Yaban tavşanı - Lepus europaeus

Charismax

Copyright @ Charismax
Katılım
3 yıl 8 ay 12 gün
Mesajlar
25,269
Tepkime puanı
8,715
Yaş
35
Konum
Memed' Home
İsim
CHRS
Memleket
Neresi?
Meslek
IzdırapÇI
Cinsiyet
vtEvVy
Medeni Hal
yaban-tavsani-lepus-europaeus_16073300525579783.png

Yaban tavşanı - Lepus europaeus​

Avrupa tavşanı, yabani tavşanı da içeren Leporidae ailesine ait küçük bir memeli türüdür . Tavşanların uzun arka bacakları ve kısa ön bacakları vardır. Uzun kulakları ve başın yanlarına yerleştirilmiş, panoramik görüş sağlayan hafif çıkıntılı büyük gözleri vardır. Tavşanlar, sürekli büyüyen 2 çift üst kesici diş dahil olmak üzere üst çenede 16, altta 12 dişe sahiptir. Tavşanlar, kemiren bir çift hipsodont dişten (sürekli büyüyen) ve arkasına gizlenmiş bir çift çivi dişinden oluşan benzersiz üst dişlere sahiptir. Bu çift üst diş çifti sadece tavşanlarda ve tavşanlarda bulunur ve kemirilmiş bitki örtüsünde çok belirgin 45 derecelik bir açıyla kesmeye neden olur.
Yetişkin bir tavşan genellikle 0,8 ila 2,3 kg ağırlığındayken, yavruların her biri doğumda sadece 35 gramdır. Yavru tavşanlar 3 aylık olduklarında tüy dökerler ve sıklıkla alnında tüy döktüklerinde kaybedecekleri beyaz bir yıldız bulunur.
blogs-content-image1607329755.jpeg

Tavşanlar çoğunlukla öğleden sonradan sabahın erken saatlerine kadar aktiftir. Tipik olarak gün batımından yaklaşık 1 ila 3 saat önce ortaya çıkan tavşanlar, daha uzaklara hareket ettikleri gün batımına kadar vadi üzerinde veya yuvaya yakın otluk alanlarda sosyalleşir. Tavşanlar rahatsız edilmedikleri sürece genellikle gece boyunca yer üstünde kalırlar.
blogs-content-image1607329767.jpeg

Tavşanlar, yeni yiyecek maddelerine ve çevrelerindeki değişikliklere karşı temkinlidir. Tehdit altındaki tavşanlar çömelip donar bir vaziyette kalır veya gizlice uzaklaşmaya çalışırlar. Bu başarısız olursa tavşanlar, alan içerisinde koşacak veya diğer tavşanlara görsel bir uyarı olarak kuyruğun beyaz alt kısmı göstererektir. Tavşanlar, gizlenmeye yakın olduklarında, arka ayaklarıyla yere vurur ve diğer tavşanları uyarmak için ses çıkararak tehditlere cevap verirler.
blogs-content-image1607329782.jpeg

Tavşanlar, baskın erkeklerle genellikle dişilere çiftleşme hakları kazanmak için bir bölgeyi savunan karmaşık bir sosyal yapıya sahip sosyal gruplar oluşturur. Baskın dişiler yuvalama alanlarına erişimi savunur. Büyük arazilerde veya nüfusun yoğun olduğu yerlerde, farklı sosyal gruplar ortak bir barınağı veya beslenme alanını paylaşabilir.
blogs-content-image1607329983.jpeg

Tavşanlar, bakım için% 10 ila% 12 protein ve üreme için% 14 protein içeren% 40'tan az lif içeren yüksek kaliteli bir diyet gerektirir.Tavşanlar, en yüksek besin içeriğine sahip bitkiler veya bitki kısımları tercih edilen oldukça seçici otlayıcılardır.
Tavşanlar genellikle yeşil bitkilerden su alırlar, ancak beslenmelerinden yeterince su alamazlarsa içmek için sulan alanlara gidebilirler. Yaban tavşanları besinsiz kaldıklarında dışkılarını yiyebilirler.
blogs-content-image1607329908.jpeg

Toprakların tavşan yoğunluğu üzerinde güçlü bir etkisi vardır. Tavşanlar, genellikle en verimli tarım arazisinde bulunan derin, iyi drene edilmiş toprakları (kumlar ve hafif tırtıllar) tercih ederler. Tavşanlar barınak için geniş yuvalar veya kümeler oluştururlar.
Tavşanlar son derece yüksek üreme kapasitesine sahiptir. Tek bir çift tavşan 18 ay içerisinde 184 yavruya çıkabilmektedir.
Tavşanlar, üremeyi teşvik etmek için protein açısından zengin, taze büyümeye ihtiyaç duyar. Tavşanlar, kaliteli yemlerin mevcut olması koşuluyla yılın her zamanında üreyebilir.Tavşanlar 3 ila 4 ayda cinsel olarak olgunlaşır. Gebelik süreleri 28 ila 30 gündür ve kısa yuva yuvalarında veya ayrıntılı yer üstü yuvalarında kör, sağır ve neredeyse çıplak doğan 4 ila 6 olabilmektedir. Çiftleşme doğumdan hemen sonra tekrarlayabilir.
blogs-content-image1607329806.jpeg

Yaban tavşanlarının ülkemizde sayıları zarar boyutunda değildir ancak bazı ülkelerde nüfus yoğunlukları sebebi ile tarım arazileride ve bitki örtüsü üzerinde zararlara sebep olabilmektedir. Ülkemizde kontrolsüz kaçak avlanmaya ve yaşam alanlarının yok olması sebebi ile gelecek yıllarda bu tür üzerinde olumsuz etkilerin oluşacağı kesindir.
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt