Yuka Çiçeği Bakımı ve Budama

Katılım
2 yıl 2 ay 17 gün
Mesajlar
17,919
Çözümler
1
Tepkime puanı
6,190
Cinsiyet
bPg20e
Ekli dosyayı görüntüle 10125
Orta Amerika’nın yüksek rakımlı bölgelerine özgü olan yuka çiçeği, iç ve dış mekanlara harika bir görünüm kazandıran dekoratif bitki türüdür. Bakımı oldukça kolaydır ve genellikle yavaş büyür. Görünüşü palmiye ağacına çok benzese de botanik açıdan bakıldığında asparagaceae ailesine aittir…

Son yıllarda popülerliği artan ve sağlam bir ev bitkisi olan yuka, uzun ve kılıç şeklindeki yapraklarıyla bulunduğu mekana egzotik bir hava katar. Dünya çapında yaklaşık 30 farklı yuka türü olduğu bilinmektedir. Uygun koşullarda, zambak benzeri görkemli beyaz çiçekler açabilirler. Yuka bitkisinin bakımı iyi bir şekilde yapılırsa, iki ila üç metre yüksekliklere kadar ulaşabilir.


Yuka Bitkisinin Özellikleri ve Bakımı​

Bitkinin orijinal evi, 2 metre yüksekliğe kadar büyüdüğü Meksika ve Orta Amerika’nın yüksek rakımlı yerleridir. Yuka bitkisi oldukça yavaş büyüdüğünden ve çok az bakıma ihtiyaç duyduğundan, özellikle yeni başlayanlar için ideal bir ev bitkisidir.


Genellikle dikey olarak yukarı doğru büyüyen, bir ila birkaç sert ve lifli gri gövdeye sahiptir. Sapları yıllar geçtikçe kahverengiye döner ve içi giderek çukurlaşır. Doğal olarak yetiştikleri ortamlarında, yuka bitkisi dokuz metre yüksekliğe kadar büyüyebilir. Saksı bitkisi olan türleri ise iki ila üç metre yüksekliğe ulaşır. Bahçe için en çok tercih edilen türleri yuka filamentosa ile yuka rostratadır. Daha ılıman bölgelerde ise yuka gloriosa türü popüler bir bahçe çalısıdır.

Konum: Aydınlık ve Güneşli​

Yuka bitkisi, aydınlık odalar ve köşeler için ideal bir ev bitkisidir. Pencerenin yanında, doğrudan güneş ışığı alan bir yeri sever. Yaz aylarında, Mayıs’tan Ekim’e kadar terasta veya balkonda biraz temiz hava almalıdır. Bitki sürekli odada bulunduruluyorsa, tüm yıl boyunca havadar bir konumda olmalıdır.

-8 dereceye kadar soğuğa dayanıklıdır. Bu nedenle, çok soğuk olmayan bölgelerde açık havada ekim yapılabilir. Havanın daha sert olduğu bölgelerde saksılarda yetiştirilmeli ve soğuk aylarda eve getirilmelidir. Kışın aydınlık bir yerde, beş ila yedi derece arasında bir oda sıcaklığı yeterlidir.


Toprak: Suyu Geçiren Bir Karışım​

Yuka bitkisinin suyu geçirebilen saksı toprağına ihtiyacı vardır. Bu nedenle, toprağı kaba kum veya kil granülü ile karıştırmak en iyisidir. Aynı zamanda kaktüs toprağı da yuka bitkisi dikimine uygundur. Saksı toprağında asla su birikmemesi önemlidir. Çünkü bitki neme tahammül edemez. Bundan dolayı, yapısal olarak stabil ve geçirgen bir alt tabaka seçilmesi önemlidir.

Sulama: Haftada Bir​

Bitkiye su verilirken dikkate alınması gereken birkaç nokta bulunur. Yuka, çok sıcak ve kuru bölgelere özgü bir bitkidir. Buna bağlı olarak az sulama gerekir. Su seyrek olarak verilmeli ve toprağın tümüne nüfuz etmelidir. İlkbahardan sonbahara kadar olan büyüme mevsiminde haftalık su temini yeterlidir. Kışın (soğuk bir ortamdaysa), sadece ayda bir kez kuvvetli sulama yeterlidir.

Sulamadan önce, daima üst toprağın kuru olup olmadığını kontrol edilmelidir. Saksı veya al tabakta biriken fazla su dökülmelidir. Kireç oranı çok düşük olan yağmur suyu veya musluk suyu ile ara sıra su püskürtülmesi bitkiyi yeniler ve haşere istilasını önler.

Gübreleme: Sadece İlkbahar ve Yaz Aylarında​

İdeal olarak, Mayıs’tan Eylül’e kadar iki haftada bir olmak üzere, büyüme aşamasında sulama suyuna biraz sıvı gübre eklenebilir. Yuka bitkisi dinlenirken herhangi bir ek besine ihtiyaç duymaz. Bu nedenle, bitkinin kış aylarında gübrelenmesi uygun değildir.

Saksı Değişimi: İki ila Üç Yılda​

Yuka bitkisi büyümesini sürdürüyorsa, her iki ila üç yılda bir saksı değişimi yapılabilir. İlkbaharda, besin açısından zengin, geçirgen toprak ve serbest su drenajı ile biraz daha büyük bir saksıya aktarılır. Bakımı uygun şekilde yapılıyorsa, yuka bitkisi genellikle sahibinin istediğinden daha hızlı büyür. Böyle bir durumda, sağlıklı bitkilerin saksı değişimi her dört ila beş yıla kadar uzatılabilir. Ayrıca sadece su tahliye deliği olan saksılar tercih edilmelidir.


Budama: İlkbaharda​

Bitki doğal olarak sadece hafifçe dallandığından, ilkbaharda ara sıra uzun sürgünlerini budamak mantıklıdır. Budamadan sonra yuka bitkisi iyi ışık alırsa, kesilen yerin hemen altında yeni filizlenmeler görülebilir. Ayrıca böyle bir durumda, bitkinin biraz daha gürleşmesi muhtemeldir. Ek olarak, lifli gövdenin çok fazla kurumaması için ana bitki üzerindeki kesim yerleri balmumu ile kapatılmalıdır.

Çoğaltma: Kesimler ve Gövde Parçaları​

Yuka bitkisinin köksüz sapları veya sürgünleri, kum ve humus bakımından zengin saksı toprağı karışımı ile küçük saksılara yerleştirilebilir. Ana bitkiden alınan parçanın yaprak başları kesilirse, toprağa veya karartılmış bir su bardağına ekilerek kolayca köklenebilir. Ekilen çıplak gövde parçaları bir süre sonra yeni bir bitkiye dönüşecektir. Ancak bu noktada biraz sabırlı olunması gerekir. Çünkü kesimlerin yeni yapraklar filizlendirmesi haftalar, hatta birkaç ay sürebilir.

yuka-bitkisi-ciceklenme.jpg


Yuka Bitkisi Çiçek Açar mı?​

Bitkinin iç mekanlar için tercih edilen saksı türleri, sadece en uygun koşullarda çiçek açarlar (örneğin aydınlık bir kış bahçesinde). Çiçekler en erken Ağustos ile Eylül ayları arasında ve yaşlı bitkilerde ortaya çıkar. Salkımlar şeklinde duran beyaz çiçekler muhteşem bir görünüme sahiptir ve zambakları anımsatır. Pencere kenarındaki küçük saksı bitkileri ise kural olarak çiçek açmaz.
 
Geri
Üst Alt