde Herakles (Herkül) onun için gökyüzünü altın elmalar karşılığında bir süre taşımış. Başka bir seferinde de Perseus onu taşa çevirmiştir.

Coeus (Koios)​

Titan Zeka Tanrısı

Oldukça önemlidir çünkü torunları Artemis ve Apollodur. Diğer erkek Titanlar gibi, o da Tartarus’da bir süre kalmıştır.

Phoebe​

Titan Zeka Tanrıçası

Coeus’un karısı/kardeşi, Artemis ve Apollo’nun büyükannesidir. Friends dizisindeki en iyi karakterle adı aynıdır. (Başka da bir işi yoktur.)

Kronos (Cronus)​

Titan Zaman Tanrısı

Görünüşe göre aslında zaman tanrısı olmayabilir, çünkü Kronos tanrı adıyken, Khronos zaman demek. Ama görünüşe göre bazı insanlar bu hatayı binlerce yıl önce yapmışlar, yani bu yüzden sadece şu notu buraya iliştireceğim;

Kronos aslında zaman tanrısı değil, daha çok sevdiğiniz her şeyi toza çeviren durdurulamaz, merhametsiz bir entropidir. Onu aynı zamanda Uranus’e yeniden penis veren kişi olarak hatırlayabilirsiniz, ama olay daha da kötü. Penisini yeniden aldıktan sonra çocuklarından birinin onu devireceğini öğrenir, o yüzden ne zaman birisi doğsa onu yer. Ya da Zeus doğduğunda, karısı Rhea bir taşı bebek gibi giydirip yer değiştirir. Taştan olan Zaus yenir, ancak gerçek Zeus büyür ve Titanları eski ve büyük bir savaşta devirir.

Nerede kalmıştık? Ensest, pedofili, köpük, cinayet, yamyamlık, bebek katilliği, atladığım oldu mu? Sayıyı unutmaya başladım da.

Rhea​

Titan Doğurganlık ve Annelik Tanrıçası

Kronos’u taştan bir bebekle beslemiştir.

Semele​

Dionysus’un Annesi

Zeus ondan hoşlanana kadar Semele sadece bir rahibeydi. Sonra Zeus’un karısı Hera bunu öğrendi ve Semele’yi Zeus’un gerçek halini görmesi konusunda kandırdı, ki bu olay da onun yanarak ölmesine neden olmuştur. Bu yüzden tanrılarla konuşmazsınız.

Maia​

Hermes’in Annesi

Maia tanrılarla konuşmazdı, ama Zeus onu yine de hamile bırakmıştır.

Leto​

Artemis ve Apollo’nun Annesi

Zeus ayrıca Leto’dan birkaç bebek yapmıştır, Hera da bunu oldukça kıskanıp onun herhangi bir yerde doğum yapmasını engellemek için onu takip etmeye başlamıştır. Fiziksel olarak bir hamileliği engelleyemiyorsanız Yunan mitolojisinde ne yapılır bilmiyorum, ama muhtemelen iyi bir şey değil. Leto şanslıymış ki saklanacak bir yer bulmuş.

Zeus​

Tanrıların Kralı

Listenin yarısının Zeus’la ya yattığını ya da onun soyundan geldiğini farketmişsinizdir. Seks yapılabilen ne varsa Zeus onunla seks yapmıştır. Ve her zaman rızayla olmasa da (çoğunlukla öyle), Antik Yunanlar’ın bugün bizim sandığımızdan daha farklı bir rıza anlayışı olduğuna inanıyorum. Başka ne vardı?

Yıldırım okları atmış, titanları yenmiş, tartışmaları çözmüş (bir nevi) ve öyle ya da böyle her şeyden yakayı sıyıracak kadar güçlüymüş.

Hera​

Tanrıların Kraliçesi, Evlilik Tanrıçası

Kim derdi ki antik Yunanların Evlilik Tanrıçası bir dizi zina yapan birinden hamile kalacak? Dürüst olmak gerekirse, öyle ya da böyle onunla ilgili her hikayede Zeus’un çapkınlıkları (rıza olsun ya da olmasın) ve Hera’nın Zeus’dan böyle bir şey yaptığı için intikamını alması var. Tuhaf, şiddetli, ensest yapılan bir komedya gibi.

Dionysus​

Şarap ve Partilerin Tanrısı

Dionysus çoğunlukla ya yaşlı havalı sarhoş bir adam olarak ya da büyüleyici bir delinin Yunan karşılığı olarak tasvir edilir. Çoğunlukla etrafta şehvet düşkünü, sarhoş, şarap yapmış, arkadaş edinmiş ve bazı yerlerden kovalanmış olarak gezinmiştir.

Hermes​

Tanrıların Elçisi

Hermes’in botlarının ve şapkasının kendisinden daha tanrısal olduğunu farkedeceksiniz muhtemelen. Hermes mesaj taşıyıcı olarak pek çok iç dramaya girmiştir, ama aynı zamanda inek çalma hikayeleri de oldukça fazladır. Gerçekten, Hermes ilk ineklerini bir yaşından önce çalmıştır. Oldukça sinsidir.

