- Katılım
- 4 yıl 2 ay 25 gün
- Mesajlar
- 25,600
- Tepkime puanı
- 8,841
- Yaş
- 35
- Konum
- Memed' Home
- Web sitesi
- forummeskeni.com
- İsim
- CHRS
- Memleket
- Neresi?
- Meslek
- IzdırapÇI
- Cinsiyet
- Medeni Hal
Önemli Olan İç Güzelliği Dedirten Yer Elmasının Hiç Bilmediğiniz 9 Faydası
Lütfen bakmayın şeklinin biraz eğri büğrü, yamuk yumuk olduğuna o da faydalı bir sebze. Yemeği oluyor, salatası oluyor, fırında pişiyor, kızarıyor, cipsi oluyor. Siz sevmiyorsunuz ama elinden her iş geliyor yer elmasının.
Seven kişileri duyar gibi olduk. Evet biz de bayılıyoruz zaten özellikle kerevizle birlikte içine ayva ya da portakal girdiğinde. Son dokunuş olarak da zeytinyağı ve limonlu bir sos...
Kalkın bugün yer elması yapıyoruz!
40 yaş üstündeyseniz özellikle: Kemik erimesini durdurur
Yer elması özellikle orta yaşa gelmiş insanların tüketmesi gereken başlıca yiyecekler arasındadır. Çünkü içerdiği bol miktarda fosfor sayesinde kemik erimesini önleyerek güçlü yapılarını korumasını sağlarlar.
Demir ilaçlarını bırakın: Kansızlığa iyi gelir
yer elmasi
Yer elması içinde bulunan yüksek oranda demir kansızlığı da önlemektedir. Yiyeceğiniz bir porsiyon yer elmasından yaklaşık olarak 13 mg demir alabilirsiniz.
Şunu da belirtelim: Diyet yapanların dostudur
Yer elması içerdiği düşük kalorisi ile diyet yapan insanların baş tacıdır, olmalıdır yani. Özellikle hafif zeytinyağlı bir yemeğini yaptıysanız mis gibi öğün olur size.
Şeker hastaları bol bol yiyebilir: Kan şekerini düzenler
Yer elmasının içinde bulunan vitamin ve mineraller kan şekerinin de doğal olarak düşmesine etki eder. Bu yüzden şeker hastaları yine de bir uzmana danışarak sıklıkla yiyebilir.
Kalp hastaları buraya dikkat: Kalbin görevlerini destekler
250 gram yer elmasında yaklaşık 1150 mg potasyum vardır. Potasyum da artık hepinizin bildiği gibi, başta kalp olmak üzere vücut fonksiyonları için önemli bir mineraldir ve mutlaka alınması gerekir. Kalp yetersizliği yaşayan hastalar idrar söktürücü ilaç kullanılıyor ise, idrarla birlikte potasyum kaybı da olabilir.
Kış aylarında depolayın: Vücut direncini artırır
İçerdiği C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini destekler ve vücut direncini artırır. Bunun yanında B vitamini bakımından da zengin olan yer elması hafıza ve beyin gelişimini de destekler.
Kronik ya da geçici: Kabızlık sorunlarını ortadan kaldırır
Yer elması, lifli yapısı sayesinde sindirim sistemimizin çalışmasını hızlandırarak tuvalete çıkmayı kolaylaştırır. Bu sayede kabızlığı ve hatta basur şikayetlerini azaltır.
Keşke çayı da olsaydı: Stres ve yorgunluğu alır
Yer Elması Çorbası Tarifi
Yer elması içerdiği yüksek orandaki potasyum sayesinde gün içindeki stres ve yorgunluğu alır götürür. Bu etkisinden sonra keşke çayı da olsaydı dediğinizi duyar gibiyiz. Çayı yok ama çorbası var, kaşık kaşık içersiniz.
Bonus bilgi: Yer elması nasıl temizlenir ve nasıl saklanır?