Apollo (Apollon)​

İyileştirme, Hastalık, Müzik ve Kehanet Tanrısı

Apollo diğer tanrılardan biraz daha karmaşıktır. Bazen insanları iyileştirir, bazen onları öldürür, hatta bazen salgınlara bile neden olur.

Ve bir keresinde biri onu müzik yarışına çağırmış, ve Apollo kazanarak adama eşek kulakları vermiştir.

Artemis​

Av Tanrıçası

Okuduğum kaynaklardan çoğu Artemis’in bir şeyleri oklarla vurmasından bahsediyor. Ayrıca Artemis’in Olimpos Dağı’nı iki devden koruduğu harika bir hikayesi de var. Geyiğe dönüşüyor ve aralarına koşuyor, ikisi de onu ıskalayıp birbirlerini mızraklıyorlar.

Athena​

Savaşın ve Kahramanların Tanrıçası

Athena muhteşem biri. Öncelikle Zeus’un başından doğmadı, tamamen silahlı olarak patlayıp çıktı. Ve daha da havalı bir hal aldı. Basitçe söylemek gerekirse, Yunan kahramanı ile ilgili her hikaye bir noktada Athena’ya bağlanıyor. Perseus, Herakles, Odysseus, Argonauts ve unuttuğum daha pek çok kişiye danışmanlık yapmış/yardım etmiştir. Ayrıca Atinalıların ana tanrısıdır. Poseidon’a karşı bir yarışma kazanmıştır.

Ares​

Savaş Tanrısı

Ares Athena gibi sayılır, ama daha aptaldır. Onunla ilgili bildiğim her hikaye gerçekten de bir şeye sinirlenip onu öldürmeye çalışmasını anlatmaktadır. Genellikle de başarılı olmuştur.

Hephaistos​

Ateş ve Demir İşçiliği Tanrısı

Zavallı Hephaistos. Sakat doğar ve kendi annesi tarafından Olimpos’dan fırlatılır. Ama sonunda o kazanır. Annesine üzerine yapışacak muhteşem bir taht yapar, ve oturduğu anda annesi ondan kalkmayı reddeder. Bu olay Dionysus’un onu sarhoş edip acıyıp bırakmasından hemen sonra olmuştur. Bu olaydan sonra iyi işler yapmıştır. Aphrodite ile bile evlenmiştir. Evet, sonunda o da onu aldatır ama bu yine de geçerli bir düşüncedir.

Poseidon​

Deniz Tanrısı

Poseidon da konu kadınlar olunca en az Zeus kadar kötü biriydi. Gerçekten, rızası olmadan Medusa’yı bile baştan çıkarmıştır. Gerçi bu olay Medusa saçında yılanlar çıkarmadan çok daha önce olmuştur. Aynı zamanda saçlarının yılana dönüşmesinin nedeni de budur. Athena tapınağında meydana gelen baştan çıkarmadan memnun kalmaz. Poseidon ve Athena sıklıkla çatışma içine girmişler, hatta buna tüm Odise de dahil olmuştur.

Hestia​

Kalp Tanrıçası

Eğer bir Yunan tanrısı ile takılmak zorunda olsaydık, ben Hestia’yı seçerdim. Hiç evlenmemiş, sadece yemek pişirmiş, şömine yakmış, yolcularla ilgilenmiş ve çoğunlukla vaktini evde geçirmiş. Her yönüyle havalı bir kadın olduğu kesin.

Hades​

Ölüm Tanrısı

Disney’in Herkül’ü Hades’e gerçek bir kötülük yapmıştır, çünkü şimdilerde herkes onun oldukça hızlı konuşan bir çizgifilm karakteri olduğunu düşünmektedir. Aslında öyle değildi. İşini aksatmazdı, ve hayatları mahvetmezdi (şey, en azından yaşayanları), şaka yapmazdı, yeraltı dünyasından da neredeyse hiç ayrılmazdı. Yani, Persephone’u kaçırdığı bir dönem vardır, ama en azından bu olay da bir yanlış anlaşılma ile başlamıştır. Kardeşleri Zeus ve Poseidon’a kıyasla mı? Kesinlikle daha kucaklanasıdır.

Demeter​

Tarım Tanrıçası

Demeter ile ilgili en ünlü hikaye Zeus’un Hades’e kızı Persephone’u eş olarak sunmasıdır. Hades kabul eder, ama onu bir nedenden ötürü kaçırmak zorunda kalır, sonra Demeter çılgına dönüp Hades Persephone’u geri getirene kadar çiftçiliği sonsuza kadar mahvetmekle tehdit eder. Ama sonra Persephone nar tanesi yer ve olay Hades ve annesi arasında yarı velayet anlaşması ile son bulur.

Eğer bu Klasik Mitoloji konuları ilginizi yeterince çektiyse, sitemizi takip etmeye devam edin. Bununla ilgili daha çok yazılarımız olacaktır. Güzel bir yazı oldu, tadını çıkarın!



Kaynakça:​

Çevrilen Başlık : The Greek God Family Tree
 

Benzer konular

24,451Konular
87,817Mesajlar
1,162Kullanıcılar
denzeLSon üye
Üst Alt