Yer elması patates gibi toprak altında büyüdüğü için bol su ile yıkanmalıdır. Yıkandıktan sora çıkıntılı kısımları bıçakla kesilir ve patates gibi soyulur. Yer elması saklanacağı zaman ise önce temizlenmelidir. Temizlendikten sonra beş dakika limonlu suda haşlanır ve soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra buzdolabı poşetlerine konulur ve buzlukta altı ay kadar saklanabilir.
Lütfen bakmayın şeklinin biraz eğri büğrü, yamuk yumuk olduğuna o da faydalı bir sebze. Yemeği oluyor, salatası oluyor, fırında pişiyor, kızarıyor, cipsi oluyor. Siz sevmiyorsunuz ama elinden her iş geliyor yer elmasının.
Seven kişileri duyar gibi olduk. Evet biz de bayılıyoruz zaten özellikle kerevizle birlikte içine ayva ya da portakal girdiğinde. Son dokunuş olarak da zeytinyağı ve limonlu bir sos...
Kalkın bugün yer elması yapıyoruz!
40 yaş üstündeyseniz özellikle: Kemik erimesini durdurur
Yer elması özellikle orta yaşa gelmiş insanların tüketmesi gereken başlıca yiyecekler arasındadır. Çünkü içerdiği bol miktarda fosfor sayesinde kemik erimesini önleyerek güçlü yapılarını korumasını sağlarlar.
Demir ilaçlarını bırakın: Kansızlığa iyi gelir
yer elmasi
Yer elması içinde bulunan yüksek oranda demir kansızlığı da önlemektedir. Yiyeceğiniz bir porsiyon yer elmasından yaklaşık olarak 13 mg demir alabilirsiniz.
Şunu da belirtelim: Diyet yapanların dostudur
Yer elması içerdiği düşük kalorisi ile diyet yapan insanların baş tacıdır, olmalıdır yani. Özellikle hafif zeytinyağlı bir yemeğini yaptıysanız mis gibi öğün olur size.
Şeker hastaları bol bol yiyebilir: Kan şekerini düzenler
Yer elmasının içinde bulunan vitamin ve mineraller kan şekerinin de doğal olarak düşmesine etki eder. Bu yüzden şeker hastaları yine de bir uzmana danışarak sıklıkla yiyebilir.
Kalp hastaları buraya dikkat: Kalbin görevlerini destekler
250 gram yer elmasında yaklaşık 1150 mg potasyum vardır. Potasyum da artık hepinizin bildiği gibi, başta kalp olmak üzere vücut fonksiyonları için önemli bir mineraldir ve mutlaka alınması gerekir. Kalp yetersizliği yaşayan hastalar idrar söktürücü ilaç kullanılıyor ise, idrarla birlikte potasyum kaybı da olabilir.
Kış aylarında depolayın: Vücut direncini artırır
İçerdiği C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini destekler ve vücut direncini artırır. Bunun yanında B vitamini bakımından da zengin olan yer elması hafıza ve beyin gelişimini de destekler.
Kronik ya da geçici: Kabızlık sorunlarını ortadan kaldırır
Yer elması, lifli yapısı sayesinde sindirim sistemimizin çalışmasını hızlandırarak tuvalete çıkmayı kolaylaştırır. Bu sayede kabızlığı ve hatta basur şikayetlerini azaltır.
Keşke çayı da olsaydı: Stres ve yorgunluğu alır
Yer Elması Çorbası Tarifi
Yer elması içerdiği yüksek orandaki potasyum sayesinde gün içindeki stres ve yorgunluğu alır götürür. Bu etkisinden sonra keşke çayı da olsaydı dediğinizi duyar gibiyiz. Çayı yok ama çorbası var, kaşık kaşık içersiniz.
Bonus bilgi: Yer elması nasıl temizlenir ve nasıl saklanır?
Yer elması patates gibi toprak altında büyüdüğü için bol su ile yıkanmalıdır. Yıkandıktan sora çıkıntılı kısımları bıçakla kesilir ve patates gibi soyulur. Yer elması saklanacağı zaman ise önce temizlenmelidir. Temizlendikten sonra beş dakika limonlu suda haşlanır ve soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra buzdolabı poşetlerine konulur ve buzlukta altı ay kadar saklanabilir.